Politica, Politica naţională — mai 29, 2013 at 10:17

Senator Iulian Dumitrescu: “Nu avem dreptul să-i abandonăm pe românii care vor să aibă un destin comun cu noi”

by

Declaratie politica senator Iulian DumitrescuÎn această intervenție, doresc să pun în altă lumină un subiect de interes major pentru Parlamentul național, în această perioadă. Mă refer la situația din Republica Moldova și la ultimile evenimente de peste Prut.

Dacă ne separăm un pic de propria noastră fragilă bucătărie a puterii, putem vedea ca Republica Moldova se confruntă cu o nouă criză politică care poate pune în dificultate întregul proces de integrare europeană. Actuala majoritate parlamentară moldovenească este cu mult mai fragilă și divizată.

Nu putem periclita speranța democrată, comună, apărută în 2007. Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, suflul european liberal s-a resimțit asupra Chișinăului prin instituirea unui primar liberal, Dorin Chirtoacă. Republica Moldova s-a angrenat într-un progres remarcabil în procesul de integrare europeană. România, împreună cu alte state europene, sprijinind necondiționat demersurile Chișinăului în această direcție.

Cu acest prilej, sprijin și atenționez clasa politică de la Chișinău. Oamenii politici moldoveni au obligația să nu adâncească această criză politică și să nu abandoneze parcursul european. Societatea basarabeană s-a confruntat și încă se mai lovește de o serie de probleme interne care pot periclita agenda liberal-europeană a Republicii Moldova. Coaliția “Alianța pentru Integrare Europeană” trebuie să își asume puterea în fața fostelor structuri comuniste de guvernare și să revitalizeze increderea in valorile liberale, ca sansa, si secret sustenabil, al progresului.

Totodata, o constantă pe agenda liberală moldovenească trebuie să fie grija celor câteva milioane de români care  locuiesc în Republica Moldova. Nu putem adânci crizele politice în momente de strategii și redefiniri geopolitice. Reamintesc în mod special clasei politice moldovenești că Lituania va găzdui la Vilnius, în perioada 28-29 noiembrie 2013, Summit-ului Parteneriatului Estic, în timpul căruia se preconizează semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, incluzând prevederile referitoare la Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Evident că liberalii ar trebui să foloseasca contextul ca o oportunitate legata de o tema ce ține de expertiza lor ideologică.

Nu avem dreptul să-i abandonăm pe românii care vor să aibă un destin comun cu noi, iar ca stat membru al Uniunii Europene avem obligația să sprijinim prin toate mijloacele procesul de integrare europeană al Republicii Moldova.  Să nu uităm că avem o datorie morală față de cetățenii Republicii Moldova, mai ales că  procesul privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană poate fi amânat din cauza instabilității politice. O criză politică prelungită poate produce efecte negative, afectând interesele vitale ale cetățenilor români și basarabeni. Românii din ambele părți ale Prutului își merită destinul european, iar pentru asta trebuie să direcționăm inteligent energiile poporului. 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page