Evenimente, Ultimile Știri — iulie 4, 2014 at 16:06

Statele Unite ale Americii, sunt, cel mai important aliat al românilor, de pe cele două maluri ale Prutului, în căutarea dreptului la viaţă,libertate şi fericire. La mulţi ani,S.U.A!

by

4 iulie-Ziua Independenței Americii

Life, Liberty  and the Pursuit  of Happiniess,Viaţă, Libertate și căutare a Fericirii”  aspiraţiile unui popor care tocmai pentru că şi-a consacrat prin actul de constituire cele mai importante valori umane drept valori sacre,  a devenit liderul lumii.

0000-obama-better_525625004 iulie este sărbătoarea care onorează ziua de naștere a formării statului american şi totodată sărbătoarea semnării Declaraţiei Independenței Americii. Noul stat american,care a fost confirmat  oficial prin Tratatul de la Versailles din 1783, s-a întemeiat  pe principiile de „Viaţă, Libertate și căutare a Fericirii”, enunțate în Declarația de Independența.

10510111_908376105854672_164542098_nPoate că principiul de căutare a Fericirii sună idealist pentru alte popoare, dar pentru federaţiile americane care alcătuiesc statul american, este unul din principiile fundamentale de guvernare, iar ziua de 4 iulie a devenit un simbol al realizării democrației și unității în diversitate tocmai datorită respectării Vieţilor, Libertăţilor şi dreptului la Fericire al cetăţenilor săi.

La data de 11 iunie 1776, s-a întrunit cel de-al doilea Congres Continental al Coloniilor s-a întâlnit la Philadelphia și a format un comitet al cărui scop expres a fost elaborarea unui document care ar rupe în mod formal legăturile lor cu Marea Britanie. Comitetul i-a inclus pe Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John Adams, Roger Sherman si Robert R. Livingston. Jefferson, care a fost considerat autorul mai puternic și cel mai elocvent, care a conceput proiectul inițial al documentului. Un total de 86 de modificări au fost făcute la proiectul său și Congresul Continental a adoptat în mod oficial versiunea finală pe 04 iulie 1776.

10524154_908376102521339_399152610_nElaborată de Thomas Jefferson între 11 iunie și 28 iunie 1776, Declarația de Independență este în același timp simbolul libertăţii națiunii americane. În această declaraţie, în fraze extraordinare, Jefferson a exprimat convingerile aflate în mintea și în inimile poporului american.  Faimosul preambul al Declarației de Independență , include şi exprimă  ideile și idealurile care au stat la baza acestei Declarații semnate de toţi cei 56 de delegaţi ai Congresului Continental care au jurat cu viaţa, averea şi onoarea lor respectarea ei.

„Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizandu-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire

În ziua următoare, copii ale Declarației de Independență au fost distribuite, iar la 6 iulie, Pennsylvania Evening Post a devenit primul ziar care a imprimat acest document extraordinar. Declarația de Independență a devenit simbolul de libertate cel mai drag al naţiunii americane.

declaration of independenceLa data de 08 iulie 1776, s-au făcut primele lecturi publice ale Declarației care s-au desfășurat în Piața Independenței din Philadelphia, în sunete de clopote și de muzică. Un an mai târziu, la 04 iulie 1777, Philadelphia a marcat Ziua Independenței prin Suspendarea Congresului și sărbătorirea cu focuri de tabăra, clopote și focuri de artificii.

Astăzi, comunitatile din întreaga SUA marchează această sărbătoare majoră din mijlocul verii, cu parade, focuri de artificii, picnicuri și spectacole.

Datorită acelui grup de patrioţi curajoşi care la data de 4 iulie 1776 au crezut şi au declarat că destinul este determinat de oamenii şi că toţi oamenii sunt egali, liberi să gândească, să se închine și să trăiască așa cum le place…  destinul naţiunii americane a fost schimbat pentru totdeauna. A fost un moment fără precedent şi de neconceput în istoria omenirii la acel timp când destinul oamenilor era hotărât de alţii, când destinele omenirii erau conduse şi decise de monarhii şi de imperii… dar, acei patrioți știind că Libertatea, Viaţa şi Fericirea erau Drepturile Fundamentale ale oricărui Om, pentru îndeplinirea lor au fost dispuşi să-și dea viața, averile și onoarea lor.

238 de ani mai târziu, această experienţă unică în democrație a Statelor Unite ale Americii îi face să fie cea mai mare naţiune de pe Pământ… Dimensiunea lor nu este dată de bogăție sau măreţie, ci de valorile, idealurile lor și de faptul că sunt mereu dispuși să lupte pentru ele… dreptul la „Viaţă, Libertate și căutare a  Fericirii”, ar trebui să fie un far călăuzitor de speranță pentru oamenii de pretutindeni care prețuiesc aceste idealuri şi care sunt dispuși să lupte pentru aceste idealuri.

Statele Unite ale Americii sunt cel mai important aliat al românilor de pe cele două maluri ale Prutului în căutarea dreptului la viaţă,libertate şi fericire.

Nelu Bălaşa

Liliana Manea

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page