Mâncare şi Băutură — octombrie 30, 2014 at 13:02

Șodou: Băutură gustoasă și sănătoasă

by

Cu siguranță mulți ați băut ”șodou” (chaud oeuf – ou cald, n.r.) atunci când vă durea în gât și nu vă mai trecea cu nimic. Băutura gustoasă este sănătoasă și un leac băbesc eficient. Iată cum se face și ce poți trata cu chaud oeuf:

SodouCum se face ”șodoul”

Băutura aceasta este un medicament ușor de preparat acasă și este pe placul copiilor datorită gustului dulce. Iată cum să-l faci și tu:

Freacă bine un gălbenuș de ou cu două lingurițe de miere, una de cacao și un praf de scorțișoară. După ce s-au omogenizat, adaugă 100 ml de lapte ce a dat o dată în foc. Amestecă bine și lasă să se răcească doar câteva minute. Băutura se bea caldă.

Pentru adulți: mai poți adăuga și 2-3 linguri de rom în chaud oeuf, atunci când îl bei înainte de culcare. Te poate ajuta să dormi mai bine. Atenție, însă! Nu amesteca alcoolul cu tratamentele medicamentoase!

Ce tratezi cu ”șodou”

Tusea convulsivă la copii poate fi tratată cu această băutură, datorită proprietăților gălbenușului de ou.

Tot cu această băutură poți trata și durerile în gât – aici mierea este cea care ajută mai mult, dar și scorțișoara. Ambele au proprietăți antiseptice, dar în acest caz e nevoie de un tratament de câteva zile, cu o cană de ”șodou” cald pe zi.

Dacă freci doar gălbenușul cu mierea și adaugi puțin lapte cald, poți folosi amestecul pe post de mască hrănitoare pentru piele – o poți folosi atât pe față, cât și pe restul corpului.

Gălbenușul de ou în amestec cu mierea (și poți adăuga și o lingură de ulei de măsline) fac o mască foarte bună pentru scalp și păr – revitalizează podoaba capilară și hrănește firele de păr. Aplică amestecul mai întâi la rădăcini, apoi pe lungimea firului de păr, lasă să acționeze cel puțin 30 de minute, apoi te poți spăla pe cap ca în mod obișnuit.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page