Familie, Lifestyle — februarie 22, 2014 at 13:31

Ştiai că?!… Mici adevăruri ce îţi pot schimba viaţa

by

Stiai ca, gradul tau de fericire descreste intre 18 si 50 de ani, ca apoi sa creasca din nou pana la varsta de 85 de ani, moment in care vei fi mai fericit decat erai la 18 ani?!

viata

…Banii cresc nivelul de satisfactie dar nu si fericirea?! Conform cercetarilor efectutate pe cateva sute de mii de indivizi din 132 de tari, sentimentele cotidiene de fericire sunt determinate de prieteni si familie, de sentimentul de a fi in control si de a fi respectat.

….Persoanele care tocmai s-au indragostit petrec peste 85% din timp gandindu-se la partener si povestea lor de dragoste?!

…Ne folosim intreg creierul si ca este un mit ca folosim doar 10% din el?! e adevarat insa ca unii par a folosi un procent negativ chiar….

….. Daca punem o femeie sa aleaga intre avere si partener, alege partenerul, iar partenerul ar alege averea fiindca e ferm convins ca va gasi alta mai buna?!

….Deficienta in vitamina B poate afecta negativ talamusul, determinand boala Korsakoff Syndrome?!  Unul dintre simptomele acestei boli este ca pacientii inventeaza noi amintiri pentru a umple golurile din memorie lasate de amnezia lor.

…Sportul sustinut este la fel de eficace ca terapia cognitiva si  medicamentele antidepresive?!

…..Mancatul determina eliberarea de dopamina, un neurotransmitator din creier care da senzatia de bine?! Studii recente arata ca persoanele obeze au mai putini receptori pentru dopamina decat ar trebui. Ceea ce ii determina  sa faca lucruri care sa mareasca secretia de dopamina – cum ar fi mancatul.

….Infometarea severa poate determina efecte psihice grave, gen depresie, obsesie asupra mancarii, auto- mutilare?!

….La femei, anumite zone ale creierului isi inceteaza activitatea in timpul orgasmului?! In special, se incetineste activitatea in amygdala, zona creierului raspunzatoare de frica si anxietate. Studiile s-au efectuat si pe barbati, dar nu au putut fi colectate suficiente date intrucat orgasmele lor au fost prea reduse ca durata.  In general,  activitatea creierului in timpul orgasmului este similara cu raspunsul creierului la droguri.

…Unele dintre cele mai interesante studii din neurostiinta implica pacientii cu “creier impartit” – “split brain”, la care corpus callosum este sectionat?! Aceasta face ca emisferele cerebrale sa nu poata comunica intre ele si determina simptome comportamentale ciudate in care pacientii nu sunt constienti de ce face jumatate  din corpul lor. Ma gandesc uneori ca multi oameni sufera accidente minore (orice lovitura la cap mai puternica) care le poate schimba personalitatea fara ca ei sa inteleaga de ce…

…ASNOVA a fost un grup de arhitecti care au coroborat psihologia si arhitectura si au construit laboratoare care sa exploreze teoriile lor psihologice?!

…Claudia Blum de Barberi este o politiciana din Columbia si psiholoaga care a devenit prima femeie aleasa in functia de Presedinta a Congresului din Columbia?!

….Creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni si 100 de trilioane de sinpase intre ei?!

…Primele spitale de psihiatrie au fost infiintate in lumea medievala islamica?!

…Creierul consuma 10% dintr-o calorie pe minut?! Daca gandesti intens, arderea calorica se poate intensifica -greu de crezut insa ca Dieta Gandirii va deveni faimoasa prea curand…

….motivul pentru care cascam ramane inca un mister?! Unele studii sugereaza ca raceste creierul, imbunatatind astfel concentrarea si atentia. Altii spun ca este mai mult un gest social, un semnal pentru toata lumea ca e momentul sa se relaxeze.

…Somnul la delfini se desfasoara in cate o emisfera a creierului pe rand, putand astfel sa se odihneasca fara ca sa se culce la modul practic – fara sa “puna capul jos”?!

….Bebelusii au o serie de reflexe care dispar la maturitate, inclusiv reflexul care ii face sa-si incolaceasca degetele in jurul a orice le atinge palmele?!

….Neuronii oglinda din creier sunt neuronii care mimeaza actiunile vazute la cei din jur, fara a determina insa actiunea propriu zisa. De exempu, daca privesti pe cineva care manaca un mar, in creierul tau, neuronii raspunzatori de actiunea motorie corespondenta vor fi activi de asemenea.
Existenta neuronilor oglinda ar putea explica multe fenomene – de la empatie pana la evolutia limbajului.
Un studiu provocator a descoperit ca la copiii cu autism , neuronii oglinda au activitate redusa cand acestia privesc sau imita expresii faciale.

…Fenomenul sinesteziei are baze neurologice cat se poate de reale?! Daca ziua de marti e albastra iar   piersica este taioasa, de vina sunt caile neuronale care se intersecteaza defectuos si determina fenomenul de sinestezie. Aceasta, desigur, ca nu distruge corola de minuni a lumii…

….Trecerea la o dieta redusa in grasimi poate determina cresterea hormonilor de stres din creier?!

….O treime din subiectii unui studiu au admis ca fac sex pentru a diminua stresul, pe cand alte doua treimi au spus ca asculta muzica?! Multitasking, anyone?…

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page