Politica, Politica naţională — martie 20, 2013 at 17:42

Statul de drept nu statul de fapt

by

ambasadorul germanieiAmbasadorul Germaniei: Problema arieratelor administraţiei locale “e foarte gravă”

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat duminica, in emisiunea “Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ca problema arieratelor de la nivelul administratiei locale este una “foarte grava”.

“Cred ca exista cateva semnale importante pentru investitorul german. Unul dintre ele este faptul ca administratia publica din Romania isi va onora datoriile asumate si nu va lasa sa treaca mult timp pana la onorarea arieratelor. E o problema recurenta a administratiei publice fata de companiile germane, lucru regretabil mai ales in cadrul companiilor mici si mijlocii, atunci cand administratia publica are datorii mari fata de ele. Problema este foarte grava”, a precizat diplomatul german.

In acest context a fost intrebat cum interpreteaza decizia Guvernului de a obliga administratiile publice locale sa-si achite arieratele inaintea altor investitii.

Primul mod de a interpreta acest lucru este ca guvernul a inteles cat de importanta este problema. Nu cred ca poate exista un motiv pentru care sa nu platesti. Nu poti spune ca nu ai bani sa-ti platesti datoriile. Aceste creante stabilite in mod legal trebuie onorate. Trebuie sa fie puse fonduri la dispozitia autoritatilor locale, pentru ca ele sa-si plateasca datoriile. Daca vor face asta, investitiile vor veni, iar economia va prospera”, a mai explicat ambasadorul.

Andreas von Mettenheim a mai sustinut ca o alta problema aflata in discutiile cu oficialitatile de la Bucuresti priveste investitorii in domeniul energiei regenerabile.

O alta problema ar fi ca, in chestiuni delicate, cum ar fi energia regenerabila, trebuie sa existe o schema de subventii care sa fie stabila. Calculele si previziunile economice ale companiilor trebuie sa aiba o baza reala predictibila. Acest fapt reprezinta o problema concreta, in ceea ce priveste valoarea certificatelor verzi. Dar avem un contact strans cu autoritatile romane si incercam sa gasim un compromis care sa ofere preturi convenabile la electricitate, dar si o siguranta pentru investitorii straini“, a mai sustinut diplomatul.

Totodata, ambasadorul Germaniei a afirmat ca investitiile germane in Romania sunt in mare masurainfluentate de stabilitatea politica.

In 2012, la nivelul unor companii mari, au existat anumite dubii legate de stabilitatea politica din Romania. Iar sediile centrale din Duesseldorf si Hanovra, care au o imagine global asupra situatiei, in tari cum sunt Serbia, Ungaria, Romania, Slovacia si Cehia, au preferat sa amane investitiile in Romania pana la linistirea situatiei politice. Lucrul acesta s-a intamplat, iar industria si economia germana au reinceput sa investeasca in Romania. Din cate stiu, in urma discutiilor cu conducerile companiilor germane din Romania, decizie investitionale luate in primavara lui 2012 nu ar fi fost luate in toamna lui 2012, pentru ca nu ar fi fost sustinute de conducerea companiei. Lucrurile acestea sunt de domeniul trecutului. A reaparut dorinta de a reinvesti in Romania din partea companiilor germane. Exista un element foarte stabil in relatiile noastre economice, si cred ca marile companii, pe care deja le cunoasteti, Bosch, Continental, Schaeffler, isi extind angajamentul in Romania din varii motive”, a afirmat diplomatul german.

El a sustinut ca principalul motiv pentru care firmele germane aleg Romania tine de optimizarea costurilor, iar “companiile care se angajeaza cu productii partiale in Romania pot supravietui mai mult, fata de cele care nu fac asta”.

Companiile germane nu au avut experiente bune in anumite domenii, cum ar fi centrala nucleara de la Cernavoda. Sunt reticenti sa investeasca acolo, dar in alte domenii, cum ar fi energia regenerabila, lucrurile stau mai bine, atata timp cat conditiile legislative nu se modifica prea mult. Suntem de asemenea bine plasati si in domeniul infrastructurii, in epurare, in economia apelor…“, a mai afirmat ambasadorul.

Ordonanta arieratelor locale prevede, in forma avizata de Guvern, ca stingerea acestora e prioritara

Ordonanta de urgenta privind plata arieratelor la nivel local aprobata de Guvern stabileste ca fondurile din TVA si impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, “precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, prioritara fiind insa stingerea datoriilor.

Ordonanta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.

In forma avizata de Guvern, ordonanta prevede ca, pana la 31 decembrie 2013, banii se repartizeaza pentru achitarea arieratelor, “precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala. Este prevazut in acelasi timp ca fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor. Este introdusa si o prevedere care stabileste ca, pentru unitatile teritoriale care nu inregistreaza arierate, banii sunt alocati pentru proiecte de dezvoltare locala.

In forma prezentata la inceputul saptamanii trecute pe site-ul Ministerului Finantelor se arata ca precizat ca suma din cota defalcata din impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, precum si sumele retinute ca urmare a aplicarii gradului de necolectare a impozitelor si taxelor locale se repartizeaza “numai” pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare si/sau de capital, in ordinea cronologica a vechimii arieratelor, pana la achitarea integrala a acestora. Aceeasi varianta mai stabilea ca, dupa achitarea integrala a arieratelor, pot fi alocate sume si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala.

Joi, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat ca a primit o circulara a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in care se cere autoritatile locale sa achite cu prioritate arieratele si a apreciat ca aceasta reprezinta un abuz, deoarece doar consiliile judetene si locale decid destinatia banilor proprii. El a anuntat ca va protesta in continuare pana cand se va reveni la normalitate.

Mai multi sefi de Consilii Judetene si primari PSD i s-au plans de altfel premierului Ponta, la sedinta de luni a conducerii social-democratilor, ca, daca vor plati toate arieratele, nu vor mai putea sustine alte proiecte locale.

Premierul Victor Ponta a declarat insa ca ministrul Bugetului, Liviu Voinea, are sprijin politic pentru a cere presedintilor de consilii judetene sa achite arieratele si a atentionat ca el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului sau, iar seful CJ Constanta poate sa se supere.

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care administratiile locale care inregistrau la acea data arierate, respectiv datorii al caror termen scadent a fost depasit cu 90 de zile, au fost obligate sa reduca volumul acestora cu 85% pana la finele lunii martie. In caz contrar, Ministerul Finantelor ameninta cu blocarea platilor catre trezoreriile administratiilor vizate.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page