Dezvoltare personală, Lifestyle — iunie 16, 2018 at 12:04

Semnele care indică că ai o prietenie toxică și tipurile de prieteni falși care par în contextele noastre sociale

by

Se spune adesea că prietenia este cel mai bun ingredient al vieții, și ceea ce oferă un prieten bun transcende uneori altor relații afective și de familie. Astfel, această țesatură construită pe complicitate, experiențe comune și încredere intensă este ceea ce ne aduce o sursă de energie veșnică și, mai presus de toate, calitatea vieții.

Cu toate acestea, este inevitabil să nu găsim din când în când unul dintre acele specimene atât de comune în contextele noastre sociale, în care interesul și egoismul se camuflează sub mantia celei mai strălucite prietenii. Și am căzut fiecare dintre noi măcar o dată în plasa lor, bineînțeles că am căzut fie că recunoaștem sau nu. Și spun asta pentru că, în inocența noastră naturală, întotdeauna credem că scopul principal al bunei prietenii este acela de a aduce fericire, sprijin și bunăstare. Dar, dezamăgirile, minciunile, disprețul constant și cele mai impresionante manipulări apar ușor în așa zisele ”prietenii” pe care le vom numi în continuare prietenii toxice. Ne place sau nu, ne confruntăm cu unul sau mai multe dintre acele tipuri de prieteni falși pe care nu i-am văzut venind, și pe care ar trebui să-i părăsim cât mai curând posibil din motive de sănătate și de demnitate … aș spune eu.

Deci… S-a vorbit și se va vorbi încă mult timp de acum încolo despre energii negative și oameni toxici, despre modul în care putem trăi cu ei sau cum să scăpăm de acestea în viața noastră de zi cu zi. Dar ce se întâmplă atunci când persoana care ne suge energia este un prieten și cum putem identifica o prietenie toxică? Suntem înconjurați de energii negative, sunt aproape peste tot. Oriunde mergem oamenii se plâng, fac lucruri care îi rănesc și pe alții sau încearcă să compromită orice urmă de morală prin criticile și limitele lor.

Energia negativă care se răspândește poate influența gândurile și acțiunile noastre. Evitarea surselor negative de energie este indispensabilă pentru a reuși ”să respiri pozitivism”, și din păcate, toată lumea poate fi afectată de emoții negative.

Ce înseamnă o prietenie toxică

O prietenie toxică nu constă dintr-o singură persoană, toxicul se referă întotdeauna la cel puțin două. În unele cazuri, cele două persoane implicate în acest tip de prietenie au comportamente toxice evidente. În alte cazuri, unul dintre cei doi este un agent activ, iar celălalt pasiv și aproape întotdeauna cel din urmă are o stimă de sine foarte scăzută. De fapt, aceasta nu este o poveste despre oameni buni și oameni răi, ci despre formele inadecvate și distructive de relații și interacțiuni personale.

Unii oameni pot menține optimism chiar și în cele mai toxice medii. Ce fac oamenii pozitivi pentru a scăpa de energiile negative care le înconjoară? Orientalii au o maximă care ar putea părea foarte evidentă, dar asta implică o mulțime de înțelepciune, și anume aceea că oamenii atrag ceea ce gândesc sau ce sunt. În relații, în mod conștient sau inconștient, căutăm și atragem oameni cu puncte pozitive și negative similare cu ale noastre. Nu este obișnuit ca cineva cu o înaltă stare de sănătate mintală să se implice cu o persoană nevrotică sau “toxică”, dar, poate că stima de sine scăzută, devalorizarea continuă sau tratamentul primit în copilărie sunt cauza pentru care o persoană se alătură altora și creează această prietenie toxică.

Nimeni nu este o “ciumă” de care alții trebuie să fugă, așa cum nimeni nu este perfect și trăiește fără a face greșeli. Prietenia toxică implică o legătură distructivă, în care fiecare parte adaugă bobul său de nisip. Uneori, este vorba doar de modificarea acelei legături, uneori nu există altă cale decât aceea de a pune capăt acelei prietenii. Ceea ce este cu adevărat important este să înțelegeți care sunt simptomele care dezvăluie o relație inadecvată, cum să identificați o prietenie toxică.

Cum să identifici o prietenie toxică

  1. O prietenie toxică este obișnuită în rândul persoanelor cu o scăzută stimă de sine. Unul dintre aspectele cele mai dăunătoare ale acestui tip de legătura este că critica nu este rostită în mod expres, ci într-un mod ascuns. Dacă vor fi rostite în mod deschis, ar putea duce la îndepărtarea respectivei persoane, prin urmare, se recurge la subtilități, ironii, sarcasme și mesaje subliminale.

Conținutul acestor mesaje este agresiv. De fapt, se încearcă diminuarea valoarii celeilalte persoane sau realizărilor acesteia. În prietenia toxică, există o ambivalență: oamenii sunt prieteni și dușmani în același timp. Există o apropiere și o detașare în același timp. Pentru a sprijini acest joc dublu se recurge la critica mascată. Cel mai comun în prieteniile toxice este că există critici din partea ambelor părți, care continuă în timp, iar cei doi se rănesc reciproc, dar reușesc să acopere asta.

  1. Sunt prieteni cu care te întâlnești și îți sunt confident de fiecare dată când încalci o regulă. Există persoane ale căror relații se bazează pe consumul de alcool sau pe un alt psihoactiv, și de asemenea, există cazuri în care legătura este menținută pentru a ascunde infidelitățile față de partener sau parteneră, când cineva fuge de obligații sau face niște excese. În acest caz, este o complicitate în sensul negativ al termenului. Aceasta este ceea ce este cunoscut sub numele popular de “companie rea”.

Și în acest caz este o prietenie toxică, deoarece “prietenul” este doar o legătură pentru a susține anumite comportamente neconstructive. Nici unul din cei doi nu este interesat de bunăstarea celuilalt. Ei se folosesc pur și simplu de un anumit comportament pentru a menține un aspect al personalității care nu este normal. Se întâmplă frecvent ca acest tip de prietenie se încheie atunci când o parte vrea să se schimbe în bine. De fapt, celălalt va încerca să împiedice această schimbare, pentru că ar rămâne fără complicele lui de comitere a greșelilor.

  1. Un simptom clar al unei prietenii toxice este acea senzație rău după ce ai stat în compania acelei persoane. Uneori simți ca și cum ar fi o greutate, te simți epuizat emoțional, ți s-ar putea chiar să simțiți o mică iritare, dar nu poți identifica în mod clar cauza. Se întâmplă de asemenea să te simți trist sau vinovat.

Cel mai probabil, există o rețea de simptome inconștiente care îi unește pe cei doi. De aceea vă simțiți rău după ce ați petrecut timpul cu acea persoană și acesta va fi motivul pentru care în cele din urmă veți părăsi această prietenie. Legătura dintre cei doi este nevrotică și depinde de sentimente sau dorințe inconștiente. Adevărul este că provoacă stare de rău, și mai mult este ca și cum ar fi inevitabil să vrem trăim din nou aceeași experiență greșită.

O prietenie sănătoasă ar trebui să presupună reciprocitate și echilibru. Cu toate acestea, există persoane care își caută prietenii doar pentru a le cere ceva. Ei se văd ca pe cineva care are nevoie de multe alte persoane. În această logică, cu siguranță alții au obligația implicită de a le da. În multe cazuri, ei nu își dau seama că sunt așa pentru că egoismul lor îi împiedică.

Lipsa reciprocității se manifestă și atunci când, de exemplu, doar unul vorbește, în timp ce celălalt trebuie doar să asculte, sau când doar unul dintre cei doi simte că problemele lui sunt cu siguranță mai importante și mai prioritare decât ale celuilalt. De asemenea, este foarte clar că atunci când cineva are probleme, presupusul prietenul dispare. Poți conta pe el numai când totul e bine.

O prietenie toxică ia mult mai mult decât dă. În realitate, nu are prea mult de-a face cu prietenia, cel mult poate exista o simpatie reciprocă, dar modul în care legătura este structurată și/sau dacă duce la o relație face ca aceasta să fie dăunătoare pentru ambele părți . Nu este doar celălalt problema și cel care tolerează acest tip de relație pasiv este la fel de ”vinovat”.

Întotdeauna ajungem să fim ca cei din jurul nostru. Dacă scopul nostru este să fim mai buni, să creștem și să ne protejăm bunăstarea, este important să știm cum să identificăm o prietenie toxică și să alegem bine tipul de persoană cu care vrem să fim.

Există mai multe tipuri de prieteni falși care sunt precum partea întunecată a Lunii. La început, ei ne uimesc cu încântarea și atenția lor, dar, puțin câte puțin, vedem cealaltă parte a lor, cavitățile unui caracter egoist. Această afectivitate aridă și pustiită, care, aproape fără să ne dăm seama, ne frânge din convingeri. Oamenii toxici sunt cei care preferă utilizarea negativă a cuvintelor și folosirea lor pentru a provoca daune, temeri, pentru a cultiva amărăciune și de a genera lacrimi fără nici un scop sau în scopul de a beneficia ei înșiși. Au obiceiuri și atitudini negative și au întotdeauna o ”sticlă cu otravă” pentru a da cuiva care le traversează calea, sub formă de autosuficiență.

Iată tipurile de prieteni falși pe care ar trebui să le identificăm fără îndoială cât mai repede posibil, în special pentru sănătatea noastră emoțională.

  1. Alpinistul social sau prietenii toxici care ne folosesc

Unul dintre primele tipuri de prieteni falsi pe care îi întâlnim de multe ori la începutul vieții noastre este “alpinistul social”. Găsim acești prieteni în școala primară, liceu, universitate și cu siguranță în mediile de muncă.

Aceștia sunt acei oameni care construiesc legături de prietenie cu un singur scop: să obțină poziții în contextul social. Astfel, este obișnuit ca în faza școlară acești oameni să caute o apropiere de cei mai populari studenți sau cei cu cele mai bune note. Mai târziu, în contextul profesional, ei nu vor ezita să umilească și să manipuleze în orice situație pentru a obține poziția dorită.

Sunt acei prieteni toxici care dau numai ”știri” atunci când au nevoie de tine sau te caută pentru a cere o favoare. Dacă un prieten te sună sau își amintește de tine când are nevoie de o favoare, atunci cu siguranță nu e adevăratul tău prieten.

  1. Prietenul care este alături în vremurile bune și dispare la rău 

Majoritatea cred că ăși amintesc de acest tip de prietenie falsă. Vorbim despre oameni care sunt întotdeauna aproape în zilele de liniște și bunăstare socială și materială, atunci când vor să facă parte din orice plan sau orice propunere aveți. Dar, atunci când există o problemă sau o situație în care aveți nevoie de sprijin, atenție și ajutor, dispar ca vântul după închiderea unei ferestre…

Deci, aveți grijă!.. Situaţiile fericite îţi aduc prieteni, nenorocirile ţi-i verifică…

  1. Căutătorul de erori, cel care critică și judecă 

Dacă există un lucru care caracterizează o prietenie sănătoasă este acel prieten care încearcă să-ți ofere confort emoțional în orice moment. Acest lucru ne face să ne simțim bine, nu suntem judecați sau criticați și că, după câteva ore petrecute cu acea persoană, vom fi mult mai bine decât înainte.

Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă cu prietenii falsi. Un tip comun de prietenie falsă și prieten fals, este acela care are ca distracție să caute greșeli, să atragă atenția asupra oricărei greșeli pe care o facem și ne judecă în fiecare zi. Acest tip de dinamică creează o durere emoțională semnificativă.

Dar, sinceritatea este o calitate rară și acest lucru nu are nimic de-a face cu negativismul. Când un prieten vă spune că nu veți putea să faceți ceva, că totul este greșit sau dacă vă face să vedeți numai partea negativă, este fără îndoială o problemă.

Nu este nimic în neregulă cu a avea un prieten care să vorbească sincer, care este curajos și să pună uneori degetul pe rana care te deranjează cel mai mult, și încearcă să curățe rana. Cu toate acestea, cineva care face acest lucru în mod constant și nu are altă atitudine vă poate răni.

Dacă cineva îți critică în mod constant viața, modul de îmbrăcare sau orice alt aspect, acest lucru nu este un semn bun. Există o mare diferență între a face critici constructive și a critica cu rău.

Oameni care de obicei critică nu întârzia replicarea acestei atitudini în celelalte domenii ale vieții lor. Totuși, aici apare un paradox curios, cei care se specializează în critica altora nu au, de obicei, o auto-critică bună.

Deci , dacă aveți un prieten care vă ctitică oricare dintre proiectele dumneavoastră sau orice atitudine, trebuie să știi că este specializat în a critica tot ceea ce nu-i place despre el însuși. El de fapt își joacă dezacordul despre tine, și cumva ești canalul de evacuare pentru frustrările sale, deoarece ești unul dintre cei  apropiați lui.

  1. Prietenul care invidiază în tăcere sau în mod flagrant

”Tu faci totul bine“, ”Aceste lucruri nu mi se întâmplă și mie“, ”Ești norocos“, etc… sunt expresiile prin care un prieten fals care ne invidiază în de obicei, le repetă mai mereu. Acești prieteni de fapt au o stimă de sine scăzută, ceea ce îi conduce la astfel de interacțiuni nesănătoase pentru ambele părți.

Putem avea zile bune, dar este la fel de adevărat că toată lumea poate avea o zi proastă (chiar și cei mai pozitivi oameni au, de asemenea, zile gri) și că uneori ”văicăreala” este o modalitate bună… ori de câte ori o faci sporadic…  pentru a canaliza energiile rele. Dar prietenii care ne ajută într-adevăr să creștem nu petrec fiecare zi în această poziție a victimei.

Oamenii morocănoși și nefericiți constant, în loc să facă ceva cu viața lor și să facă ceva pentru ca să se simta bine, preferă să dea vina pe alții pentru ceea ce se întâmplă cu ei, și se plâng mereu pentru tot ceea ce nu este și nu a fost. Acest tip de persoană va fi chiar capabil să vă învinovățească pentru propriile nereușite, făcându-vă să vă simțiți rău, furându-vă fericirea. Nu-i dați putere!

  1. Ar fi bun pentru tine, dar nu mai bine decât pentru el

Aceasta caracteristică a prieteniei false este la fel de curioasă pe cât de comună. Ea se manifestă după cum urmează: avem oameni care ne încurajează să ne depășim, să câștigăm lucruri, dar când se întâmplă, sunt departe de a fi fericiți pentru noi, ei se îndepărtează de noi sau se simt deranjați, incomodați.

În spatele acestei situații există încă o dată o clară stimă de sine scăzută. Acești oameni se vor simți întotdeauna confortabil cu noi cât timp suntem la același nivel, în aceleași condiții. Orice scânteie de succes a noastră sau de depășirea lor, le pune în evidență și îi scufundă în stări de contradicție și disconfort.

  1. Rivalul deghizat ca “cel mai bun prieten” 

Dacă cumpărați un telefon mobil, nu vă îndoiți că unul dintre prietenii dvs. falși va dori să cumpere unul mult mai bun. Dacă începeți să mergeți la sala de gimnastică, aveți grijă, și el va începe să meargă doar ca să vă depășească progresul. Scopul: să fie mai bun decât tine în ceea ce faci, în orice scop sau în orice realizare.
Aceste tipuri de prieteni falși acționează ca niște dușmani, este o umbră care vânează și este răzbunătoare, care va încerca să fie mai bună decât noi în orice domeniu al vieții noastre.

  1. Prietenul care manipulează

Prietenul manipulator este acel tip discret, dar implacabil, care, aproape fără să ne dăm seama, ține firele păpușii ca să ne manipuleze în funcție de dorința sa. El va folosi victimizarea sau uneori alt șantaj emoțional și alte minciuni, plus multe alte strategii machiavelice pentru a ne avea în palmele sale și a obține astfel, ceea ce îți dorește, în orice moment.

Deci, acest tip de acțiune de manipulare va depinde de afecțiunea pe care o avem față de acea persoană, faptul că acesta este un prieten vechi, un prieten din copilarie cu care am trăit multe momente… Cum să pui capăt acestei legături emoționale care te-a însoțit de atâția ani? Poate fi dificil, dar puține lucruri sunt la fel de distructive ca și influența unei persoane care de fapt, nu ne place și ne dorește răul.

În concluzie, după cum am văzut, există multe feluri de prieteni falși: cei care critică, cei care trădează, cei care bârfesc… am putea descrie nenumărate alte tipuri. Dar, cel mai important este, pe lângă identificarea lor este și cunoașterea modului de a trata aceste persoane. Se pare că suntem înconjurați de energii negative și oameni plini doar cu energii negative… Suntem obișnuiți să îi numim oameni toxici sau vampiri emoționali. Ei sunt cei care ne contaminează cu emoțiile negative până la punctul de golire a energiilor noastre, lăsându-ne epuizați, cu dureri de cap și acoperiți în voalul palid al descurajării.

Uneori, nu este necesar să recurgeți la ruperea acestor legături, trebuie doar să clarificați lucrurile, să stabiliți limite si chiar stimulați creșterea stimei de sine a acestui prieten, astfel încât acesta să poată crea relații mai sănătoase cu cei din jurul lui.

Nu putem schimba faptele care se întâmplă sau oamenii din jurul nostru, dar ne putem schimba atitudinea cu care ne confruntăm viața. Pentru a face acest lucru, pentru a vă concentra atenția în interiorul vostru și a alege modul în care veți răspunde la tot ceea ce se întâmplă este fundamental.

Nu trebuie să uităm că ultima decizie este întotdeauna a noastră, trebuie să fim conștienți de propriile noastre nevoi pentru a împiedica pe alții să ne paraziteze viața și liniștea…

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page