Cultură şi Educaţie, Educaţie — februarie 28, 2014 at 14:51

Școala Roseți si Biblioteca Județeana Călărași au adus un omagiu marelui povestitor Ion Creangă

by

Pentru cei ce iubesc literatura, luna martie incepe in fiecare an, sub semnul marelui Creangă, născut la 1 martie 1837, la Humulești… Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale  autobiografice Amintiri din copilarie, capodoperă literară scrisă la indemnul  poetului nepereche, Mihai Eminescu.

scoala roseti1

Vineri, 28 februarie 2014 , un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale I.Rosetti, Roseți,coordonați de prof. Vasile Virginia Narcisa, au marcat printr-un proiect literar deosebit, nașterea marelui povestitor Ion Creangă intr-un spațiu al cărții, Biblioteca Județeană Al.I.Odobescu– Călarași. Acțiunea, a fost avizată de inspectorul de specialitate, prof. Eugenia Ioniță (Inspectoratul Școlar Călărași). Dupa omagierea lui Eminescu din luna ianuarie, s-a marcat acum in cadrul aceluiași parteneriat, ziua de naștere a scriitorului Ion Creangă. Astfel la Secția Copii a acestei prestigioase instituții, s-au derulat activitați literare atractive pornind de la motto-ul „Hai mai bine despre copilărie să vorbim…”. Acțíunea a fost deschisă și coordonată de prof. Vasile Virginia Narcisa care a prezentat un power point despre viata si opera scriitorului  provocându-i pe copii la o discuție privitoare la opera Amintiri din copilărie. Elevii s-au intrecut  in prezentare de scenete ( fragment din Procitania in care părintele Ioan îl îndeamnă pe Nică să urmeze calea luminoasă a învățăturii), realizare de desene inspirate din poveștile lecturate, eseuri, selectarea unor expresii, proverbe și zicători folosite de Creangă in opera sa, discutarea acestora precum și rezolvarea unui rebus tematic sau a unui acrostih ( Nică) pe care l-au completat pe un flip-chart cu substantive ca: năzdravanie , istețime, copilărie și amintire. Pe grupe, elevii s-au întrecut și într-un maratron al citatelorTot ei,au realizat și o dezbatere ,caracterizându-l pe  Nică și  găsindu-i însușiri deosebite: isteț, dinamic vesel, inventiv,inocent sau neastâmpărat. Dna bibliotecar Rotaru Nicoleta  a prezentat  o expozitie de carte pe care a intitulat-o sugestiv,  Drumul spre lumină iar copiilor le-au fost acordate diplome de participare  de catre bibl. Balaban Cristina. Acțiunea s-a bucurat de prezența directorului Școlii Gimnaziale I.Rosetti, Daniel Felea ,care a ținut să felicite elevii participanți pentru implicare dar și pentru faptul că  au dovedit cât de mult prețuiesc numele acestui important scriitor român, cunoscându-i biografia și opera.

Prof. Vasile Virginia Narcisa a finalizat  acțiunea prin cuvintele:” Artist genial, de factură populară, Creangă este unul din clasicii literaturii române care trebuie omagiat nu numai la 1 septembrie, ziua nașterii sale, ci ori de câte ori ne intersectăm cu opera sa.

scoala roseti

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page