De prin lume adunate — octombrie 7, 2013 at 22:12

Tendinţe în modernizarea iluminatului public ,comparaţi cu ce se întâmplă la Călăraşi Comună din România iluminată cu energie solară

by

panou_solar

Comuna Mărgineni din județul Bacău va avea un sistem de iluminat public bazat pe energie solară. Proiectul în valoare de 3,5 milioane de euro va fi dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene,  cofinanțarea comunei fiind de numai 2%.

În comuna cu aproape 8.000 de locuitori va fi instalat un sistem de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, lămpi cu LED-uri și acumulatori. Garanția sistemului de iluminat este de 15 ani, anunțăziaruldebacau.ro.

Proiectul numit “Realizarea iluminatului stradal prin utilizarea energiei solare” este implementat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Contractul de finanțare dintre autoritățile locale și reprezentanții Ministerului Economiei a fost semnat săptămâna trecută.

Separat de aceste investiții, autoritățile locale au concesionat un teren în comuna Itești unor firme private, unde se va realiza un parc de celule fotovoltaice care vor produce energie electrică pentru Sistemul Energetic Național.

“Este singurul proiect de acest fel din județul Bacău și ar trebui să fie un exemplu pentru toți primarii. Acesta va permite autorității locale să nu mai cheltuie câte 200 de milioane de lei pentru iluminatul public, pentru că va lua energia electrică gratuit, de la Soare. Este cea mai ieftină energie din lume și, în plus, beneficiem, în astfel de proiecte, de bani europeni”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa.

Sursa: greatnews.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page