Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — aprilie 28, 2013 at 20:11

SFÂNTA SĂRBĂTOARE A FLORIILOR

by

floriile2Ortodocșii prăznuiesc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim și sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl “petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Floriile Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

floriile1Cu ocazia acestei sarbatori sfinte,am discutat cu doua dintre cele mai batrane femei din Satul Calarasii-Vechi,comuna Cuza-Voda.

Acestea ne-au povestit cum sarbatoreau ziua de Florii atunci cand erau copii.

„Cand se lasa sec de Postul Pastelui, noi aveam la marginea satului un leagan,si ne duceam toti copii in ziua de Florii la leagan!Ne jucam toata ziua acolo,si oamenii mai batrani ne aduceau mancare si flori.Dar aveam voie sa ne jucam in leagan daca aduceam fiecare cate doua oua!”(Barac Elena)

„Noi am fost oameni saraci,am avut case de paie cand eram copii,si biserica era foarte departe de casa.In ziua de florii venea Preotul sa ne aduca salcie sa punem in case,pentru ca noi nu aveam voie sa plecam departe de casa si parintii erau la munca!”(Barac Bita)

Cand veneam de la leagan,parintii ne bateau cu nuieluse din salcie sfintita sa crestem mari si intelepti,iar ei se incingeau cu ele sa nu ii mai doara spinarea!”(Barac Elena).

In concluzie,Sfanta Sarbatoare a Floriilor este speciala si poarta un loc special in inima fiecarui om! Speram ca timpul sa nu schimbe acest lucru,desi cele povestite mai sus arata schimbarea drastica pe care am suferit-o fiecare dintre noi  odata cu trecerea timpului.

Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii…

Ramona Ceausescu, Dana Tinca, Florentina Ivan, Alina Visalon

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page