Cultură şi Educaţie, Educaţie — ianuarie 15, 2014 at 14:06

Scoala Roseti – proiect literar in colaborare cu Biblioteca Judeteana-Calarasi

by

P1060018

Miercuri, 15 ianuarie 2014, a avut loc la Biblioteca Judeteana Al.I.Odobescu, Calarasi,  actiunea literara Eminescu exercitiu de admiratie, activitate omagiala realizata impreuna cu Scoala Gimnaziala I.Rosetti, Roseti, cu avizul inspectorului de specialitate, dra Eugenia Ionita -ISJ Calarasi. Actiunea s-a desfasurat pe baza unui parteneriat literar intre cele doua institutii ,aceasta fiind posibila si prin bunavointa managerului Bibliotecii Judetene Al.I. Odobescu, prof. Dumitru Ghita. Evenimentul care a marct atat ziua poetului national cat si Ziua Culturii Nationale,a fost deschis de prof. Vasile Virginia Narcisa care a si prezentat un power-point privitor la  viata  si opera marelui poet de la a carui nastere se implinesc 164 de ani. Prezentarea a  subliniat in acelasi timp si importanta evocarii celui mai mare poet pe care l-a dat literatura romana vreodata. In mijlocul copiilor, s-a aflat si directorul Scolii Roseti, Daniel Felea, care i-a si  incurajat si sustinut pe parcursul actiunii , precum si doamnele bibliotecare de la sectiunea pentru copii, Rotaru Nicoleta si Balaban Cristina. Intr-un decor deosebit care invita la lectura ,elevii prezenti au sustinut un program deosebit de bogat, care a cuprins momente poetice in limba romana si in limbile franceza , italiana, latina si engleza, un concurs de eseuri si citate, un rebus tematic, activitati interactive (completarea unui acrostih pe teme eminesciene), atelier de pictura ( desene inspirate din versuri indragite dar si portrete ale Poetului).Geamanu Anisoara, de la Biblioteca Judeteana Calarasi a recitat copiilor o creatie proprie   Interferente eminesciene, poezie care a incantat micul auditoriu. .Activitatea s-a incheiat cu discutii si cu concursul Cine stie mai bine?

P1060043 Invitata la actiune, a fost si directorul Casei Corpului Didactic- Calarasi ,Camelia Croitoru care a tinut sa felicite copii implicati indemnandu-i  spre lectura de buna calitate dar si spre aplecarea catre valorile culturale nationale .

Apostol Florentina, eleva in clasa a VIII a, marturisit ca” a fost o zi pe care o voi pastra in suflet, o zi care imi va aminti  de motto-ul acestei activitati Unde esti, copilarie,/Cu padurea ta ,cu tot? dar si de caldura acestui  spatiu al Bibliotecii Judetene in care am pasit pentru prima data si in care sper sa revin in anii de liceu.”

La final, prof. Vasile Virginia Narcisa, a marturisit ca “este important  sa-l redescoperim mereu pe Luceafarul poeziei romanesti. Eminescu a lasat in urma o opera a carei patrundere constituie o permanenta chemare si inca un necontenit obstacol in calea intelegerii noastre…Nimic nu exprima mai intreg legatura acestui poet national cu noi, decat cuvintele pe care insusi le-a scris pentru eternitate Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor, cum soarbe soarele un nour din marea de amar. Parafrazand un mare scriitor  as spune si eu elevilor mei, ca fara Eminescu am fi mai altfel si mai saraci . Eminescu este reperul de la care nu trebuie sa ne indepartam, este axul spiritualitatii noastre…”

Tuturor participantilor li s-a oferit o diploma , un pix si o surpriza dulce.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page