Editoriale — aprilie 27, 2013 at 21:07

Slujbă de Florii la Mănăstirea Negoieşti… restaurată prin Regio!

by

IMG_5721 Pe pe șoseaua București – Oltenița (DN4) la km  42, se află situat satul Negoieşti, comuna Şoldanu, județul Călărași, unde se găseşte  Mânăstirea Negoieşti.

Mânăstirea Negoieşti este ctitoria voievodului Matei Basarab şi a Elenei Doamna, ctitorie din anii 1648-1649. Voievodul Matei Basarab şi Doamna Elena aveau la Negoeşti un conac ce era reşedinţa de vară a familiei domnitoare, locul unde se retrăgeau adeseori, în linişte, şi de unde dirijau treburile ţării. Datorita acestei poziţii privilegiate, mănăstirea Negoieşti avea să fie înzestrată cu averi considerabile, întinse suprafaţe de pământ, iazuri, păduri, vii etc.pe care le-au întărit mai apoi şi alţi domnitori, situând-o astfelprintre cele mai bogate mănăstiri din Ţara Românească.

Începând cu 1719, mănăstirea devine ţinta atacurilor otomane, care IMG_5737culminează practic cu încetarea activităţii. În perioada 1823-1863, viaţa de aici va cunoaşte o perioadă de redresare, însa după secularizarea averilor mânăstireşti, lăcaşul devine biserică mireană, cu hramul “Sfinţii Voievozi”, deservind credincioşii din satul Negoieşti.

Anul 1989 a găsit ctitoria domnească de la Negoieşti lăsată de izbelişte. Restaurarea ei depăşea posibilităţile satului. S-a lucrat câţiva ani la ea, de mântuiala, iar în anul 2000 s-a sistat orice finanţare din partea statului… fiind scoasă din Planul National de Restaurare!.. A umblat părintele Nicolae pe la toate forurile, degeaba… S-a ales doar cu promisiuni. Numai primăria locală, din toată sărăcia ei… a dat 1 miliard pentru repararea acoperişului…

IMG_5725În luna mai 2011, Parohia Negoieşti a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei mănăstiri Negoieşti”, pentru care a primit fonduri nerambursabile în cadrul Axei prioritare 5, DMI 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”. Valoare totală a proiectului este de 10.593.303,72 lei, din care 5.668.650,68 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă, 115.686,75 lei este cofinanţarea beneficiarului, 2.055.519,10 lei este suma cheltuielilor neeligibile, iar 1.102.108,88 lei reprezintă valoarea autofinanţării.
Implementarea acestui proiect vizează restaurarea monumentului de patrimoniu naţional specific secolului al XVII-lea.
Până în prezent au fost montate turlele mici şi turla mare, a fost refăcută tencuiala exterioară, s-au recondiţionat în mare parte picturile interioare, a fost înlocuită reţeaua electrică şi a fost modernizat sistemul de încălzire al bisericii.

Acum, la Mănăstirea Negoieşti Slujbă de Florii… În lăcaşul de cult IMG_5730din comuna Şoldanu, complex architectural medieval, declarată monument istoric şi de arhitectură religioasă se va oficia duminică, prima slujbă în biserica restaurată. Slujbă de Florii, Floriile reprezintă o cinstire a memorabilului eveniment creştin, dar şi o aniversare a reînvierii naturii… Sărbătoarea de mâine reprezintă un eveniment de o importanţă covârşitoare, pentru că deschide o perioadă deosebit de tensionată din punct de vedere religios, anume Săptămâna Mare, care culmineaza cu Învierea Mântuitorului.

Sper doar că Dumnezeu ne va lumina tuturor calea şi toţi îl vom întâmpina pe Iisus, venit la noi călare pe mânzul asinei, cu ramuri înverzite şi cu inima deschisă şi primitoare… Iisus se îndreaptă în ziua de Florii nu numai spre Templu din Ierusalim, unde a făcut minuni… El vine şi în Ierusalimul din sufletul nostru şi aşteptăm să aducă pacea de care fiecare dintre noi are nevoie.

Liliana Manea

Nota: bibliografia care a ajutat la scrierea acestui articol este urmatoarea:

1. http://www.crestinortodox.ro/
2. http://wikimapia.org/22288005/ro/fosta-M%C4%83n%C4%83stire-Negoe%C5%9Fti
3. Wikipedia
4. Comunicat presa ADR Sud Muntenia
5. Documentare la fata locului, fotografiile folosite sunt recente si fac parte din arhiva Argument

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page