Editoriale, People-Passion-Performance — iulie 15, 2014 at 17:07

Seri uimitoare la Festivalul de Operă Arena di Verona

by

Cel mai bun mod de a petrece o noapte de vară în timp ce vizitezi Verona  este să iei parte la un spectacol pe cel mai mare teatru de Operă în aer liber din lume, la  Festivalului de operă care se desfăşoară pe Arena di Verona, care începe pe 20 iunie şi se termină pe 7 septembrie.  

arena di verona2

Arena di Verona

Am avut ocazia să merg la Festivalul de operă de pe Arena di Verona şi mai ales am avut ocazia excepţională ca primul spectacol pe care l-am  văzut să fie drama romantică Aida de Verdi. Am stat în secţiunea de mijloc- poltroncina di gradinata şi am purtat o rochie de seară lungă,pentru că un aşa eveniment deosebit trebuia tratat ca atare … opera pe care am ascultat-o de nenumărate ori şi care m-a fascinat dintotdeauna  se derula în acel moment pe scena imensă din faţa mea… am ascultat orchestra interpretând acea muzică divină, ariile pe care le iubeam, vedeam în faţa ochilor acea privelişte minunată a punerii în scenă a unor decoruri imense şi minunate… şi, fără să vreau, un întreg amalgam de senzaţii a pus stăpânire pe mine şi emoţiile au fost greu de stăpânit… vocile uimitoare şi muzica, povestea în sine, m-au  ținut vrăjită… seri de neuitat, pe care le-aş trăi din nou și din nou… la infinit dacă aș putea…

Acum pentru cine nu ştie, vă dau câteva detalii despre acest minunat monument istoric şi despre Festivalul de operă care are loc în fiecare an pe Arena din Verona. Este un eveniment la care cu siguranţă, toţi, ar trebui să participe măcar o dată în viaţă…

decoruri pentru Aida de Verdi

decoruri pentru Aida de Verdi

Festivalului de Operă  Arena di VeronaVerona Arena Festival ) este un festival de operă de vară, care se desfăşoară în orașul de Verona,  Italia. Încă din 1936, a fost organizat sub auspiciile unui organism oficial, mai întâi, Ente Autonomo Spettacoli Lirici Arena di Verona , (Organizația autonomă pentru producţii lirice ale Arenei din Verona), și mai apoi, ca urmare a legislației din 1996 și 1998, Ente Lirico Arena di Verona a fost transformat într-o fundatie privată, astăzi Fundația Arena din Verona.

Spectacole de operă date în Arena di Verona , un vechi amfiteatru roman, situat în Piazza Bra , Verona- Italia, renumit pe plan internațional pentru măreţele puneri în scenă şi performanţele spectacolelor de operă oferite acolo,  care era capabil de a găzdui 30.000 de spectatori. Spectacole încep în mod tradițional la asfințit și spectactorii care stau pe scaunele de piatra ale arenei aduc lumanari mici (“mocoleto”), care sunt aprinse la lăsarea întunericului și spectacolul  începe.

arena di verona1Din 1913, spectacole de operă în arena au început în mod serios ca urmare a zelului și inițiativei tenorului de operă italian Giovanni Zenatello și a impresarului Ottone Rovato. Prima producție de operă din secolul 20 la arena, a fost o montare a operei Aida de Giuseppe Verdi. De atunci, sezoanele de vară de operă au fost montate continuu la Arena Verona, cu excepția în 1915-1918 și 1940-1945, când Europa a fost zguduită de război.

În prezent, cel puțin patru producţii (uneori până la șase), sunt montate în fiecare an, între iunie și august. În timpul lunilor de iarnă, companiile de operă și balet performează la L’Accademia Filarmonica.

În fiecare an, peste 500.000 de oameni vin pentru a vedea producții populare de opere în această arenă. Deşi arena este capabilă să găzduiască 20.000 de spectatori, numărul a fost limitat în prezent la 15.000 din motive de siguranță. Arena Verona a prezentat multe nume dintre cântăreții de operă cei mai notabili din lume, printre care după cel de-al doilea război mondial au fost Giuseppe Di Stefano , Maria Callas , Tito Gobbi și Renata Tebaldi şi deasemenea un număr mare de dirijori faimoşi au apărut acolo.

arena di veronaPentru 2014 Festivalul are şase titluri de opere şi trei serate excepţionale: “Un ballo in maschera” şi “Aida” de Verdi, “Turandot” şi “Madama Butterfly” de Puccini, “Carmen” de Bizet şi “Romeo şi Julieta” de Gounod. Mari nume ale panoramei lirice internaţionale vor evolua sub bagheta unor dirijori celebri în producţii puse în scenă de regizori de talie mondială. Iată programul festivalului:

1. Festivalul a fost deschis pe 20 iunie, la ora 21 cu o nouă producţie de Verdi, Un Ballo in Maschera (Un bal mascat), dirijor Andrea Battistoni … operă, care nu a mai fost pusă în scenă în Arena din 1998.

ballo-in-maschera3

Un Ballo in Maschera – Verdi

2. Opera Carmen de Georges Bizet, care în 2014, sărbătoreşte 100 de ani de la prima performanţă în Arenă, a a vut primul spectacol din această stagiune 2014, pe 21 iunie ora 9 pm. Regizorul şi scenograful este Franco Zeffirelli, iar designer-ul  de costume Anna Anni. Doi dirijori vor  alterna pe parcursul spectacolelor operei Carmen: primul este ungurul Henrik Nánási care şi-a făcut anul acesta debutul în arenă va performa pe 21/06 – 4, 8, 25/07 şi pe 1, 7, 14/08, şi cel de-al doilea este Julian Kovatchev la spectacolele din 26/06 – 10/07-29 şi 29/08-3/09.

carmen2

Carmen de Georges Bizet

3. De pe 28 iunie, de la ora 9pm, pentru 10 seri, va fi prezentată versiunea futuristă. Ideea La Fura dels Baus este a echipei catalane compusă din regizorii vor fi Carlus Padrissa şi Àlex Ollé, asistent de producţie şi coregraf Valentina Carrasco, scenograf Roland Olbeter şi designer de costume Chu Uroz, şi a fost creată special pentru Festivalul Centenar. Dirijor, Julian Kovatchev.

La Fura dels Baus

La Fura dels Baus

Spectacolele sub acest titlu vor fi pe: 3, 6, 8, 15, 20, 23, 27, 29 iulie la 9 p.m.-3 August la 8. 45pm.

4. Opera Aida de Verdi, este sinonimă cu Arena din Verona şi anul acesta va fi prezentată încă o dată în cele două versiuni ale sale. Din 10 august Aida se întoarce pentru 7 spectacole “de neratat”, ediţie regizată de Gianfranco de Bosio şi inspirat din producţia originală din 1913. La primele trei spectacole, dirijor va fi Daniele Rustioni care îşi face debutul în Arena, pe 10, 16, 24/8, apoi bagheta trece la Fabio Mastrangelo, pe 26, 31/8-4, 7/9.

aida5

Aida de Verdi

5. Din 5 iulie ora 9 pm. Turandot de Giacomo Puccini va fi prezent pe scenă sub conducerea iscusită a lui Franco Zeffirelli, apreciat pentru scenografiile sale extravagante şi abil asistate de câştigătoarea Oscar pentru costume, Emi Wada. În toate cele 7 spectacolele îl veţi vedea pe Daniel Oren pe scenă. Spectacole operei Turandot vor fi din: 9, 12, 16, 26, 30 iulie de la ora 9 p.m. şi pe 2 august de la 8. 45.

turandot6

Turandot de Giacomo Puccini

Pe 17 iulie la ora 22:00 va avea loc un concert de gală cu Plácido Domingo ca protagonist, sub bagheta dirijorului Daniel Oren, cântând cele mai renumite arii din operele lui Verdi în “Plácido Domingo cântă Verdi.”

placido domingo1Pe 22 iulie la ora 22:00, o seară aşteptată, care va fi dedicat dansului: baletul se întoarce la Arena din Verona cu spectacolul Roberto Bolle and friendsRoberto Bolle şi prietenii. Protagonistul serii va fi dansatorul Roberto Bolle, căreia i s-au alăturat staruri internaţionale ale dansului clasic. Orchestra Arenei va fi dirijată de Julian Kovatchev.

roberto bolle

Roberto Bolle

Pe 9 august la ora 22:00, Carl Orff’s Carmina Burana se va produce sub bagheta lui Andrea Battistoni.

Pe 15 august la ora 8.45, opera Madama Butterfly de Puccini îşi va face debutul în acest sezon. Această ediţie, aranjată cu succes de Franco Zeffirelli va rula pentru 6 seri. Orchestra va fi dirijată de Marco Armiliato.  Madame Butterfly va fi pe: 22, 27, 30 August ora 8.45pm şi pe  2, 5 septembrie la 8. 45pm.

madamabutterfly

Madame Butterfly de Puccini

6. Pe 23 August la 8.45pm. opera finală din program, care de acum este o tradiţie, va fi Roméo et Juliette (Romeo şi Julieta) de Charles Gounod, cu Francesco Micheli, pentru a patra oară. Scenografie este semnată de Edoardo Sanchi, costumele realizate de Silvia Aymonino şi coregrafia de Nikos Lagousakos. Dirijor pentru toate trei spectacole va fi Carlo Montanaro, care îşi face debutul în Arena. Spectacole Romeo şi Julieta vor mai fi: 28 August ora 8.45pm. şi pe  6 septembrie la 8.45pm.

Roméo et Juliette de Charles Gounod

Roméo et Juliette de Charles Gounod

Concluzia: Nu rataţi!Merită văzut! Toate aceste spectacole minunate angrenează o Orchestră minunată, Cor, Companie de dans şi Echipele Tehnice ale Fundaţiei Arena din Verona, precum şi numeroşi artişti de mimă şi multe altele… Cu siguranţă nu veţi regreta o noapte uimitoare pe Arena di Verona!

Liliana Manea

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page