Familie — iulie 24, 2019 at 14:48

Terapia 3C- Conștientizare Coordonare Concentrare : O altă perspectivă asupra comportamentelor de tip autist

by

În perioada 20-21 iulie 2019, la Călărași s-a desfășurat workshopul “Terapia 3C – Optimizarea neuro-psihomotorie a persoanelor cu TSA”, susținut de fondatorul Terapiei 3C, Paul Constantin Cojocaru. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Nădejdea Copiilor ,,Sfântul Ioan Botezătorul” și s-a desfășurat la Școala ”Tudor Vladimirescu” din Călărași.

Terapia 3C vine în sprijinul persoanelor cu autism oferindu-le șansa optimizării achizițiilor perceptiv motrice, acest lucru traducându-se într-o mai bună calitate a vieții. Marca înregistrată “Terapia 3C Conștientizare Coordonare Concentrare” este deținută de Cojocaru Paul Constantin și este brevetată la OSIM. Momentan este implementată în România și Ucraina, fiind premiată de trei ori la Festivalul Internațional de Autism, iar anul acesta va fi introdusă în alte 5 state.

Terapia 3C are o abordare nouă pentru recuperarea deficienţelor psihomotorii ale persoanelor cu autism. Incapacitatea de a dispune conştient şi voluntar de propriul potenţial de mişcare are drept consecinţă lipsa unor structuri de gândire emoţionale, motrice şi raţionale. Adică, datorită tulburării de propriocepţie şi a celei senzoriale, persoana cu autism nu se poate raporta unui context şi nu-l poate raporta pe acesta la sine.

               Fondatorul Terapiei 3C- Paul Constantin Cojocaru

Având în vedere aceste lucruri, prin intermediul Terapiei 3C se stimulează coordonările construind gândirea motrică şi inteligenţa motrică, pe un suport vizual codat. Rezultatul final al terapiei este dobândirea unui comportament psihomotor autonom şi adaptativ, adică copilul va învăţa să meargă corect, să alerge, să manevreze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă, să schimbe voluntar direcţia mersului, utilitatea mişcărilor şi valoarea lor practică.

La evenimentul de la Călărași au fost  înregistrați 16 copii participanți, dintre care 4 fiind copii instituționalizați, părinți și specialiști. În prima parte a zilei, părinților și specialiștilor le-a fost prezentată Terapia 3C, iar în cea de-a 2-a parte Paul Cojocaru a susținut prezentarea practică pentru copii și părinți, în sala de sport a școlii, pe grupe de vârstă: grupa A – interval de vârstă 2-4 ani, grupa B – interval de vârstă 5-7 ani și grupa C – interval de vârstă 11-16 ani. Deasemenea, și în cea de-a doua zi a workshopului s-au desfășurat doar aplicații practice pentru copii și părinți.

La sfârșitul Workshopului, toți părinții dar și specialiștii au primit diplome de participare iar copiii au primit un set minim de materiale cu care pot desfășura trei exerciții de Terapie 3C, acasă, pe o perioadă de șase luni.

Ținând cont de dorința familiilor participante de a continua Terapia 3C, cât și crearea posibilității de a  frecventa activități specifice Terapiei 3C, și observând interesul real al acestora de a afla cât mai multe despre terapiile specifice în Tulburările din Spectrul Autist,  asociația va demara acțiunile necesare atingerii a câtorva dintre obiectivele prevăzute în statut, obiective ce le voi detalia în următoarele rânduri.

Ca și obiectiv pe termen scurt al asociației, avem în vedere formarea unui specialist ca Terapeut 3C care să lucreze aici, la Călărași, cu toți copiii care au participat la workshop cât și cu cei care ar dori să se alăture acestora.

Pe termen lung, luăm în calcul dotarea unui spațiu în care să putem asigura accesul acestor copiii la diferite activităti de dezvoltare psihomotrică, începând cu acele activități care să le formeze deprinderi de autoîngrijire ( hrănitul, îmbrăcatul, igiena corporală) și terminând cu activități care privesc achiziții complexe ( deprinderile motrice fine și grosiere).

Până vom avea un spațiu propriu, asociația noastră se gândește deja la închirierea periodică a unei săli de sport pentru a se putea desfașura activități de stimulare psihomotrică  a acestor copii.

Tot pentru a veni în sprijinul familiilor și cunoscându-se nevoia de consiliere a acestora, în “lupta cu autismul”, asociația are în vedere colaborări cu psihologi dar și medici de specialitate, pentru ambele categorii : copii și părinți.

De asemenea, vom organiza o conferință ce se va desfașura din toamna acestui an la Călărași, și care va avea loc anual, în luna noiembrie, conferință în contextul căreia vor putea afla ultimele noutăți din domeniu, de la specialiști precum medici, psihologi, terapeuți. Vor fi prezentate principii, respectiv tehnici de abordare în vederea recuperării copiilor cu TSA, atât prin terapiile de bază cât și prin cele complementare.

Tot în cadrul acestui eveniment, s-au oferit să participe voluntar, două cadre didactice din învătământul special, învățător Mirela Florea și prof. Psihopedagog Marcela Sandu, ambele din cadrul Școlii Speciale Nr. 1 Călărași. Prin intermediul cadrelor didactice menționate, s-a venit în sprijinul copiilor din alte localități cât si a câtorva copii din oraș pentru a le facilita participarea la eveniment, desfașurând cu aceștia activități educative adaptate individual încă de dimineață, până la începerea exercițiilor practice din sală.

În cele două zile ale evenimentului, am a fost prezentă și psihologul clinician Simona Lupu, profesor psihopedagog în cadrul Școlii Speciale Nr 1 Călărași, specialist cu o experiență de zece ani în cadrul Centrului de Zi pentru Copii Școlari și Preșcolari Dragoș Vodă, și de cinci ani, la catedra învățământului special, care ne-a fost un real sprijin în partea de organizare.

Pe doamna psiholog clinician Simona Lupu, am cunoscut-o în cadrul C.J.R.A.E. Călărași, unde face parte din Comisia de Orientare Școlară și Profesională încă din anul 2016 și unde am ajuns, în primăvara acestui an, pentru evaluarea fiului meu, în vederea reorientării școlare. M-a surprins într-un mod mai mult decât plăcut, felul în care a interacționat cu fiul meu, care rămăsese ascuns după un sac plin cu jucarii din pluș. Stătea acolo și doar “făcea zgomot”, încercând să “scoată” niște sunete. Doamna s-a apropiat de el într-o manieră simplă dar sigură, fără să aibă vreun obiect ori jucărie în mâini și a început să reproducă sunete făcute de fiul meu. Imediat, copilul meu s-a oprit din “joaca” lui, a privit-o foarte “prezent” și i-a zâmbit. Din acel moment, am simțit că acest psiholog “se mulează ca o mănușă” nevoilor copilului meu, și a devenit terapeutul lui personal.

Ca asociație, mesajul nostru către părinți, pentru copiii lor, este să creadă cu tărie în șansele lor de recuperare căci doar crezând, vor putea să călătorească împreună cu fiii lor, din loc în loc, pe potecile întunecate ale autismului. Iar eu, ca mamă a unui copil cu TSA, transmit mesajul meu către toate mamele care întâmpină aceleași probleme și nevoi ca ale mele:

”Să avem multă răbdare cu fiii noștri, căci doar dăruind vom dobândi răbdarea copiilor noștri. Când ne va încerca sentimentul că tot ce am trudit cu greu ca să obținem, se prăbușește, parcă dintr-odată, să ne aducem aminte că nimic nu stă în puterea noastră, să ne gândim că în evoluția unui copil, ca și în viața unui om, sunt suișuri și coborâșuri. Iar noi trebuie să credem cu tărie că pentru puritatea sufletească a acestor copii, Bunul Dumnezeu ne va arăta, într-una din zile, multa Sa milă.”

Cu toată considerația, Aurelia Radu

Vicepreședinte al Asociației pentru Nădejdea Copiilor ,,Sfântul Ioan Botezătorul”

Pentru mai multe detalii sau informaţii despre ceea ce înseamnă Terapia 3C  puteţi accesa paginile:

Terapia 3C Sport Autism Consulting

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page