Familie, Lifestyle — noiembrie 18, 2015 at 16:10

Știai că sănătatea copilului tău este afectată zilnic de greutatea ghiozdanului?

by

Ghiozdanele copiilor noștri sunt mai grele de la o zi la alta, din cauza numeroaselor cărți, cărticele, culegeri și materiale auxiliare de care au nevoie zilnic la școală. Este sănătos pentru ei să poarte ghiozdane atât de grele? În niciun caz nu este indicat ca greutatea ghiozdanului sa depaseasca 8,2% din greutatea copilului, avertizează medicii specialisti în ortopedie!

copii“Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărți si exerciții care suprasolicită coloana vertebrală, acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului”, avertizează specialistul în ortopedie Emil Mares.

Potrivit medicului specialist la clinica Bio Ortoclinic, numărul copiilor care suferă de scolioză şi cifoză este tot mai mare, iar secţiile de ortopedie sunt asaltate de părinţi cu copii care se plâng de dureri de spate fiindcă aproximativ o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Potrivit ortopedului, copiii din învățământul primar, care au greutatea de 25 – 30 de kilograme nu ar trebui să aibă ghiozdane mai grele de 2-3 kilograme.

Specialiştii spun că primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile rapide în înălţime ori stările de apatie şi anemie ale copiilor. Dr. Mareş avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoaşă.

“O parte dintre copii au deformaţii de coloană vertebrală din naştere. La alţii, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziţia incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca”, a explicat Mareş. Din păcate, există şi foarte multe cazuri în care aceste deficienţe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate. Doctorul recomandă înotul pentru copiii care au probleme cu spatele, pentru că le lucrează toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză.

Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul, vâslitul, dar şi plimbările în aer liber, care relaxează muşchii dorsali. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, sunt interzise fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei.

Tu știi câte kilograme cântărește ghiozdanul copilului tău?

“Realitatea e ca mai mult de o treime din elevi duc in spate o greutate mai mare decat ar trebui. Un studiu al specialiștilor americani a demonstrat ca rucsacul trebuie sa cântărească, în medie, 8,2 % din greutatea copilului. (…) O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Partea bună este că acest tip de deviații ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate”, spune specialistul.

Dacă nu vă permite timpul să îi duceți pe cei mici zilnic la școală, pentru a-i ajuta cu ghiozdanul, o soluție ideală este achiziționarea unui vestiar, astfel încât cei mici să își poată lăsa la școală materialele de care nu au nevoie acasă, pentru a nu le mai transporta zilnic.

Ortopedul le recomandă părinţilor să cumpere ghiozdane care au contcat cu spatele, care se mulează pe curburile coloanei vertebrale. “Acest tip de genţi de şcoală au un perete flexibil, din burete, dar e important să aibă o dimensiune potrivită pentru înălţimea copilului. În nici un caz nu sunt indicate cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umăr. De asemenea, trebuie avut grijă ca înălţimea scaunului de la birou să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor. Dacă micuţul atinge solul doar cu vârfurile picioarelor, circulaţia sangvină din membrele inferioare va fi împiedicată. În plus, când îşi face temele, la fiecare jumătate de oră copilul trebuie să ia câte o pauză scurtă, de 5-10 minute, pentru a se dezmorţi. În acest timp, el poate face câteva mişcări de gimnastică şi de întindere”, recomandă ortopedul.

Atenție! Ghiozdanele provoacă dureri ale spatelui, comprimarea discurilor și o asimetrie a coloanei vertebrale la copii chiar atunci când greutatea este mai mica de 10% din greutatea corpului, limita în general tolerată, așadar, este recomandat să luam măsuri!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page