Evenimente, Ultimile Știri — iulie 4, 2014 at 09:00

Societatea Națională de Cruce Roșie din România sărbătorește pe 4 iulie, 138 de ani de istorie și activitate umanitară

by

Pe 4 iulie 1876, lua ființă Societatea Nationala de Cruce Roșie din România în incinta Spitalului Colțea din București. Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva „pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie”. Crucea Roşie pe un fundal alb a fost simbolul original de protecţie declarat la Convenţia de la Geneva din 1864.

Crucea rosieMișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este o mișcare umanitară internațională a cărei misiune este de a proteja viața și sănătatea oamenilor, de a asigura respectul față de ființa umană, de a preveni și alina suferința oamenilor, fără vreo discriminare de naționalitate, rasă, religie, clase sociale sau opinii politice.

În 1919 Societatea Naţională de Cruce Roşie din România aderă la Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, în 1954 la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949.  Printre semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române, se regăseau importante personalități ale vremii: Dimitrie Ghica, Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila.

De-a lungul istoriei sale, Crucea Roșie s-a dovedit a fi un important simbol al speranței și alinării pentru cei aflați în nevoie. Un suport de nădejde pentru țară în perioadele de nesiguranță și suferință, Crucea Roșie Română a intervenit ori de câte ori România s-a confruntat cu război, epidemii sau dezastre. Astfel, Crucea Roșie Română a fost activă pentru a ușura suferința umană.

Original Geneva ConventionsCrucea Roşie de fapt înseamnă voluntariat

Voluntariatul este sau ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi o activitate care ne face să ne simţim mândri de cine suntem, de ce am realizat şi de tot ceea ce putem realiza pe viitor pentru binele altor semeni ai noştri şi pentru noi. Voluntariatul este o binefacere pentru sufletul tău şi o speranţă de viaţă pentru cei pe care îi ajuţi. “Poate că nu ai strâns foarte mulţi bani pe parcursul vieţii, dar dacă ai uşurat inimile oamenilor în suferinţă, atunci eşti cu adevărat un om bogat”, Seth Parker. Să fii voluntar te poate face în cele din urmă să devii acest om bogat.

A fi voluntar înseamnă să vrei să fii acolo unde este nevoie de tine, să vrei să lucrezi cu bătrânii şi copiii, să fii alături şi să contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a celor mai vulnerabile şi necăjite persoane.

,,Toată activitatea Crucii Roșii Române se bazează pe un element fără de care toată istoria organizației noastre nu ar fi fost posibilă: VOLUNTARIATUL. În ziua de 4 iulie, îi sărbătorim în primul rând pe voluntarii Crucii Roșii Române! Acei oameni care, cu promptitudine, devotament și dedicare, au acționat ori de câte ori a fost nevoie pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință“, a declarat Mihaela Geoană, Președintele Crucii Roșii Române.

Faptul că voluntariatul s-a dezvoltat în cei douăzeci şi cinci de ani de la revoluţie nu poate fi pus la îndoială, dar conceptul de voluntariat şi-a dobândit îşi face destul de greu locul în societatea nostră a românilor. Voluntariatul, este un comportament extraordinar al unor oameni care au curajul de a alege. Din păcate este încă destul de sporadic pentru că mentalitatea multor semeni de-ai noştri este încă înţepenită în nişte tipare vechi şi materialiste, gen… cum naibilui să facă cineva ceva doar aşa, fără să câştige ceva?… noi, toţi ar trebui să trecem peste răutăţile personale şi mai mult peste frustrările noastre… aşa cum spuneam mai sus, prin voluntariat este posibil să devii un om foarte bogat!… nu material, ci sufleteşte… este posibil ca atunci când mergi la culcare să fii mai liniştit şi mai mulţumit de tine însuţi, este posibil chiar să începi să te iubeşti mai mult pentru simplul motiv că ai devenit mai bun…

voluntariSper doar ca noi românii să evoluăm, ca voluntarii nu vor mai fi consideraţi nişte ciudaţi în România, sper că societatea românească va înţelege că voluntariatul este contribuţia pe care o putem aduce fiecare dintre noi, benevol, semenilor şi situaţiilor unde se impune prezenţa şi ajutorul nostru, sper ca voluntariatul să nu mai fie privit circumspect şi tinerii voluntarii să nu mai fie consideraţi nişte „fraieri”de colegii lor, sper ca noi să înţelegem că voluntariatul trebuie să fie pentru toţi, un „modus vivendi”, să înţelegem că acţiunile de binefacere nu sunt doar apanajul oamenilor bogaţi, ci se afla la îndemâna noastră… a tuturor!

voluntari1Evenimentul sărbătorii celor 138 de ani de activitate umanitară va fi marcat prin activități speciale în toate marile orașe ale țării: tombole, spectacole de teatru, demonstrații de prim-ajutor, cross-uri sau jocuri pentru copii, dar și prin muncă: voluntarii vor fi prezenți în stradă distribuind apă, vor măsura tensiunea și glicemia sau se vor deplasa la domiciliul persoanelor vârstnice pentru a le oferi consiliere psihologică și pentru a le ajuta să-și facă cumpărături.

Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de Crucea Roșie și-i rugăm să sprijine acțiunile Crucii Roşii în continuare pentru a scrie noi pagini în istoria celei mai vechi și prestigioase organizații umanitare din România!

Liliana Manea

crucea rosie2

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page