Lifestyle, Sănătate — februarie 20, 2014 at 17:47

Ţelina, „superleguma” care are grijă de sănătatea noastră

by

Țelina era cunoscută încă de pe vremea Greciei antice si considerată foarte eficientă. Nu numai că dă un gust aparte mâncărurilor, dar este si un foarte eficient diuretic si detoxifiant.

telina

În zilele noastre, ţelina se cultivă mai ales în sudul Europei. Valoarea ei se ascunde în rădăcină, dar si frunzele pot fi folosite. Esti tentat, poate, să crezi că ţelina este o legumă banală, dar nu e asa. Pe lângă faptul că multe mâncăruri n-ar mai fi la fel fără ea, are si câteva proprietăţi medicale importante. Telina conţine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. În scop terapeutic, se folosesc rădăcinile tuberizate, frunzele si seminţele cunoscutei legume.

La ce se foloseste?

Telina favorizează digestia, provoacă eliminarea gazelor intestinale, elimină toxinele din organism, creste cantitatea de urină eliminată, favorizează transpiraţia, stimulează drenarea bilei, stimulează secreţia glandelor mamare, favorizează slăbirea si grăbeste vindecarea rănilor, scade tensiunea arterială, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat, provoacă eliminarea viermilor intestinali.

• Suc de ţelină – 100 g suc se bea dimineaţa, înainte de masă, timp de 20 de zile. Este recomandat în digestii lente, afecţiuni cardiace, diabet, litiază renală, obezitate, gută, afecţiuni cardiace, tuse cronică, bronsită.
• Tinctură de ţelină – se prepară din rădăcini mărunţite si alcool diluat de 40 grade în părţi egale. Se ia câte o linguriţă de două ori pe zi.
• Leac pentru degerături – se fierbe o ţelină cu frunze cu tot, tăiată mărunt în doi litri de apă timp de 45 minute. Se ţin părţile degerate în soluţia cât se poate de caldă, reîncălzindu-se pentru a se folosi de trei ori pe zi. Tratamentul durează 3-5 zile.

Bună pentru detoxifierea organismului

Toţi avem momente când ne simţim organismul încărcat cu substanţe nocive. În astfel de cazuri sunt foarte indicate curele cu ţelină. Dacă se poate, cât mai multă ţelină în stare crudă. De asemenea, consumul de ţelină creste nivelul imunităţii.
Calciul, magneziul si potasiul pe care le conţine ţelina acţionează si ele. Cei care suferă de anemii stiu deja că ţelina îi ajută să obţină un echilibru al valorilor fierului si magneziului din organism. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie să adauge la dieta zilnică si ţelină dacă îsi doresc o remediere sigură si fără reacţii secundare a problemei. În plus, ţelina este indicată si în curele de slăbire si tratarea obezităţii.

Reglează disfuncţiile hormonale

Cercetătorii au analizat compoziţia ţelinei si au concluzionat că este un excelent reglator hormonal atât în cazul femeilor, cât si al bărbaţilor. În cazul femeilor, combate infertilitatea si le ajută să depăsească mai usor tulburările provocate de menopauză. Sucul de ţelină combate frigiditatea si impotenţa. Telina creste nivelul androsteronului, un hormon produs de bărbaţi care este eliberat sub formă de feromoni. Acestia stimulează atracţia sexuală. Tot datorită capacităţii de reglare hormonală, ţelina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.

Atenţie!

Dacă folosiţi ulei de ţelină, evitaţi expunerea la soare deoarece duce la cresterea fotosensibilităţii.
Femeilor însărcinate nu le este indicat consumul de ţelină decât în cantităţi mici.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page