Fashion - Tendinţe, Lifestyle — septembrie 26, 2016 at 21:18

Stil și eleganță: Alegerea cravatei

by

Cumpărarea și alegerea unei cravate nu țin doar de alegerea accesoriului în sine ci și de restul garderobei. Iată câteva indicii legate de dimensiuni, material și calitate v-ar putea fi de folos atunci când luați o decizie.

cravata-moda3Cravata este, în primul rând, un element de legătură între componentele ținutei, adăugând un ton de culoare și textură ansamblului. Ideal este ca aceasta să nu sară în ochi prea tare, ci să păstreze coerența vizuală în contextul dat și să nu facă deloc notă discordantă cu stilul abordat. Pe cât de vag ar suna această idee, pe atât de importantă este aplicarea ei. Cu răbdare, după diverse experimente, vei putea să spui din prima dacă o cravată se potrivește unei ținute sau nu. Nu trebuie să concluzionezi și de ce. Ochiul și stilul se formează firesc. Dacă totuși vei realiza că nu te prea descurci la capitolul vizual, nicio problemă. Ai de unde să afli ce fel de cravate îți sunt de folos și, firește, cum să le porți.

Dimensiunea cravatei

Cu toate că piaţa oferă nenumărate forme şi mărimi de cravate, în mod tradiţional, lungimea cravatei nu depăşeşte 145 de cm, iar lăţimea este cuprinsă undeva între 8 şi 9,5 cm. Cravatele slim sunt o opţiune la modă, dar rigorile modei le recomandă mai degrabă pentru ocazii informale, decât pentru întâlnirile de serviciu importante. În general, regulile spun că lățimea cravatei se stabilește în funcție de lățimea reverului sacoului, măsurat în porțiunea cu extindere maximă. Persoanelor cu umeri largi le este recomandată o cravată mai lată în partea de jos, dar în general echilibrul se găsește undeva în jurul dimensiunii de 7cm. Ca lungime, indiferent de dimensiuni, vârful cravatei nu trebuie niciodată să treacă de linia taliei.

Persoanele corpolente, înalte și cu umerii lați ar trebui să poarte o cravată mai lată, în timp ce bărbaților slabi li se potrivesc cravatele slim. Totodata, să nu uitați că lațimea cravatei ar trebui corelată cu cea a reverului, adică baza cravatei trebuie să fie egală cu partea cea mai lată a reverului. În ceea ce privește lungimea corectă a cravatei, vârful acesteia trebuie să atingă catarama curelei.

cravata-modaMaterialele și execuția

Din punct de vedere al materialului, recomandarea se îndreaptă către mătase naturală sau lână, inclusiv caşmir. E un detaliu care vă ajută și în momentul asortării: o cravată din lână se potrivește cu materiale mai aspre ale sacoului, precum tuid sau o jachetă groasă, una din mătase arată perfect în asociere cu un costum formal.

Atenţia la fineţea execuţiei este importantă. Cravatele de calitate sunt simetrice, cusute corect și egal, iar în momentul în care sunt probate trebuie să cadă perfect dreapte. Tuşeul materialului trebuie să fie moale, dar în același timp, acesta nu trebuie să rămână șifonat după ce este strâns în mână.

Alegerea cravatei

Când vine vorba de alegerea cravatei pentru o ţinută anume trebuie avute în vedere cel puţin două lucruri: culorile şi modelul – atât ale cravatei, cât şi ale cămăşii şi costumului. Cămaşa este cea mai importantă piesă când se decide vestimentaţia. Dacă e posibil ca sacoul să fie dat jos la un moment dat, cămaşa rămâne mereu suprafaţa pe care stă cravata, motiv pentru care este obilgatoriu ca acestea să fie în perfectă armonie.

1.Cravata clasică

Cravata clasică este cea mai comună pe care o veți întâlni. Această cravată este destul de îngustă, dar se lărgește spre sfârșit și se îngustează până la un punct la final, creând o formă de triunghi asemănător. Lungimea cravatei diferă în funcție de înălțimea dumneavoastră. Deci, atunci când căutați cravate, este întotdeauna cel mai bine să încercați una pe într-un nod clasic Windsor, astfel încât partea mai largă a cravatei să se afle în partea de sus a curelei cu vârful ușor sub ea.

cravata-moda12.Cravata pătrată

Aceasta este o versiune mai modernă a cravatei, care este mai frecvent întâlnită în zilele noastre. Cravata în sine este de aceeași lățime, ea fiind pătrată la sfârșit. Aceste cravate vin în diferite nuanțe și culori, la fel ca și o cravată clasică, dar aceasta adaugă ceva un pic diferit look-ului.

cravata-moda53.Cravata texturată

Din nou, aceasta este o interpretare destul de modernă a cravatei clasice. Cravata texturată este în modă de câțiva ani, adăugând detalii și textură look-ului, fără a exagera. Cravata texturată este aproape, permițându-i să fie purtată și legată cu ușurință. Puteți obține diverse culori și modele cu o cravată texturată, deci depinde de tine ce culoare te decizi să alegi.

cravata-moda4Pentru alegerea culorilor nu există însă un răspuns perfect. În funcţie de eveniment, personalitatea purtătorului şi mesajul pe care vrea să-l transmită culoarea se poate alege dintr-o paletă largă. Cravatele uni sunt cel mai ușor de asortat vizual, mai ales peste cămăși fără model și, în general asocierile țin de aducerea împreună a unor culori complementeare. În cazul cămășilor cu model lucrurile se complică puțin, dar combinațiile devin ușor de stăpânit dacă se ține cont de un set de reguli simple:

În cazul în care purtați o cămașă colorată, alegeți cravata astfel încât accentele de culoare de pe ea să reia nuanța dominantă a cămășii;
Nu repetați modelul cămășii pe cravată și invers. Pentru o cămașă cu dungi verticale puteți încerca un model de linii paralele oblice, iar o cămașă în carouri poate fi asociată cu o cravată desenată în pătrățele, cu singura condiție ca cele două tipare să aibă dimensiuni diferite. Același lucru este valabil și pentru grosimea liniilor de pe cele două piese vestimentare.
cravata-moda1Costum în culori uni – cravată uni. Dungi subțiri – cravată uni. Costum în dungi groase – cravată cu model diferit și dimensiune diferită a dungilor.
4. Evitarea alăturărilor nefirești cum ar fi bulinele și dungile.

cravata-moda2Imprimeurile
Cravatele cu imprimeuri nu sunt atât de populare, din cauza că există riscul unei combinaţii greşite. În general, domnii preferă cravate uni sau cu dungi subtile, deoarece sunt mai uşor de asortat. Dacă ţineţi cont de câteva recomandări ale stiliştilor, puteţi fi mai curajoşi în alegerea cravatei.

cravata-mataseCămaşa în dungi se poate asorta la:

  • cravata în dungi (mărimea imprimeurilor trebuie să difere între cămaşă şi cravată)
  • cravata uni
  • cravata cu puncte (polka)
  • cravata în carouri
  • cravata cu pătrăţele
  • cravata cu motive florale

Cămaşa în carouri sau pătrăţele se poate asorta la:

  • cravata în dungi
  • cravata uni
  • cravata cu puncte
  • cravata cu imprimeu paisley

Trăsăturile fizice pot fi un alt reper în alegerea cravatei. Dacă cei bruneți pot alege aproape orice culori, bărbații cu tenul mai deschis este indicat să poarte cravate mai închise, care să contrasteze cu nuanța pielii. Sunt de evitat combinațiile care formează un contrast prea puternic, supărător, sau care, dimpotrivă, sunt prea monotone.

stil-cravatePentru vestimentațiile casual, cravatele trebuie alese astfel încât să nu formalizeze inutil ținuta. Un nod mai lejer, deschiderea primului nasture al cămășii și un model bine definit rezolvă ușor această problemă.

Accesorii suplimentare

Desigur – agrafa și acul de cravată. Prima este modernă și eficientă, permițând cravatei să stea la locul ei, orice s-ar întâmpla – fapt care te-ar putea interesa mai ales dacă te confrunți cu un climat neprietenos, cu mai mult vânt decât poate suporta forma costumului tău. Trebuie să știi totuși unde anume să atașezi agrafa: între al treilea și al patrulea nasture al cămășii. Evident, agrafa leagă nu doar cele două laturi ale cravatei, ci și cravata în sine de butoniera cămășii. Al doilea accesoriu, acul de cravată, nu este neapărat relevant pentru stilul masculin actual. Încearcă-l doar dacă vrei să explorezi toate fațetele artei vestimentare.

papionÎn final, ar fi bine să faci cunoștință și cu papionul, în afara normelor formale. Diversitatea de modele și texturi disponibile te încurajează să încerci toate combinațiile posibile – în timpul zilei, papionul se poartă cu orice, de la tweed, la catifea, lână, bumbac sau denim. Învață să-l legi manual și dă frâu liber inventivității.

sursa: internet

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page