Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — octombrie 26, 2014 at 14:40

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir: Tradiţii şi obiceiuri

by

Azi, duminică, 26 octombrie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetății Tesalonicului, botezat in taina de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Tot azi, aproximativ 300000 de români care poartă numele de Dumitru, Dumitra, Mitică, Dumitriţa sau alte nume derivate din acestea, îşi serbează onomastica. 

sfantul mare mucenic dimitrieÎn credinţă populară, anul este împărţit în vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură,Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Există credinţa că în această zi, căldura intră în pământ şi gerul începe a-şi arăta colţii.

În Ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi.

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarnă va fi aspră. Un alt mod de a află cum va fi iarna, este să urmăreşti mersul oilor în dimineaţă sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineaţă se va trezi întâi o oaie albă şi va pleca înspre sud, iarnă va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarnă va fi uşoară.

Ziua Sfântului Dumitru era şi o zi a soroacelor, se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani la Sân-George, de unde şi zicerea că “la Sân-George se încaieră câinii iar la Sâmedru se sfădesc stăpânii”.

De Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stânele. Ţăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

În anumite zone, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, că fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Alte credinţe în ziua Sfântului Dumitru:

  • dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lungă şi frumoasă;
  • nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi;
  • dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarnă va fi aspră, cu zăpezi grele;
  • se face pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.

La mulți ani de Sfântul Dumitru!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page