De pe la noi, Editoriale — septembrie 23, 2015 at 23:50

Spitalul Județean Călărași paradisul unor afaceri?!!!

by

Demersul ziarului nostru de a obține un interviu de presă la dl manager al Spitalului Județean nu s-a aprobat – fiind îndrumați către purtătorul de cuvânt dr Ioniță – specialist în obstetrică/ginecologie.

spital8Spitalul Județean este ceva similar proverbului ‘’afară este vopsit gardul…înăuntru este leopardul’’. ‘’Gurile rele’’ spun că nu există o listă de priorități pentru plata unor furnizori și achiziția de servicii. Dacă în Spitalele din U.E. principala prioritate este achiziția și întreținereaunei tehnici medicale performante, conducerea Spitalului s-a orientat la cumpărarea de chinezisme, respectiv a unor aparate de cateva sute de euro. Acestea se defectează des și nu oferă performanțe medicale de diagnosticare a multor boli sau în tratament.

Dacă în fosta lege 176 exista obligația managerilor Spitalelor de a asigura întreținerea și repararea aparaturii medicale, aflăm că plățile pentru aceste servicii depășesc 150 zile.

Majoritatea contractelor se execută prin firme care nu sunt acreditate de Ministerul Sănătății cu specialiști aduși din alte județe. Astfel instalația de aer condiționat funcțională a Spitalului a fost înlocuită cu alta, pe bani frumoși prin Contract de  firma Falcor din… Dâmbovița.

 Totodată Spitalul a achiziționat câteva sute de pubele de plastic de la o firma  Recolamp din… Bucuresti despre care salariații spun că există suspiciuni ale cumpărării la suprapreț.

spital7Aflăm că despre furtul celor 10 calculatoare cumparate din fonduri europene nu se mai aude nimic. Magazia unde se aflau depozitate ca și altele au rămas în contunuare fără pază sau sisteme de alarmă/antiefracție. Alții se întreabă unde sunt cele câteva sute de calorifere din fontă înlocuite cu calorifere din oțel.

Despre paza și accesul în Spital, ea se execută de personal propriu, serviciile fiind îndoielnice. Astfel, contracost se poate face accesul zilnic în Secții sub diferite pretexte – chiar dacă este declarată carantina. Mulți pacienți reclamă că infractorii deghizați în vizitatori le-au furat telefoanele mobile, puținii bani și actele din saloane.

Aflăm de nereguli privind neplata lucrărilor către firma ce a reparat lifturile Spitalului dar și de blocarea conturilor Spitalului dar și despre cumpărări miraculoase cum ar fi acelea din urmă cu câțiva ani a unor perforatoare de documente la prețul de 100 ron/buc.

Chiar dacă coșul Centralei termice stă gata să cadă iar cazanele se văd din stradă că sunt ruginite, bani frumoși sunt cheltuiți pe aerul condiționat.

spital3Nu este nevoie de RMN pentru ca Spitalul are deja un computer tomograf – au stabilit consilierii județeni.

Discuțiile cu personalul arată că acesta este supraaglomerat, cu peste 30 pacienți zilnic și programări de ordinul săptămânilor. Pacienții se declară nemulțumiți de organizarea defectuoasă și cozi. Alimentația bolnavilor se asigură ca și până acum de acasă, mâncarea preparată în Spital fiind după cum spun pacienții puțină și fără consistență.

Este de intuit că subfinanțarea de care vorbesc unii salariați are ca urmări reducerea banilor alocați pentru alimente, plata reparațiilor tehnicii medicale și mergând în final către utilități.

spital4Salariații din Spital primesc salarii mizere, chiar dacă lucrează în ture, noaptea și fiind predispuși la contactarea de boli profesionale sau transmisibile – din spusele acestora fiind in jurul salariului pe economie.

În schimb colegii lor de la Ambulanță sau UPU sunt mai bine plătiți, având salarii cu 50% mai mari chiar dacă prestează aceleași activități. Motivul? Aceștia sunt plătiți de către Ministerul Sănătății și nu de către minunatul Consiliu Județean.

Mai jos accesul in Secția de Cardiologie se face de pe un hol jegos, cu uși murdare care nu se închid, calorifere murdare. Totul murdar amplasat în imadiata vecinătate a Sălilor de pansamente septice.

spital6O imagine a acestui Spital o oferă tomberoanele de gunoi amplasate în Fața Secției de boli contagioase. Ea spune mult despre management.

spital5O altă imagine a dezastrului sunt copacii putreziți din fața Aceleiași Secții de Boli contagioase, copaci ce așteaptă să cadă pe trecătorii de pe bdul 1 mai sau autovehiculele din parcarea publică, devenită acum parcare proprie a Medicinei Legale.

(Va urma)
Marian Dorin Pîrloagă

[wzslider autoplay=”true”]

 

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page