Pentru cei ce iubesc literatura, luna martie incepe in fiecare an, sub semnul marelui Creangă, născut la 1 martie 1837, la Humulești… Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilarie, capodoperă literară scrisă la indemnul poetului nepereche, Mihai Eminescu.
Vineri, 28 februarie 2014 , un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale I.Rosetti, Roseți,coordonați de prof. Vasile Virginia Narcisa, au marcat printr-un proiect literar deosebit, nașterea marelui povestitor Ion Creangă intr-un spațiu al cărții, Biblioteca Județeană Al.I.Odobescu– Călarași. Acțiunea, a fost avizată de inspectorul de specialitate, prof. Eugenia Ioniță (Inspectoratul Școlar Călărași). Dupa omagierea lui Eminescu din luna ianuarie, s-a marcat acum in cadrul aceluiași parteneriat, ziua de naștere a scriitorului Ion Creangă. Astfel la Secția Copii a acestei prestigioase instituții, s-au derulat activitați literare atractive pornind de la motto-ul „Hai mai bine despre copilărie să vorbim…”. Acțíunea a fost deschisă și coordonată de prof. Vasile Virginia Narcisa care a prezentat un power point despre viata si opera scriitorului provocându-i pe copii la o discuție privitoare la opera Amintiri din copilărie. Elevii s-au intrecut in prezentare de scenete ( fragment din Procitania in care părintele Ioan îl îndeamnă pe Nică să urmeze calea luminoasă a învățăturii), realizare de desene inspirate din poveștile lecturate, eseuri, selectarea unor expresii, proverbe și zicători folosite de Creangă in opera sa, discutarea acestora precum și rezolvarea unui rebus tematic sau a unui acrostih ( Nică) pe care l-au completat pe un flip-chart cu substantive ca: năzdravanie , istețime, copilărie și amintire. Pe grupe, elevii s-au întrecut și într-un maratron al citatelor. Tot ei,au realizat și o dezbatere ,caracterizându-l pe Nică și găsindu-i însușiri deosebite: isteț, dinamic vesel, inventiv,inocent sau neastâmpărat. Dna bibliotecar Rotaru Nicoleta a prezentat o expozitie de carte pe care a intitulat-o sugestiv, Drumul spre lumină iar copiilor le-au fost acordate diplome de participare de catre bibl. Balaban Cristina. Acțiunea s-a bucurat de prezența directorului Școlii Gimnaziale I.Rosetti, Daniel Felea ,care a ținut să felicite elevii participanți pentru implicare dar și pentru faptul că au dovedit cât de mult prețuiesc numele acestui important scriitor român, cunoscându-i biografia și opera.
Prof. Vasile Virginia Narcisa a finalizat acțiunea prin cuvintele:” Artist genial, de factură populară, Creangă este unul din clasicii literaturii române care trebuie omagiat nu numai la 1 septembrie, ziua nașterii sale, ci ori de câte ori ne intersectăm cu opera sa.”