Dezvoltare personală, Lifestyle — iulie 1, 2015 at 09:30

Sfaturile simple şi vechi de 2.500 de ani: 10 lecții pentru a obține succesul – partea a II-a

by

Pentru a avea succes mai ai nevoie şi de multă creativitate. Ca parte esenţială a succesului, creativitatea pare să graviteze în jurul muncii susţinute sau a cunoaşterii problemelor. Sfatul lui Sun Tzu implică folosirea de arme simple şi de resurse limitate. Extraordinarul nu înseamnă, neaparat, lucrul cel mai scump şi mai recent. Mai concret, ar trebui să apelăm la un izvor creativ de opţiuni pe care poate că alţii nu le-au luat în seamă.

succes1Pentru a avea succes trebuie să sfărâmi regulile obişnuite şi să stabileşti noi standarde de reuşită, iar după aceea să sfărâmi propriile tale recorduri.

Lecția 6 – Construiește-ți imaginea obiectivului

Există trei repere necesare pentru a-ţi stabili o viziune despre succesul dorit:

1. Identificarea competenţelor esenţiale.

Pentru aceasta, se impune răspunsul sincer la următoarele întrebări: Ce spun alţii că faci cel mai bine? Ce ţi-ar plăcea să faci? Roagă pe cine de încredere să comenteze cu privire la competenţele pe care le ai.

2. Determinarea aplicaţiilor.

Gândeşte-te la felul în care poţi atinge productivitatea maximă, folosindu-te de calităţile tale esenţiale.

3. Stabilirea unei direcţii.

Concepe o imagine mintală clară a locului în care doreşti să ajungi şi ceea ce doreşti să fii. Examinează factorii esenţiali pentru atingerea viziunii tale.

Lecția 7 – Învinge fără luptă!

Sun Tzu repeta frecvent că strategia ofensivă trebuie îndreptată spre victoria obţinută fără conflicte majore. Mai simplu spus, stategia ta ar trebui să fie atât de bună, încât să nu ai concurenţă. Aşadar, trebuie să fii atât de bun încât propriile tale rezultate să-i intimideze pe cei din jurul tău. La fel de important este să-ţi consolidezi şi punctele tari. Şansele cele mai mari de succes se obţin prin cheltuirea de timp, de bani şi de energie pentru a consolida ceea ce funcţionează, susţine Sun Tzu. Aceasta nu înseamnă că trebuie să-ţi ignori slăbiciunile, dar, concentrându-te prea mult asupra lor, pierzi timp preţios şi necesar pentru ceea ce, de fapt, te ajută să obţii succesul.

Lecția 8 – Defineşte-ţi clar poziţia!

Pentru a putea fi remarcat este imperios necesar să-ţi creezi o marcă personală, cu care lumea să te identifice cei din jur, susţine Gerlad Michaelson. O cheie pentru descoperirea “identităţii mărcii personale” este să-ţi imaginezi un prieten bun, cu simţul umorului, care te descrie unui public, folosind o poreclă descriptivă.

1. Selectează o nişă, pentru că, cu cât domeniul este mai îngust, cu atât concurenţa este mai limitată;

2. Dezvoltă-ţi competenţa nativă într-un domeniu care să-ţi consolideze punctele tari;

3. Fii un explorator, adică ieşi din bârlog şi cunoaşte oameni noi;

4. Construieşte-ţi o reputaţie solidă şi străduieşte-te să obţii şi mai multe competenţe (fii deschis mereu la lucruri noi).

Lecția 9 – Caută saltul inovator!

Simplitatea străvechilor înţelepciuni ale lui Sun Tzu nu răsună nicăieri mai clar ca în sfatul de a folosi extraordinarul pentru a învinge.

„Foloseşte forţele normale pentru a angaja lupta şi foloseşte forţele extraordinare pentru a învinge”, este îndemnul lui Sun Tzu.

Gândirea pe scară mare te va ajuta să îţi focalizezi strategia asupra câştigurilor semnificative. Asta nu înseamnă că ţelurile mici nu sunt importante, însă cele mai bune ţeluri mici reprezintă doar paşi spre un ţel mai mare. Întra-adevăr este uşor să faci lucruri frumoase, dar trebuie să-ţi focalizezi energia pentru a atinge obiective mari. Un alt aspect important este scrierea pe hârtie a planului. Este o certitudine faptul că planul există doar are forma unui document scris. Atenţie însă! Planificarea fără trecere la acţiune este pierdere de vreme, la fel cumtrecerea la acţiune fără un plan este reţeta înfrângerii.

Lecția 9 – Gândește tactici pentru succes

A. Iniţiază acţiuni. Dacă stai prea mult pe margine, multe dintre acţiunile tale vor fi simple reacţii la acţiunile celor din jur. Dacă îndrăzneşti să ieşi în faţă, tu vei fi liderul.

B. Fii mereu în mişcare. Inactivitatea cauzează multe ratări de oportunităţi. Spiritul ofensiv ar trebui să domine tot ceea ce faci.

C. Acţionează rapid. Viteza este esenţială în victorii, susţinea Sun Tzu. Un plan parţial conceput, dar executat rapid, este superior unui plan perfect, dar tărăgănat. Deşi înainte de a trece la acţiune este important să examinezi problema şi soluţiile potenţiale, fereşte-te de stagnarea în analiză.

D. Fii insistent. După ce ai decis cu privire la planul de acţiune, respectă-l, întrucât, doar în felul acesta, planul tău capătă puterea consecvenţei acţiunii.

Sfatul maestrului chinez Sun Tzu este să luptăm doar bătăliile pe care le putem câştiga. Aplică acest sfat atunci când te confrunţi cu situaţii care se contrazic şi vei vede că vei putea lua cea mai bună decizie.

Vezi AICI partea I 
https://www.argumentpress.ro/sfaturile-simple-si-vechi-de-2-500-de-ani-10-lectii-pentru-a-obtine-succesul-partea-1/

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page