Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — octombrie 14, 2014 at 08:30

Sfânta Cuvioasă Parascheva: Tradiţii şi Obiceiuri

by

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie şi este considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove, iar tradiţiile şi obiceiurile pentrua acestă zi s-au păstrat de-a lungul timpului. Peste 50.000 de romani îşi sărbătoresc  ziua onomastică în 14 ocombrie, de Sfânta Parascheva, cum ar fi: Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau Chiva, Chivuta, Vuta, Chivu sau Petcu.

sfanta parascevaMoaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi unde se află şi azi, de peste 250 de ani.

Pelerinajul spre cinstirea Sfintei Parascheva, în ziua de 14 octombrie, este în Moldova o tradiţie de veacuri.  Sentimentul de mare sărbătoare, acelaşi ceremonial special existau şi în secolele trecute. În “Condica de ceremonii a logofatului Ghiorgachi” (5 noiembrie 1762), cel mai vechi document relevant pentru hramul de la Iaşi, găsim consemnate în detaliu momentele ceremonialului de scoatere a moaştelor în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva.  Şi atunci, ca şi acum, ceremonialul debuta în ajunul sărbătorii, continuând apoi în ziua hramului, la ceremonial fiind prezent şi domnul Moldovei.

Sfânta Parascheva mai este cunoscută în popor ca Sfânta vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor.

Veşmintele Cuvioasei Parascheva se schimbă de Crăciun, la începutul Postului Sfintelor Paşti (când primeşte un veşmânt închis la culoare), cu o zi înainte de Paşti (se pune un veşmânt alb, păstrat până după sărbătoarea Cincizecimii), cu o seară înainte de a fi scoasă din Catedrală şi după hram.

În momentul în care are loc înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva, Catedrala se închide. Preoţii desfac agrafele care prind veşmântul la spate, moaştele rămînând învelite într-un al doilea veşmânt care nu se schimba niciodată. Se spune că acela este veşmântul în care s-au adus sfintele moaşte. Acest giulgiu este dintr-o pânză de in, ros de trecerea anilor, şi are înscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam: “Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Tradiţii şi Obiceiuri

De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap.

La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva.

De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând. – Încep pregătirile de iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace, pături; Sfânta Cuvioasă Parascheva (cunoscută şi ca Paraschiva) este sfânta ocrotitoare a Moldovei.

De Sfânta Parascheva, zi de mare sărbătoare, cei care vă purtaţi numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau Chiva, Chivuta, Vuta, Chivu sau Petcu sau aveţi oameni dragi pe care îi sărbătoriţi, primiţi din partea noastră cele mai sincere urări de bine, sănătate, mult noroc şi împlinirea tuturor dorinţelor. Dumnezeu să vă călăuzească în tot ceea ce faceţi.

 La mulţi ani!

La multi ani de Sf. Paraschiva

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page