Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — ianuarie 23, 2017 at 15:55

Subiectele pentru Limba și Literatura Română de la Bacalaureat vor fi modificate

by

Subiectele pentru Limba si Literatura Romana de la Bacalaureat vor fi modificate. Anul aceste se va modifica structura subiectelor de la Evaluarea Nationala pentru clasa a XI-a, iar din 2018 examenul de Bacalaureat se va da dupa noul model de subiecte.

bacElevii clasei a XI vor da simulare la Limba si Literatura Romana dupa  o noua structura a subiectelor, a anuntat, miercuri seara, presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE), Vlad Stefan, urmand ca din 2018 examenul de Bacalaureat sa se dea dupa noul model

„La initiativa doamnei Secretar de Stat, Monica Cristina Anisie, examenul national pentru elevii claselor a XII-a de anul viitor va sintetiza o cu totul alta perspectiva asupra literaturii romane si a modului de analiza si interpretare a textului. In acelasi timp, pentru a veni in ajutorul elevilor de clasa a XI-a, care la anul vor da un Bacalaureat diferit, simularea din acest an va fi axata strict pe noua structura a subiectelor”, a scris presedintele CNE, Vlad Stefan pe pagina sa de Facebook.

Acesta a prezentat si o scurta descriere a subiectelor, impreuna cu modificarile aparute: 

„1. Subiectul I s-a structurat mult mai bine. S-au eliminat cerintele pur tehnice ale constructiei textului si abordarea e mult mai interactiva si atractiva pe intelegerea mesajului si interpretarea lui. Mult mai simplu si prietenos, se evalueaza competentele, nu invatarea unor notiuni neaplicabile. Se adauga si un scurt text argumentativ, bazat pe fragmentul de la subiectul I.

  1. Subiectul IIdevine text argumentativ pe incadrarea in curent literar a unui text dat, destul de relevant. Ti se da un text si curentul din care face parte, trebuie sa argumentezi de ce. Din nou, mai aplicat. Va conta mai mult sa stii sa legi teoria unui curent literar de text.
  2. Subiectul IIIramane marea mea dezamagire. Adica ce era pana acum. Sa inveti pe de rost opere literare. M-as fi axat pe cultura generala din opere + creatie si gandire critica + corelatii din literatura. Pacat, in continuare elevii vor trebui sa zica “In opinia mea,..” si apoi sa copieze un critic literar”, informeaza Onita tot pe Facebook.

..vezi aici modele de subiecte pentru simularea de la Limba si Literatura romana 2017 >>

De altfel, fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat inca din septembrie anul trecut ca se lucreaza la o noua structura de subiecte pentru candidatii la Bacalaureat, in sensul ca elevii intra in anul scolar 2016-2017 in clasa a XI-a vor sustine simularile la Bacalaureat dupa o noua structura, dupa un model pilot.

„Am luat in calcul modificarea structurii subiectelor, doar atat”, spunea in septembrie 2016 Monica Anisie, secretar de stat la vremea respectiva.

Sursa: portalInvatamant.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page