Dezvoltare personală, Lifestyle — octombrie 11, 2014 at 14:30

Terapia prin scris…

by

Fiecare dintre noi s-a confrutat, macar o data, cu o perioada mai grea in viata. Fiecare a avut momente in care a simtit nevoia sa vorbeasca, sa exprime in cuvinte toata frustrarea, mania, nemultumirea, furia sau, din contra, fericirea, entuziasmul, multumirea. Au fost momente in care nu aveam cu cine sa impartasim bucuria sau durerea, au fost momente in care trebuia sa pastram un secret si simteam ca explodam, au fost si momente in care nu putea sa spunem nimic pentru ca i-am fi ranit pe ceilalti, dar au fost momente in care nu am putut sa deschidem gura, parca ar fi fost inclestata. Iar cuvintele au ramas de fiecare data suspendate parca,  sacaindu-ne zile intregi. Vroiau sa iasa, vroiau sa fie libere iar noi le tinem prizoniere in interiorul nostru, simtind cum acest lucru ne macina la fiecare ceas.

scrisSi atunci am ales sa le impartasim universului, asternandu-le pe o coala de hartie si astfel ne-am eliberat.
A scrie despre ceea ce simti, ce crezi, ce vrei, ce te apasa  este ca si cand i-ai povesti unui bun prieten, intotdeauna disponibil,  care niciodata nu te cearta, nu te critica, nu te intrerupe si te intelege, de fiecare data. Asezand pe hartie ceea ce te apasa, te ajuta sa-ti pui ordine in ganduri, sa vezi mult mai clar situatia si posibilele solutii, sa te detensionezi,  sa realizezi ca lucrurile nu sunt asa grave cum pareau, sa simti ca ai scapat de o povara. Este ca si cand tot ceea ce ai scris nu-ti mai apartine, ai scapat, te-ai eliberat.

Poeziile, jurnalele, povestile reale sau fictive vorbesc, pana la urma, despre noi, despre ceea ce simtim, despre ceea ce vrem sa impartasim altora sau despre noi, pur si simplu, asa cum nu ne cunoaste nimeni. Ne ascundem in spatele penitei, dar ce conteaza atata vreme cat acest lucru ne face sa ne simtim mai liberi, mai impacati cu noi, mai echilibrati.

Cercetarile efectuate in domeniu, inca din 1970, au descoperit ca scrisul ca metoda terapeutica s-a dovedit util in traume, abuzuri, depresie, cancer. S-a aratat ca dupa o sedinta de 20 de minute de terapie prin scris, zilnica, te simti cu totul altfel, simti ca ai reluat controlul asupra propriei vieti.

Un alt beneficiu este legat de recitirea, dupa o vreme, o gandurile scrise in momentele critice si dovada momentului prezent ca acele clipe au trecut. Acest fapt creste increderea in sine  si dovedeste ca puterea este in interiorul nostru, acolo vom gasi resursele necesare pentru a zambi si maine.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page