Cultură şi Educaţie, Educaţie — ianuarie 15, 2019 at 06:06

Studiu: În ce țări se studiază limbaje de programare în școli și de la ce vârstă încep aceste cursuri

by

Nu mai este niciun secret că programarea a cucerit toate domeniile de activitate și foarte mulți tineri se îndreaptă către o carieră în acest domeniu. Datorită acestui trend, din ce în ce mai multe școli se adaptează și introduc astfel de cursuri pentru elevi.

Împreună cu cei de la Logiscool România am realizat un studiu despre țările care oferă gratuit cursuri de programare pentru elevi. Află în continuare care sunt acestea și unde poți găsi cursuri de programare pentru copii și adolescenți în România.

Care sunt țările din UE care au adoptat deja predarea limbajelor de programare în școli

Conform unui studiu Euractiv, 17 țări din Uniunea Europeană au introdus deja cursuri de programare în școli: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Lituania, Malta, Marea Britanie,Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia și Ungaria.

Dintre aceste state, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Spania și Slovacia au luat decizia ca aceste cursuri să fie incluse încă de la ciclul primar. Alte 12 state vor introduce aceste cursuri la ciclul gimnazial ca prime cursuri (acolo unde nu se începe din școala primară) sau în continuarea cursurilor din clasele primare.

Cu toată această implicare, scopul acestor cursuri nu este de a influența copiii și adolescenții să aleagă o carieră în programare, ci mai degrabă să le ofere șansa să îți dezvolte gândirea logică, să învețe să găsească soluțiile potrivite cât mai rapid, în orice situație, și să le pună bazele pentru o abilitate cerută la aproape toate locurile de muncă – utilizarea eficientă a unui calculator.

Ce alegeri au luat alte țări din afara Europei

Acest trend pentru ore de programare în școli nu există doar în Europa. Există și alte țări de pe alte continente care sunt preocupate de a ține pasul cu tehnologia. În S.U.A., Asia și Australia, copiii au parte de cursuri gratuite de programare în școli.

În S.U.A., legislația reglementează educația astfel încât toate statele au adoptat sau urmează să adopte cursuri de informatică în școli. În septembrie 2018, 44 dintre cele 50 de state predau deja sub o formă sau alta informatică și programare în școli, iar celelalte 6 state se pregătesc și ele să se adapteze legislației. În funcție de regiune, copiii învață bazele programării începând cu școala primară, dar sunt și școli unde aceste cursuri sunt predate abia la liceu.

În Asia și Pacific, există același trend de a introduce cursuri pentru tehnologii digitale pentru copii începând cu vârsta de 10 ani. În Australia, nu toate școlile au adoptat acest trend, însă se află pe drumul cel bun. Statele din Asia au văzut deja avantajul unor astfel de cursuri. În Singapore, spre exemplu, se pune mare accent pe acest aspect, iar școlile iau în considerare predarea unor limbaje cunoscute de programare (cum este Python), și nu doar punerea unor baze ale cunoștințelor digitale.

Turcia și Coreea de Sud sunt și ele printre țările care au înțeles importanța programării și sunt în proces de introducere a cursurilor de programare obligatorii la clasele primare (în Coreea de Sud) și la clasele gimnaziale (în Turcia).

Ce cursuri de programare pot face copiii în România

Momentan, în România,  elevii au un curs obligatoriu de TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor), însă acesta atinge relativ puțin aspecte ce țin de limbaje de programare propriu-zise.

Există însă școli de programare și robotică pentru copii și adolescenți care aprofundează acest domeniu într-un mod atractiv pentru copii. La școlile Logiscool România, copiii învață într-un cadru non-formal cum să programeze jocuri sau să creeze roboți, iar grupele sunt formate în funcție de vârstă și competențe. Momentan, astfel de școli se regăsesc în București (Bd. Turda, Piața Muncii, Piața Romană, Tineretului, Brâncoveanu, Colentina), Pipera, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Craiova, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Timișoara.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page