Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — februarie 8, 2014 at 13:54

Seria Analize si propuneri ale CNIPMMR pentru relansarea sectorului de IMM-uri: Promovarea intreprenoriatului in Romania

by

011513051466094782

In Romania exista un potential ridicat al initiativei intreprenoriale, in acest sens, un studiu recent1 releva faptul ca in perioada 2007 – 2012 rata activitatii intreprenoriale in stadiu incipient (TEA) a crescut de cca. 2,5 ori, inregistrand o modificare structurala consistenta: aportul proprietarilor de firme noi a crescut de la 31% din TEA in 2007, la 41% in 2012. Aceste evolutii sunt sustinute de nivelul ridicat al intentiei de a demara o afacere in urmatorii 3 ani (locul 1 in UE) si de atitudinea populatiei active referitore la intreprenoriat ca optiune buna de cariera (locul 2 in UE) .

Cresterea consistenta a segmentului de intreprinzatori care au demarat o afacere din cauza lipsei unei alternative viabile de a se angaja (din necesitate) indica urmatoarele tendinte la nivelul economiei Romaniei:

  • Deteriorarea conditiilor de pe piata muncii. Intreprenoriatul de subzistenta prospera in aceste conditii, iar piata interna este supusa unor presiuni de contractie, generand astfel perspective de adancire a deficitului de cerere agregata, accentuare a disparitatilor regionale si diminuare a potentialului de crestere a economiei.

 Inrautatirea perspectivelor asupra dezvoltarii capitalului autohton. Diminuarea oportunitatilor de valorificare superioara a potentialului intreprenorial al Romaniei.

 Proliferarea puternica a intreprinzatorilor calati pe supravietuire, si nu pe dezvoltarea dinamica a performantelor inalte.

Capacitatea redusa a start-up-urilor de a rezista pe piata, evidentiata de faptul ca rata firmelor consacrate a crescut insignifiant comparativ cu cea a activitatii intreprenoriale in stadiu incipient.

Propunerile CNIPMMR:

  • ADOPTAREA UNEI NOI LEGI PENTRU INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII, care sa asigure:

Implementarea pe deplin la nivel national a Small Business Act (SBA).

Mentinerea pentru perioada 2014-2020 a cotei de cel putin 0,4% din PIB pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru finantarea programelor de dezvoltare, a masurilor de sprijinire a infiintarii de noi intreprinderi si de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, la nivel national si local.

1. Amplificarea si valorificarea potentialului intreprenorial al romanilor (Studiul are la baza datele furnizate de “Global Entrepreneurship Monitor” pentru anii 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012), CNIPMMR, 2013

Autori: 
Prof. Univ. Dr. Ovidiu NICOLESCU, Presedinte CNIPMMR
Ana BONTEA, Director Departamentul Juridic si Dialog Social, CNIPMMR
Victor LAVRIC, Analist Economic, CNIPMMR
Sursa: Departamentul Analiza Economica, CNIPMMR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page