Anunţuri, Ultimile Știri — mai 27, 2013 at 11:31

STOP ACCIDENTELOR RUTIERE!

by

stop accidentelorCa şi anul trecut, şi anul acesta, cauzele accidentelor grave. au fost imprudenţa pietonilor viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de trafic, conducerea imprudentă. Nu puţini sunt cei care şi-au pierdut viaţa în urma acestor accidente, care ar fi putut fi totuşi evitate. Pentru a reduce riscul de producere al unui accident, iată recomandarile:

Pentru cei aflaţi la volan:

* Înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului!
* Adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum, trafic şi meteo!
* Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice. Pentru un trafic rutier mai sigur vă recomandăm să respectaţi limitele legale de viteză!
* Evitaţi să consumaţi alcool atunci când ştiţi că veţi urca la volan!
* Înainte de a porni la drum, puneţi-vă centura de siguranţă!
Una dintre cauzele accidentelor grave este imprudenţa pietonilor care, fie au traversat prin locuri nepermise, fie nu au respectat culoarea verde a semaforului.

Prin urmare, pentru pietoni, recomandarile sunt următoarele:

* Circulaţi numai pe trotuare iar în lipsa acestora pe potecile laterale ale drumului public;
* Angajaţi-vă în traversarea părţii carosabile numai după ce v-aţi asigurat că acest lucru se poate face în siguranţă;
* Circulaţi numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare sau poteci;
* Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat că nu există vreun pericol;
* Nu va deplasaţi în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice;
* Nu vă angajaţi în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
* Respectaţi culorile semaforului electric;
* Fiţi responsabili întotdeauna când traversaţi strada. Comportamentul dumneavoastră în calitate de pieton are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

Ce faceţi în cazul în care sunteţi implicat într-un accident rutier ?

* sunaţi la 112 pentru a anunţa accidentul. Dacă nu sunt victime, după îndepărtarea maşinii de pe carosabil, încercaţi să ajungeţi la cea mai apropiată unitate de poliţie în vederea întocmirii actelor de constatare.
* Dacă sunt victime, aşteptaţi venirea echipajului de poliţie, a ambulanţei şi a servicului de descarcerare, dacă este cazul. Încercaţi să acordaţi primul ajutor victimei. De asemenea, în această situaţie, nu mutaţi maşina de pe carosabil.
*Dacă accidentul s-a petrecut noaptea, aprindeţi luminile de avarii sau folosiţi triunghiul reflectorizant pe care trebuie să-l aveţi în mod obligatoriu la dv.
*Ceilalţi participanţi la trafic, în cazul în care observa un accident, trebuie să oprească pentru a acorda primul ajutor victimei.
*Cei implicaţi nu au voie să păraseasca locul accidentului. Fuga de la locul accidentului constituie infracţiune.
* Nu consumaţi alcool după producerea unui accident în care sunteţi implicat. În caz contrar intraţi sub incidenţa legii penale.

 Aurelian Mihai

Sursa: cl.politiaromana.ro
Foto: politiaromana.ro

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page