Comunicate de presă, Ultimile Știri — august 13, 2013 at 15:58

Sinteza intervenţiilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi în perioada 09.08.2013 – 12.08.2013

by

LOGO-ISU

incendiu loganÎn perioada 09.08.2013 – 12.08.2013, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă produse în zona de competenţă:

Intervenţie la incendiu de autoturism pe A 2, la km 114

Pompierii militari din cadrul Secţiei Dragalina au acţionat  pe Autostrada Soarelui, la km 115, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu violenţă la nivelul unui autoturism Dacia Logan, înmatriculat în Călăraşi

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul compartimentului motor al vehiculului

În data de 11.08.2013, ora 14.33, pompierii militari din cadrul Secţiei de pompieri Dragalina au fost solicitaţi, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să acţioneze pe raza localităţii Perişoru, pe Autostrada Soarelui (A2), la km 114, pe calea II (Constanţa – Bucureşti),  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unui mijloc de transport (autoturism Dacia Logan), înmatriculat în Călăraşi, proprietate privată, care aparţine lui Petre S.

La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violenţă la nivelul întregului vehicul.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul compartimentului motor al autoturismului.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei  de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate medie, acţionând rapid pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 20 minute.

În urma incendiului a ars respectivul mijloc de transport în proporţie de 90 %, valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de aproximativ 15.000 de lei.

Intervenţie pentru căutarea unei persoane înecate în râul Argeş

inecat argesUn echipaj profesionist de căutare – salvare din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti a fost solicitat să acţioneze, cu o barcă pneumatică, pentru căutarea unui copil în vârstă de 7 ani, care s-a înecat în râul Argeş

În data de 11.08.2013, ora 17.07, pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe râul Argeş, pentru căutarea unei persoane de sex masculin în vârstă de 7 ani (băiat – Răducu T.), despre care se cunoştea că s-ar fi înecat.

Operaţiunile de căutare – salvare a persoanei s-au desfăşurat timp de aproximativ o oră şi 45 de minute.

La ora 18.55, echipajul de căutare – salvare din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti au găsit persoana înecată pe Argeş, pe care au extras-o din apă cu echipamentele specifice şi au predat-o unui echipaj al ambulanţei din Budeşti.

S-au efectuat manevre de resuscitare timp de aproximativ 45 de minute, însă fără nici un rezultat, copilul fiind declarat decedat.

Organele abilitate urmează să stabilească cu exactitate împrejurările în care băiatul în vârstă de doar 7 ani  şi-a pierdut viaţa în apa râului Argeş.

Intervenţie la incendiu de vegetaţie uscată

incendiuPompierii militari din cadrul Secţiei Lehliu Gară au fost solicitaţi să intervină pe raza localităţii Florica, comuna Ileana, pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată, care se manifesta pe o suprafaţă de 1,5  hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetaţiei uscate

Pompierii militari au reuşit în acest caz să salveze mai multe culturi de cereale  aflate în imediata apropiere, neînregistrându-se pagube materiale

În data de 09.08.2013, ora 13.04, pompierii militari din cadrul Secţiei Lehliu Gară au fost solicitaţi, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să acţioneze pe raza localităţii Florica, comuna Ileana, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit la nivelul unei suprafeţe de aproximativ 1,5 hectare, pe un  teren aparţinând domeniului public al localităţii.

La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violenţă şi fum dens, vântul ajutând la propagarea focului, care s-a extins rapid, fiind cuprinsă de flăcări o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare de vegetaţie uscată.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetaţiei uscate.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 40 de minute. În urma incendiului a ars vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare, neînregistrându-se pagube materiale.

Echipajul profesionist de stingere a salvat, printr-o intervenţie promptă şi eficientă, mai multe culturi agricole aflate în imediata învecinate.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfăşoară campania de recoltare a cerealelor păioase. Campania presupune desfăşurarea unor activităţi care vizează recoltarea, transportul şi depozitarea, atât a produselor agricole, cât şi a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole..

Statistica din anii precedenţi stă mărturie şi ne arată, că în urma desfăşurării acestor activităţi, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate creşte semnificativ dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât şi după recoltarea cerealelor păioase.

Incendiile produse în urma desfăşurării acestor activităţi pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieţii şi a bunurilor materiale.

Astfel, pentru ca aceste activităţi să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, cadrele Inspecţiei de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul tuturor primăriilor de pe raza judeţului derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Principalele măsuri de prevenire a incendiilor prevăzute de actele normative enumerate mai sus sunt:

În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri şi căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii.  Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Pentru localizarea şi stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilităţi, apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport cu limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 metri.

 În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr.  605/2008).

 În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriştii şi vegetaţiei uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 163/2007.

          Sancţiuni contravenţionale (O.M.A.I. nr. 163/2007)

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor şi nestabilirea atribuţiilor de revin salariaţilor la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page