Evenimente, Ultimile Știri — iulie 11, 2018 at 00:01

Stadionul Dunării Călărași nu va fi omologat  azi!

by

 

 

 

Motto: Orice act de îndoială constituie manifestarea unui act de gândire oricât de numeroase ar fi erorile în care se angajează gândirea noastră,realitatea ei se impune ca un fapt indubitabil (Dubito cogito,cogito ergo  sum (mă îndoiesc deci cuget,cuget deci exist)

Performanța echipei de fotbal Dunărea este incontestabilă la acest nivel  și  e meritul celor care au contribuit la ea. La fel de adevărat  este  însă că această performanță a fost finanțată  din  bani  publici și Dunărea funcționează în continuare cu bani publici. Acest adevăr indreptățeșete orice cetățean la propria-i opinie și  îndreptățește pe oricine la întrebări și la dreptul de a i se răspunde la aceste întrebări.

Eu nu trăiesc de pe urma Dunării Călărăși,nici a primăriei,nici a consiliului  județean, asta nu înseamnă că părerile mele sunt mai puțin îndreptățite decât ale celor care trăiesc după urma lor. Nu fac parte din turmă!

Privesc  critic realitățile care ne înconjoară  și pun sub semnul  întrebării orice manifestare a faptelor,ideilor și acțiunilor. Orice act de îndoială constituie manifestarea unui act de gândire oricât de numeroase ar fi erorile în care se angajează gândirea noastră,realitatea ei se impune ca un fapt indubitabil Dubito cogito,cogito ergo  sum (mă îndoiesc deci cuget,cuget deci exist) Chiar dacă ar fi prea puțini oameni în lume care ar fi capabili să înțeleagă raționamentele mele,nu e vina mea,și ele nu sunt mai puțin  adevărate pentru asta.-Descartes

Am o părere și o afirm public: multe fapte de la Dunărea Călărași poartă amprenta improvizației și voluntarismului exaltat.

Atât președintele clubului Florin Brișan,Primarul Daniel Drăgulin cât și președintele consiliului județean au dat asigurări că stadionul v-a fi omlogat pentru liga I până la începerea campionatului.

Cu câteva ore înainte de venirea comisiei de omologare  a Ligii Profesioniste de Fotbal stadionul care urmează să fie omologat  e un șantier (vezi foto aici  http://obiectiv-online.ro/sanse-mici-ca-primul-meci-al-dunarii-de-pe-teren-propriu-sa-se-desfasoare-la-calarasi/). Slabe șanse  parafrazăm  şi noi…

Președintele Comitetului Director al  AFC Dunărea 2005 Călăraşi Cristi Zamfir funcţionează în afara mandatului, a perioadei pentru care a fost mandatat – o improvizaţie!!!??? sau ce?

Gurile rele spun că este o monedă de schimb între PSD și PNL pe plan local sau o garanție a compromisului și menținerii deschise a negocierii dintre PSD și PNL , la o adică…atâta timp cât i-a expirat mandatul și consiliul local municipal dominat de PNL  nu-și  îndeplinește  obligația de a nominaliza o persoană în comitetul direcror al Dunării…firesc ar fi din partea lor…nu ştim! Întrebăm! cine spunea că nu se amestecă politica cu fotbalul?_

Viorel Ivanciu viceprimar al municipiului Călăraşi a declarat în conferinţa de presă a PNL de marţi : Eu îl susţin pe Dorinel Dincă ca Preşedinte al Comitetului Director al AFC Dunărea 2005 Călăraşi. Cred că nu este normal ca în faţa atâtor responsabilităţi, legate de activarea în liga I și îndeplinirea condițiilor de omologare a stadionului Dunărea, să nu fie un preşedinte al Comitetului Director desemnat şi cred că desemnarea preşedintelui  Comitetului Director trebuie să devină o prioritate de maxima urgenţă şi responsabilitate pentru consiliul municipal. Dornel Dincă este soluţia cea mai bună din două considerente: background-ul profesional şi faptul că deţine  o diplomă în managementul fotbalului-curs UEFA acreditat de universitatea Lausane  Elveţia. Nu trebuie să încurajăm dilentatismul pe bani publici,a  spus Ivanciu.

Se încercă prin multe mijloace de propagandă,  plătite din bani  publici, acreditarea ideii că realitatea poate fi modificată după bunul plac.

Încă  de la momentul calificării am întrebat oficialităţile clubului şi autorităţile finanţatoare dacă există un plan scris al modernizării şi omologării stadionului.Am fost asiguraţi verbal că există. Nu ni s-a arătat niciodată…acum în ajunul omologării improvizaţia şi voluntarismul îşi arată rezultatele:Stadionul Dunării nu va fi omologat  azi!

Nelu Bălaşa

 

Redau mai jos postarea pe facebook a lui Nicușăr Frangu ca o bună contribuție la dezbaterea publică care trebuie încurajată și nu suprimată.

Clubul Dunărea Călărași a promovat anul aceasta în Liga I. Există o întreagă dezbatere publică despre acest subiect, dacă sportul trebuie finanțat din banii publici în dauna altor investiții și până la ce sumă să fie asigurate aceste investiții în sport.

Pe acest subiect, dincolo de opiniile personale, două chestiuni extrem de importante:

  1. Există OUG 38/2017 care modifică și completează OUG 69/2000 și în care se precizează clar cu cât pot finanța autoritățile locale din bugetul local.
    Articolul de lege sună fix așa: ”Autoritățile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea activității conform alin. (1) și alin. (2) în limita a maxim 5% din bugetul aprobat.”
    Atenție: SPORT, nu fotbal, nu doar o echipă de fotbal.
  2. Cei direct responsabili să facă aceste investiții sunt factorii politici, adică ordonatorul de credite al instituției în subordinea căruia se află cluburile sportive, în speță Dunărea Călărași. Dar ordonatorul de credite(primarul sau președintele de consiliu județean + consiliul local/județean care îl aprobă) nu finanțează sportul din buzunarul propriu, ci din bugetul local și în limita a maxim 5% pe an, adică din taxele și impozitele plătite de cetățeni.
    Tot în aceeași logică, aceștia(cetățenii) sunt singurii care pot decide în privința oportunității cheltuirii bugetului local cu echipa de fotbal în dauna altor investiții de interes public și îi pot trage la răspundere pe cei care iau decizia.

Prin urmare, pe lângă faptul că e obligația legală, e și obligație morală ca instituția care finanțează clubul de fotbal din bugetul local(banii cetățenilor) să publice balanța de cheltuieli și venituri. Fiecare leuț plecat din bugetul local către echipa de fotbal trebuie să fie public. Nimeni nu are dreptul legal sau moral să fie împotriva acestei acțiuni de transparentizare a banului public.

PS: exact cum spune și legea, autoritățile locale pot direcționa către sport maxim 5% din bugetul public, așadar nu consider corectă comparația ”dăm bani la fotbal sau facem străzi/școli/bla bla?!”, pentru că în restul bugetului de 95% probabil sunt prinse și investiții în infrastructură.
Poate întrebarea corectă este: avem o dezvoltare suficient de avansată încât să ne permitem să direcționăm 5% către activități sportive?!

În rest, certurile astea mărunte între cetățeni sunt irelevante, majoritatea va decide democratic la vot dacă execuția bugetului local a fost oportună sau nu.

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page