De prin lume adunate — iulie 13, 2016 at 19:10

Știi care este cel mai fierbinte loc de pe Terra, unde se găseşte iadul?

by

Care e cel mai fierbinte loc de pe Terra, unde se găseşte iadul? Deşertul Lut din regiunea Dasht-e Lut din Iran, cu o temperatură incredibilă de 71 de grade Celsius!

desert lut iranExistă mai multe locuri extremi de fierbinţi pe Terra. Dar, unde se află cu adevărat iadul pe Terra? Pentru a răspunde la această întrebare, nu este chiar atât de ușor pe cum ar părea. Această întrebare este, de fapt, încă dezbătută, deoarece modul în care se măsoară temperatura joacă un rol important atunci când oamenii de știință încearcă să decidă dacă un loc e mai fierbinte decât celălalt.

Mulți oameni cred că cel mai fierbinte loc de pe Pământ este Al Azizyah, Libia, unde s-a înregistrat o temperatură de 57,8 grade Celsius. În “Valea Morţii”, (California, SUA) în 1913 s-a înregistrat temperatura de 56,6 grade Celsius, ceea ce-l face un alt loc foarte fierbinte de pe această planetă.

Dar, există un alt loc în care temperaturile maxime pot fi extreme. Acesta este, de exemplu, deşertul Lut este o regiune imensă localizată în partea de est a Iranului. Amplasat pe Tropicul Racului, la est de Iran se intinde unul dintre cele mai spectaculoase si ciudate din lume: desertul de sare. Format din regiunile Dasht-e Lut si Dasht-e Kavir pe intinderea pustie domina o clima arida, aflata fiind sub influenta alizeelor si accentuata de muntii ce par mai degraba un zid de oprire a precipitatiilor.

Dasht-e Lut cu o suprafata de 166.000 km² este considerat cel mai mare desert din  Iran, localizat la sud-vestul muntilor Zagros (4.550 m) intr-o regiune de podis, urmat de cel din nord, Dasht-e Kavir, al doilea ca dimensiune. Acesta este situat intr-o depresiune inalta intre muntii Zagros si Elburs (5.671 m), iar ca si in Dasht-e Lut, clima este neprietenoasa, arida, cu acentuate depuneri de sare.

Vara aici temperaturile pot ajunge la 70 grade Celsius, fiind considerat unul dintre cele mai fierbinti locuri din lume, iar anumite parti sunt acoperite de dune de nisip care pot atinge pana la 200 metri inaltime. Aceasta regiune este in cea mai mare parte nelocuita, in sezonul de vara putand fi intalniti nomazii care se deplaseaza in directia Golfului Persic.

Este un loc uimitor, dar extrem de inospitalier, puţine fiinţe putând supravieţui aici. De exemplu, satelitul NASA Aqua, care înregistrează temperaturile de la suprafața Terrei, a monitorizat aici şi temperaturi de 71° C!

Totuşi, această temperatură extremă nu e recunoscută de meteorologi, întrucât ei măsoară temperaturile cu ajutorul termometrelor de la sol. Dar, în cazul deşertului Lut, întrucât clima este extrem de inospitalieră, nu se află staţii meteorologice în apropiere care să măsoare temperaturile. Însă, dacă dăm crezare satelitului american, deşertul Lut, cu incredibila sa temperatură de 71 de grade Celsius rămâne cel mai fierbinte punct al Pământului.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page