Dezvoltare durabilă, Economie — iunie 3, 2013 at 08:49

Sistemul de plată a TVA la încasare ar putea deveni opţional din al doilea semestru

by

tva la incasareSistemul de plată a TVA la încasarea facturii ar putea deveni opţional din a doua jumătate a acestui an, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.
Într-un interviu acordat AGERPRES, oficialul MFP a afirmat că această măsură ar îmbunătăţi sistemul de TVA la încasare şi ar putea fi luată odată cu alte modificări ale Codului Fiscal, de la 1 iulie.
‘Există foarte multe scrisori din partea diferitelor categorii de comercianţi sau contribuabili în care acest sistem TVA la încasare pentru unii a produs o distorsiune în ceea ce priveşte cashflow-ul, iar pe alţii i-a decapitalizat. Avem în vedere să modificăm această prevedere ţinând cont şi de faptul că în marea majoritate a statelor membre UE este opţională. Măsura a fost implementată cu gândul să venim în sprijinul contribuabililor, să îi ajutăm, nu să le creăm greutăţi. Din păcate, pentru o mare parte dintre ei am creat greutăţi, ori interesul nostru este de a nu menţine această stare de lucruri, ci de a o îmbunătăţi. Cred că s-ar putea să luăm această măsură de îmbunătăţire când facem şi celelalte modificări legislative, deci începând cu partea a doua a anului’, a precizat Daniel Chiţoiu.
De la 1 ianuarie 2013, sistemul de TVA la încasare se aplică simultan cu sistemul de TVA clasic. Sistemul de plată a TVA la încasarea facturii este aplicat obligatoriu de firmele care au sediul în România şi o cifră de afaceri sub 2,25 milioane lei.
Măsura aplicării noului sistem de TVA a fost luată la solicitarea mediului de afaceri şi a fost menită să lase lichiditate firmelor mici. Pe de altă parte, statul a urmărit să împiedice rambursările fictive de TVA.

Sursa: AGERPRES

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page