Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — ianuarie 1, 2014 at 13:51

SFÂNTUL VASILE CEL MARE

by

SFÂNTUL VASILE CEL MARE  este prăznuit in Biserica Ortodoxă pe data de 1 ianuarie a fiecărui an, iar Liturghia care-i poartă numele se săvârşeşte de zece ori pe an: în primele cinci Duminici ale Postului Mare, în Joia şi Sâmbata Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi pe 1 ianuarie, ziua de prăznuire a Sfântului.

sfantul vasile

Numele Vasile, foarte răspândit în toata lumea creştină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legătură cu basileos, “rege”, “împărat”, “bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. La noi astazi e curenta forma Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunţat chiar şi conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populară Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se întâlnesc astazi destul de rar, fiindu-le preferat mai graţiosul Vasilica. Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica şi Sica/Sică.

Sfântul Vasile cel Mare este un mare apărător al adevărului, apărând dreapta credinţă înaintea ereticilor care tăgăduiau dumnezeirea Fiului conduşi de Eunomiu (arieni) sau dumnezeirea Sfântului Duh (pnevmatomahii sau adepţii lui Macedonie). Activitatea sa apologetică nu a fost privită cu ochi buni de toată lumea, iar în unele cazuri a fost pe nedrept acuzat de erezie. El a fost acuzat că ar fi adus inovaţii în învăţătura Bisericii. Ca raspuns la aceste acuzaţii, Sfântul Vasile a scris tratatul Despre Duhul Sfânt, în care arăta dumnezeirea şi cinstirea Duhului cu Tatăl şi cu Fiul, adică egalitatea celor trei Persoane ale Sfintei Treimi. Pentru a stabili învăţătura despre Duhul Sfânt, s-a întrunit sinodul de la Rimini, unde s-a semnat şi o mărturisire de credinţă. În anul 364, împăratul Valens a urcat pe tronul Bizantului. Acesta era simpatizant al arianismului şi i-a excomunicat pe toţi episcopii ce semnasera mărturisirea de la Rimini, însă Sfântul Vasile cel Mare a reuşit să se menţină în scaun. Sfântul Vasile cel Mare a avut rude pe teritoriul României de azi (Dacia carpato-danubiano-pontică) între care pe episcopul Bretanion al Tomisului şi pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

 De SFÂNTUL VASILE CEL MARE, pe 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi, găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac. Fetele nemăritate se duc în grajd sau în cocină, lovesc vaca sau porcul cu piciorul şi spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, domnişoara se va căsători peste unul sau peste doi ani.

Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de SFÂNTUL VASILE CEL MARE trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

În ziua de SFÂNTUL VASILE CEL MARE e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Dacă, în ziua de SFÂNTUL VASILE CEL MARE, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

LA MULŢI ANI celor ce poartă numele SFÂNTULUI VASILE CEL MARE!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page