Familie, Lifestyle — mai 28, 2014 at 15:00

Ştiaţi că riscul de depresie scade cu 25% dacă…

by

Daca mananci peste de cel putin doua ori pe saptamana, riscul de depresie scade cu pana la 25%, spune un studiu al cercetatorilor australieni. Efectul este insa vizibil doar in cazul femeilor. Publicat in American Journal of Epidemiology, studiul atata ca acest fapt este datorat nivelului crescut de acizi grasi Omega 3 din peste, compusi care interactioneaza cu hormonii feminini, estrogen si progesteron, ajutand la mentinerea unei functionari corecte a creierului.

Echipa australiana din cadrul Institutului de Cercetare Menzies a monitorizat peste 1.400 de barbati si femei, cu varste intre 26 si 36 de ani, vreme de cinci ani.participantii au tinut un jurnal alimentar care monitoriza consumul de peste, fructe de mare, creveti si midii. La sfarsit, s-a facut comparatie intre dieta si sanatatea mentala ale diferitelor persoane.

Chiar daca exista factori de risc (fumat, consum de alcool, lipsa miscarii, educatia, locul de munca), raportul ramane puternic invers proportional intre consumul de peste si incidenta depresiei.

„Fiecare oportie de peste introdusa in meniul saptamanal duce la reducerea cu 6% a riscului de depresie in perioada imediat urmatoare”, spune studiul.

Aceasta descrestere a riscului de depresie urca pana la 25% daca se consuma de peste doua ori peste pe saptamana.

Ceea ce este foarte bine de stiut, avand in vedere ca femeile sunt mai predispuse sa sufere de depresie, mai ales intre 16 si 42 de ani, din cauza nevoii de a jongla permanent intre munca si familie. Si nu este de glumit cu aceasta afectiune, fiindca ea este unul dintre factorii de prezicere a Alzheimer-ului sau a Parkinson-ului

Sursa: Daily Mail

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page