Basarabia -Documente şi Argumente — mai 8, 2018 at 20:09

Scopul nostru primordial este, de a forma din nou România Mare!

by

“Trecuta prin foc și prin sabie,/ furată, trădați mereu,/ ești floare de dor Basarabie,/ ești lacrima neamului meu”.

De la 15 ani, când am plecat, de una singura peste hotare, aceste rânduri sufletești scrise cândva, de mult, de celebrul poet basarabean, Dumitru Matcovschi, îmi alină dorul de casă, de părinți, de meleagurile natale, dorul de Basarabia mea frumoasa!

Deseori sunt întrebată și rugați să povestesc cum este acolo, în Republica Moldova, este chiar atât de rău? Eu, ca o tânără iubitoare de țara sa, răspund repede fără nici o ezitare: ” Acolo este cel mai bine, fiindcă acolo este casa și familia mea!” De regula,acest răspuns este urmat de o alta întrebare: ” Și atunci de ce ai plecat din țara ta, dacă este atât de bine precum zici?” . La aceasta întrebare niciodată nu am găsit un răspuns demn și bine formulat. Uneori îmi amintesc de ea, încep sa meditez… de ce am plecat?

De ce? Basarabia e Patria Mea, sunt mândră ca sunt moldoveanca, nu am ascuns și nici nu voi ascunde. Am plecat din țară pentru a-mi asigura mie însămi un viitor mai bun, studii de calitate, și rezultate ce ca siguranță mă vor ajuta mult în viață. În prezent, Moldova mea e săracă, nu are nici drumuri bune, nici parcuri îngrijite, nici un sistem de învățământ de încredere, nici salarii mari, nici conducători demni… acum Moldovioara mea trăiește în minciuna, furt, corupție și încă mai este dominata de comunism. Mi-e milă de ea, a ajuns în 2018 și nu mai are din ce se hrăni, înțelege ca treptat pierde totul.

Mame, tați, elevi, studenți, muncitori părăsesc țara în căutarea unei vieți mai bune, dar putini dintre ei și-au dat seama că nicăieri nu e mai bine decât în țara natală.

Sunt o simpla fată de 17 ani, dar părerea mea contează fiindcă sunt o tânără basarabeancă, înconjurată de alți tineri basarabeni, iar noi suntem viitorul Republicii Moldova, generația noastră este în stare să o schimbe și s-o aducă mai aproape de sora sa, România, pe care cândva le-a despărțit destinul, o despărțire tragica şi atât de însemnată, ce şi-a lăsat amprenta pe sufletul celor doua țări.

” Draga mea Basarabie, fii puternica, nu te lăsa călcată în picioare, nu renunța pentru nici o clipă la gândul că tu ești România, tu ești o țară Europeană. Eu îți sunt alături, noi, toți tinerii ce azi te-am părăsit, o să ne întoarcem şi o să te încurajăm, o să te împuternicim și te vom iubi ca pe mama noastră.

Tot ce învăț acum și voi învăța, îți voi împărtăși și ție și vei vedea… îți promit, o sa te mândrești de mine, de toți basarabenii ce odată ți-au părăsit meleagurile tale frumoase.

Sunt sigura că anul 2018 este unul foarte important ce va rămâne pecetluit atât în sufletele neamului basarabean, cât și în istoria nerepetată a României. Noi vom lupta pentru Nemurirea Ta, Basarabie! Dar în primul rând, scopul nostru primordial este de a te uni cu sora ta, de a forma din nou România Mare!

A mai trecut un an, e deja 2018, bravo Doamna Mea, cu cel frumos nume , BASARABIA, tu încă mai reziști la toate barierele existente ce îți apar mereu în cale. Poporul tău vede și simte cum gemi de durere, dar tu taci și nu zici nimic, încă mai crezi în oameni.

EȘTI O ȚARĂ PUTERNICĂ!

Mădălina Manin

Elevă din Basarabia care studiază a liceul Danubius din Călărași

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page