Evenimente, Ultimile Știri — august 25, 2016 at 13:26

Tatomir Elena : Domeniile Ostrov -reprezentativ pentru producţia de legume fructe, prima organizație de producători recunoscută în România .

by

IMG_2371

 

Interviu cu Tatomir Elena, director al  Direcției de  Politici Agricole și Industrie  Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării  Rurale, la vizita miniştrilor pentru agricultură din România -Achim Irimescu  şi Kuwait- Dr. Ali Saleh Al Omair, la Domeniile Ostrov

Nelu Bălașa:Cum vede Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale această vizită?IMG_1942

Tatomir Elena : Această întâlnire organizată la Domeniile Ostrov are drept scop prezentarea ministrului agriculturii din Kuweit  a ceea ce înseamnă agricultura românească în cadrul unui schimb de experiență dintre cele două țări, România și Kuweit, faptul că noi dorim să deschidem piețele în terțe țări pe anumite produse este important ca să ne prezentăm sectoarele importante ale agriculturii românești pentru că acest lucru crează oportunități comerciale între România și țările arabe.

De altfel în cadrul MADR s-a înființat și un serviciu ce vizează politici comerciale, probleme legate de exporturi și facilitarea parteneriatelor și schimburile comerciale dintre România și alte țări.

Prezentarea sectorului de legume fructe și struguri de masă pentru a vedea ce înseamnă materie primă, materie procesată aici în cadrul Domeniilor Ostrov s-a amenajat o expoziție în care au fost reuniți atât producători cât și procesatori. Este implicată în această acțiune Organizația Interpresonală Prod Com al cărui președinte este domnul Aurel Tănase,  de fapt și Domeniile Ostrov fac parte din această asociație , sunt reuniți producători și nu se poate vorbi de producție agricolă dacă nu vorbim și de cercetare, de ce spun acest lucru  pentru că în cadrul pavilionului expozițional din expoziția Domeniile Ostrov au fost invitați și reprezentanți de seamă ai cercetării românești, mă refer la insitutelele de cercetări Pomicultură  de la  Marăcineni și Institutul de Viticultură de la Valea Călugărească, Stațiunea de Cercetări Legumicole de la Buzău și Institutul de Cercetări privind Produse Procesate Horting  în care își prezintă atât partea de producție cât și rezultatele cercetării în domeniile respective.

Nelu Bălașa: De ce Domeniile Ostrov?

Tatomir Elena : Domeniile Ostrov pentru că sunt reprezentative și pentru că știm că s-a muncit  foarte mult , există o experiență și faptul că partea de Holding Ostrov a fost prima organizație de producători recunoscută în România .Au fost un imblod pentru ceilalți  producători să se organizeze în grupuri și după aceea să ajungă organizații de producători,avem în momentul de față 23 de organizații de producători,  deci este un pas insemnat și faptul că au fost puterea exemplului putem să spunem că a fost benefică pentru ceilalți din sectorul legume-fructe.IMG_2050

Nelu Bălașa: Sunt Domeniile Ostrov un punct de referință pe harta afacerilor agricole românești ?

Tatomir Elena : Sigur că da,  pentru că dacă ne gândim la fermierul anului au fost printre cei premiați pentru rezultatele obțiunte în agricultură , ca cifră de afaceri cât și producție.

Nelu Bălașa: Ce vi se pare mai demn de evidențiat, acum să facem abstracție de tematica vizitei pe legume fructe, Domeniile Ostrov așa cum ați zis și dumneavoastră sunt un brand recunoscut , un punct de referință  pe piața afacerilor  românești ce vi se pare că are particular deosebit?

Tatomir Elena : Faptul că a reușit să facă o producție integrată de la materie primă până la procesare,  pentru că știm că au și o fabrică conserve. Este un lucrur extraordinar și este ceea ce se dorește de la agricultura românescă pentru a fi eficientă și performantă

Nelu Bălașa: În legătură cu activitatea turistică , o cunoasteți o, o știți ?

Tatomir Elena : Cred că deja sunt cunoscuți,  faptul că produc vinuri de calitate înseamnă că sunt deschiși către piață, către turiști.  Domeniile Ostrov sunt  un brand pentru vinul românesc.IMG_2083

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page