Evenimente, Ultimile Știri — august 20, 2013 at 10:57

Sinteza intervenţiilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi în perioada 16.08.2013 – 19.08.2013

by

LOGO-ISU

ardere miristeÎn intervalul 16.08.2013 – 19.08.2013, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă produse în zona de competenţă astfel:

Intervenţii la incendii

Pompierii militari din cadrul Secţiei Dragalina au intervenit în localitatea Dragoş Vodă, pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată, care se manifesta cu violenţă şi fum dens la nivelul unei suprafeţe de 5  hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

În data de 17.08.2013, ora 10.45, un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Dragalina a fost solicitat, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Dragoş Vodă,  pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit la nivelul unui teren agricol, proprietate aparţinând domeniului public al localităţii. La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu violenţă şi cu fum dens la nivelul vegetaţiei uscate pe o suprafaţă de circa 5  hectare, arderea extinzându-se cu repeziciune din cauza vântului.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Dragalina s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră şi 25 de minute.

In urma incendiului a ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 5 hectare, neînregistrându-se  pagube materiale. La intervenţie au participat şi trei reprezentanţi ai S.V.S.U. din localitate.

Două echipaje profesioniste de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti au intervenit în localitatea Buciumeni, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu flacără şi mult fum la nivelul unei gospodării cetăţeneşti

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către jocul unui copil cu chibriturile, fiul proprietarului, în vârstă de 4 ani,  ar fi rămas pentru puţin timp nesupravegheat şi a dat foc plantelor furajere depozitate în curte, declanşând incendiul.

În data de 17.08.2013, ora 20.36, pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Buciumeni, pentru stingerea unui incendiu de plante furajere izbucnit la nivelul unei gospodării, proprietate individuală, aparţinând lui Ion P.

La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul mai multor căpiţe de plante furajere, depozitate în gospodărie.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către jocul copiilor cu chibriturile.

Potrivit celor relatate de către proprietar, fiul acestuia, în vârstă de 4 ani, ar fi rămas pentru scurt timp nesupravegheat, perioadă în care, s-ar fi jucat cu chibriturile pe lângă căpiţele cu trifoi depozitate în curte, generând astfel incendiul.

Două echipaje specializate de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ două ore.

În urma incendiului au ars: 300 de baloţi de trifoi şi aproximativ 1,5 tone de paie, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 5.000 de lei, echipajele profesioniste de stingere reuşind să salveze locuinţa proprietarului şi mai multe bunuri materiale în valoare de aproximativ 70.000 de lei.

Pompierii militari din cadrul Secţiei Lehliu Gară au intervenit în localitatea Dor Mărunt, pentru lichidarea unui incendiu declanşat în urma unei acumulări de gaze

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza scăpărilor de gaze, provenite de la un  aparat de gătit defect  

Pompierii profesionişti au reuşit în acest caz să salveze viaţa proprietarului în vârstă de 44 de ani şi bunuri materiale în valoare de aproximativ 30.000 de lei, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 2.000 de lei

În data de 18.08.2013, ora 10.38, pompierii militari din cadrul Secţiei Lehliu Gară au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Dor Mărunt, pe strada Nicolae Bălcescu,  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unei locuinţe, proprietate individuală, aparţinând lui Sandu A. La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violenţă şi cu fum dens la nivelul bucătăriei locuinţei. Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unor scăpări de gaze, provenite de la un aparat de gătit defect (aragaz), iar în momentul în care proprietarul a încercat să folosească aparatul de gătit, s-a declanşat incendiul.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 60 de minute.

În urma incendiului au ars: aparatură electrocasnică, elemente de mobilier şi aproximativ 50 de kg de materiale textile, valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de 2.000 de lei, echipajul profesionist de stingere reuşind să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 30.000 de lei, totodată limitându-se posibilitatea extinderii incendiului la locuinţă şi la celelalte bunuri materiale aflate în imediata apropiere.

Proprietarul locuinţei, Sandu A., în vârstă de 44 de ani, a suferit arsuri de gradul I la nivelul membrelor superioare şi umerilor, în încercarea sa de a scoate butelia din bucătărie.

Un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la locul incendiului şi a acordat îngrijiri medicale bărbatului, i-a aplicat pansament compresiv cu gel pentru arsuri şi l-a transportat de urgenţă la spitalul din oraşul Lehliu Gară.

Un echipaj profesionist de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară a intervenit în localitatea Dăneşti, comuna Frăsinet, pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată, care se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul islazului localităţii, pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

În data de 18.08.2013, ora 19.50, pompierii militari din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Dăneşti, comuna Frăsinet, pentru stingerea

unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit la nivelul islazului localităţii, pe un teren aparţinând domeniului public.

La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul unei suprafeţe de circa 6  hectare de vegetaţie uscată, focul  extinzându-se cu rapiditate  din cauza vântului.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 35 de minute.

În urma incendiului a ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare, neînregistrându-se pagube materiale.

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

 „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfăşoară campania de recoltare a cerealelor păioase.

Campania presupune desfăşurarea unor activităţi care vizează recoltarea, transportul şi depozitarea, atât a produselor agricole, cât şi a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole..

Statistica din anii precedenţi stă mărturie şi ne arată, că în urma desfăşurării acestor activităţi, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate creşte semnificativ dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât şi după recoltarea cerealelor păioase.

Incendiile produse în urma desfăşurării acestor activităţi pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieţii şi a bunurilor materiale.

Astfel, pentru ca aceste activităţi să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, cadrele Inspecţiei de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul tuturor primăriilor de pe raza judeţului Călăraşi derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Principalele măsuri de prevenire a incendiilor prevăzute de actele normative enumerate mai sus sunt:

În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri şi căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii.

Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Pentru localizarea şi stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilităţi, apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport cu limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în  primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 metri.

 În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr.  605/2008).

 În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriştii şi vegetaţiei uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 163/2007.

          Sancţiuni contravenţionale (O.M.A.I. nr. 163/2007)

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor şi nestabilirea atribuţiilor de revin salariaţilor la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page