Dezvoltare durabilă, Economie — decembrie 9, 2015 at 18:39

Surprize de Sărbători: Tarife RCA crescute de 4-5 ori

by

Companiile de asigurări au notificat Autoritatea de supraveghere fiscal (ASF) ca vor majora tarifele la politele RCA, preturile urmand sa fie de 4-5 ori mai mari in unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.

camioaneDiscuțiile cu un transportator local (Tudan SRL) arată că pentru un microbuz de transport călători, RCA costă cca 71 – 130 mil. lei vechi/ Asirom, 180 mil. lei / Euroins și până la 570 mil lei vechi la Uniqua. Firma are 17 autobuze si microbuze și 10 autoturisme.

La mijloacele de transport mai mari  situația devine înspăimântătoare: la Alitrans Com transportator renumit ce deține multe autobuze ni se spune că în prezent pentru 1 autobuz se plateste cca 85 mil lei/an, iar în cazul în care are daune prețurile cresc până la 175 mil./an.

Mărirea prețului de 4-5 ori nu poate duce decât a creșterea prețurilor la serviciile de transport persoane ni se spune. Adică clientul trebuie să suporte în final toate aceste creșteri de tarife RCA.

Pe raza municipiului Călărași cel mai afectați transportatori de persoane sunt Alitrans Com,Tudan, Sybo Car și Popasul din Plopi iar pentru transport de mărfuri Sidertrans.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a solicitat Primariei Municipiului Bucuresti aprobarea desfasurarii unui miting de protest fata de lipsa de masuri ale autoritatilor fata de piata RCA, in conditiile in care scumpirea acestor polite pot duce la falimentul afacerilor din acest sector.
Transportatorii au cerut ca mitingul sa aiba loc in 15 decembrie, la ora 10.00, in Piata Constitutiei, potrivit unui comunicat al UNTRR.

Nici pe plan local transportatorii nu vor să stea cu mâinile în sân, aceștia fiind convocați la Sediul UNTRR și UNTPR pentru organizarea de activități de protest la nivel local și central în București.
Transportatorii cer ministrului de finanțe, Anca Dana Dragu Paliu, sa ia masuri urgente pentru a echilibra piata RCA. Cer să guverneze cum au promis pentru a aplica întocmai legile de reparație socială în urma angajamentelor sale făcute la investire în fața Parlamentului.
“Avand in vedere situatia exceptionala in care s-a ajuns, solicitam ca masura exceptionala stabilirea unor tarife fixe de RCA de maximum 5.000 de lei pentru camioane si autocare, similar cu sistemele din alte tari.

“Daca astazi cotatiile exceptionale au ajuns sa egaleze pretul unui camion utilizat, in acest ritm de crestere cu 100% anual, in 5 ani costul RCA va egala pretul unui camion nou de 96.000 euro, iar cotatiile exceptionale vor fi peste orice masura”, au avertizat UNTRR.

Nici pe segmentul asigurări RCA  la autoturisme tarifele nu oferă stabilitate, ele fiind o amenințare serioasă pentru deținătorii de mai multe autovehicule.

Marian Dorin Pîrloagă

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page