Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — decembrie 30, 2014 at 12:40

Superstiții, tradiții și obiceiuri de Revelion

by

Superstiţiile, obiceiurile şi tradiţiile sunt prezente în viața românului de zi cu zi, dar ele sunt mai accentuate cu ocazia sărbătorilor religioase majore. Dar, de fapt, ce sunt superstiţiile? Cea mai sigură sursă de informare, “Dicţionarul explicativ al limbii române”, spune:

revelionSUPERSTIŢIE, superstiţii, s.f. – Prejudecată care decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămăşiţe ale animismului şi ale magiei; p. ext. practică superstiţioasă. – Din fr. superstition, lat. superstitio.

Superstiţiile sunt specific umane şi nu sunt influenţate de nivelul intelectual, ci mai degrabă de educaţie (nu de lipsa ei) şi de personalitate. În momentul în care îşi doreşte ceva foarte mult, omul este dispus să creadă şi să încerce să satisfacă aceste credinţe, să verifice prin intermediul unora anumite aspecte ale reuşitei lui. Superstiţiile se bazează pe rămăşiţe ale magiei, pe admiterea forţei spiritelor bune şi rele, a miracolelor, farmecelor, vrajilor, semnelor prevestitoare, numerelor fatidice etc. Cât de superstiţioşi suntem şi mai ales cât de mult ne lăsăm viaţa organizată de superstiţii şi credinţe? Consider că aproape toţi suntem superstiţioşi într-un fel sau altul, indiferent că este vorba de credinţa noastră “oarba” în lucruri nedemonstrate sau de obiectele pe care le considerăm norocoase şi le purtăm ca talismane. Aici intervine adevărata problemă: cât de mult ne organizăm viaţa pe baze raţionale sau pe astfel de obiceiuri ancestrale, moştenite de la străbuni? Şi mai ales cât de mult, ne influenţează credinţa în superstiţii viaţa de zi cu zi?

2015Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul! Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta. Nici să fie liniște în jurul tău nu e bine: în această noapte minunată până și necuvântătoarele încep să vorbească… Dar, acum hai să vedem ce trebuie sau ce nu trebuie să faci în noaptea dintre ani și în prima zi a nolui an:

Ajun de Anul Nou – Ceea ce faci în ajun de Anul Nou vei face tot anul.

Anul Nou

1. Acel obiect pe care îl ții in mână de Anul Nou la 12 noaptea sau cel pe care pui mâna imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vieții tale în anul care vine.

  • dacă ții bani în mână, îți va merge bine cu banii tot anul
  • dacă îți ții iubit(a)ul de mână, îți va merge bine cu dragostea tot anul
  • dacă ții paharul în mână, va fi un an vessel

2. În Noaptea dintre ani poartă ceva roșu, îți va aduce noroc.

3. Nu uita să-ţi pui o dorinţă chiar la cumpăna dintre ani. Se spune că dorinţa pusă în noaptea dintre ani se împlineşte, cu condiţia să nu spui nimănui ce-ţi doreşti.

4. Pentru ca anul ce vine să fie luminos, aprinde o lumânare sau o candelă în seara de Revelion şi las-o aprinsă până dimineaţa.

5. Imediat ce ai intrat în noul an, deschide larg pentru câteva minute toate uşile şi ferestrele. Astfel spiritele rele şi tot ceea ce este negativ va fi alungat din casa ta, care va fi purificată.

Aduce ghinion:

  • să intri în noul an fără nici un ban în buzunar
  • să agăți calendarul înainte ca noul an să înceapă

Este bine să nu vă găsească Anul Nou cu datorii, altfel veți avea datorii tot anul

Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casă! Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți; iar dacă vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te, e spre binele tău!

Prima zi din noul an

  • Îmbrăcați ceva nou, nu spargeți nimic, nu împrumutați bani și nu faceți datorii, nu plângeți.
  • Nu trebuie să aruncați nimic din casa în prima zi a anului nou, nici măcar gunoiul! E bine ca ceva sau cineva să vă intre în casă în prima zi din anul nou, nu să iasă.

Toți vrem un an mai bun, mai îmbelșugat… vrem sănătate, fericire, succes în cariera și prosperitate… Nu vrem ca necazurile sau grijile să ne copleșească, vrem ca norocul să ne surâdă și dorințele să se materializeze… pentru a ne împlini toate dorințele, eu, spun că mai întâi trebuie să ne facem o introspecțiea sufletului și să încercăm să devenim cea mai bună variantă a noastră… pentru noi, pentru fericirea și împlinirea noastră!… Fiți mai buni și mai deschiși!… cu siguranță că Noul An se va deschide și va așterne în fața voastră covorul roșu pentru pășirea în viitorul care devine prezent doar la cumpăna dintre ani… puneți-vă dorințe și exprimați-vă visurile cele mai ascunse… noaptea de 31 este o noapte magică și totul este posibil… depinde cât de mult crezi în tine și în iubirea față de semeni!

O noapte de Revelion magică și un An Nou așa cum ți-l dorești!

 L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page