Cultură şi Educaţie, Educaţie — februarie 11, 2014 at 10:37

Şcolarii şi liceenii au început semestrul de foc

by

Elevii se întorc de luni la şcoală, iar semestrul al II-lea se anunţă unul mai dificil decât în anii trecuţi: evaluări naţionale pentru cei mici, simulări şi examene naţionale pentru cei din anii terminali.

examene

Peste trei milioane de copii şi elevi au revenit  la ore, după vacanţa intersemestriala. Semestrul al II-lea se anunţă unul mai încărcat decât anul trecut, mai ales pentru cei din preuniversitar, care vor trece, începând chiar cu şcolarii de clasa a II-a, prin testări organizate la nivel naţional: din 18 februarie începe simularea de la Evaluarea Naţională 2014, pentru elevii de clasa a VIII-a, iar în mai va avea loc testarea tuturor copiilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, premiera din acest an.

În plus, elevii care au stat acasă câteva zile în plus, după ce ninsorile şi viscolul au închis şcolile din mai multe judeţe, vor fi chemaţi la şcoală pentru a recupera orele, cel mai probabil sâmbăta, decizia aparţinând fiecărei şcoli.

Cât despre liceeni, simulările pentru Bacalaureat încep în martie şi îi vizează atât pe cei din clasa a XI-a, o altă noutate din 2014, cât şi pe cei care dau examen în vară. Până atunci, Ministerul Educaţiei a publicat deja pe site modelele de subiecte pentru Bac-ul de anul acesta, iar veştile sunt bune: nu sunt modificări majore faţă de 2013.

Modele de subiecte fără surprize la Bac 2014

La Română, doar eseul ar putea să le dea ceva bătăi de cap, susţin dascălii, dar aşa e construită orice variantă de examen, pentru departajare. „Cerinţele au o dificultate medie şi nu ridică niciun fel de probleme unui absolvent care a parcurs materia prevăzută de programa şcolară. Ambele subiecte, şi cel de la Uman, şi cel de la Real, respectă programa de Bacalaureat. Surprinzătoare este alegerea romanului propus pentru profilul Uman, într-un moment în care încă nu a fost studiat. Dincolo de aceste neajunsuri, subiectele acestea sunt accesibile absolvenţilor de liceu“, apreciază Iulia Pop, profesoară de română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală.

Pe de altă parte, profesorul de matematică Adrian Troie, directorul-adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, este de părere că subiectele de la Matematică sunt prea uşoare. „Formulări de genul „arătaţi“, „demonstraţi“, „calculaţi“ nu îi fac pe elevi să gândească, nu li se cere o contribuţie intelectuală cum este cazul la testele PISA. Ar trebui să fie construite subiecte care, în loc să le ceară să execute ceva, să le dea cerinţe care să îi facă să se gândească cum să rezolve, să înveţe să se descurce“, explică Troie.

Subiecte uşoare la Ştiinţe

La Istorie, modelul de subiecte nu a suferit „modificări spectaculoase faţă de anul trecut“, însă, spune profesorul Corneliu Riegler, de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, „formulările sunt din ce în ce mai vagi şi cu siguranţă vor produce confuzie în rândul elevilor“. Mai simple se anunţă subiectele la Ştiinţe, de la proba opţio- nală a profilului.

La Geografie, elevii care au o bază solidă de geografie din gimnaziu se vor descurca bine, spun dascălii, în timp ce la Biologie, elevii primesc întrebări de cultură generală, iar nivelul de dificultate este acelaşi cu subiectele care s-au dat la Bac în 2013.

„Dacă au învăţat temeinic, dacă s-au pregătit din timp, nu vor avea probleme. (…) Subiectele mi se par uşoare, chiar frumoase“, consideră profesoara Georgeta Cicea, directoarea Liceului Teoretic „C.A. Rosetti“ din Capitală.

Calendar Bacalaureat 2014 Simulări:

 • 3 martie – Limba şi literatura română
 • 4 martie –Limba şi literatura maternă
 • 5 martie –Proba obligatorie a profilului
 • 7 martie – Proba la alegere a profilului şi specializări – (doar pentru elevii claselor a XII-a)
 • Rezultatele vor fi afişate pe 14 martie

Examene:

 • 10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
 • 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
 • 16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
 • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină 30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
 • 1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
 • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
 • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
 • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale

Elevii de clasa a VIII-a intră primii în testările naţionale

Primii care vor trece prin examene de simulare, din 18 februarie, sunt elevii de clasa a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea Naţio- nală de la vară, programată să înceapă pe 23 iunie. Modelele de subiecte, de asemenea de nivel mediu şi similare cu cele din 2013, au fost publicate pe site de Ministerul Educaţiei.

Oficialii au precizat că, pentru perioada 16-20 iunie 2014, profesorii care predau la clasa a VIII-a şi care nu au norma completă îi vor medita pe elevi pentru Evaluarea Naţională, precum şi pentru admiterea în clasa a IX-a. În ceea ce priveşte intrarea la liceu, noutatea este că, de anul acesta, notele la Evaluarea Naţională dau 75% din media de admitere, faţă de 50% până acum. O altă noutate o reprezintă evaluările la nivel naţional de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, ale căror note nu se trec în catalog şi care vor avea loc în intervalul 6-29 mai, în două sesiuni.

Capacitate 2014 Simulări:

 • 18 februarie – Limba şi literatura română
 • 19 februarie – Limba şi literatura maternă
 • 20 februarie –Matematică
 • Rezultatele vor fi afişate pe 7 martie

Examene:

 • 23 iunie – Limba şi literatura română, proba scrisă
 • 24 iunie – Limba şi literatura maternă, proba scrisă 2
 • 5 iunie – Matematică, proba scrisă
 • 1 iulie – afişarea rezultatelor finale

sursa:adevarul.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page