Comunicate de presă, Ultimile Știri — septembrie 27, 2013 at 11:53

Sinteza intervenţiilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi în perioada 25.09.2013 – 26.09.2013

by

NVE00017Intervenţii la incendii

Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti au acţionat pe raza  localităţii Izvoarele, judeţul Giurgiu, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta violent şi cu fum dens la bucătăria unei locuinţe

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza instalaţiei de alimentare a unui aragaz, care scăpa gaze

Pompierii profesionişti au reuşit în acest caz să salveze bunuri în valoare de aproximativ 50.000 de lei şi au eliminat în timp optim riscul de propagare a arderii la alte bunuri materiale  

În data de 25.09.2013, ora 07.36, un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti a fost solicitat, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Izvoarele, judeţul Giurgiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unei locuinţe, proprietate individuală, aparţinând lui Gheorghe F. La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta violent şi cu fum dens la nivelul bucătăriei. Potrivit primelor cercetări efectuate la faţa locului de către pompieri, se pare că incendiul a izbucnit din cauza instalaţiei de alimentare a unui aragaz, care scăpa gaze.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti s-a deplasat la această intervenţie, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând rapid pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 20 de minute.

În urma incendiului au ars: 10 metri pătraţi placaj din structura tavanului, un frigider, elemente din structura acoperişului locuinţei, materiale plastice, materiale textile, elemente de mobilier, totodată fiind degradate o fereastră şi o uşă din lemn, valoarea pagubelor a fost estimată la valoarea de 2.500 de lei, echipajul profesionist de stingere reuşind să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 50.000 de lei.

Pompierii militari au limitat posibilitatea extinderii incendiului la celelalte camere şi bunuri materiale aflate în imediata apropiere, printr-o intervenţie promptă şi eficientă.

Intervenţie la incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Şoldanu

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii Budeşti a intervenit pe raza localităţii Şoldanu, pentru lichidarea unui incendiu de mirişte şi vegetaţie uscată, care se manifesta cu flacără şi fum dens la nivelul unei suprafeţe de aproximativ două hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

În data de 25.09.2013, ora 14.40, un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti a fost solicitat, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Şoldanu, pentru stingerea unui incendiu de mirişte şi vegetaţie uscată izbucnit la nivelul unui teren viran, proprietate aparţinând domeniului public al localităţii. La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi fum dens, la nivelul vegetaţiei uscate şi miriştii pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, arderea extinzându-se cu repeziciune din cauza vântului puternic.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriştii şi vegetaţiei uscate.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită (APCA), acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 30 de minute.

În urma incendiului a ars vegetaţie uscată şi mirişte pe o suprafaţă de aproximativ două  hectare, neînregistrându-se  pagube materiale.

proiectil 122 mmIntervenţie pirotehnică pe raza localităţii Roseţi (în baltă)

Un cetăţean din localitatea Roseţi a descoperit, în timp ce săpa, un proiectil exploziv de calibrul 122  milimetri ( muniţie rămasă neexplodată )

Un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a intervenit prompt la faţa locului şi a înlăturat pericolul

În data de 25.09.2013, ora 14.10, un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi a fost solicitat prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să se deplaseze în localitatea Roseţi (în baltă), pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi transportul unui proiectil exploziv de calibrul 122 de milimetri.

Respectivul proiectil exploziv de calibrul 122 de milimetri a fost descoperit pe un teren agricol care aparţine domeniului public al localităţii, de către un cetăţean care săpa în malul unui canal de irigaţii.

Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită, cetăţeanul (Nicolae C.) a anunţat de urgenţă organele abilitate, utilizând numărul de urgenţă 112, pentru a solicita intervenţia specialiştilor din cadrul echipajului  pirotehnic al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi.

Doi specialişti pirotehnişti din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi s-au deplasat rapid la locul solicitării, au intervenit prompt cu o autospecială şi au ridicat proiectilul exploziv, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Recomandări ale I.S.U. Călăraşi :

   Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi la numărul de urgenţă 112.

   De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite;

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page