Comunicate de presă, Ultimile Știri — octombrie 27, 2015 at 17:56

“SCOALA MOTIVANTA” – PRINCIPALA CONDITIE PENTRU REDUCEREA ABANDONULUI SCOLAR

by

Sute de mii de tinerii care au abandonat scoala pot fi atrasi sa se reintoarca in sistemul de invatamant doar prin proiecte flexibile de tipul “€A doua sansa”€, care pun accentul pe latura practica a educatiei si care sunt adaptate nevoilor lor.

Aceasta este principala concluzie a conferintei “€Bune practici in educatia celor vulnerabili”€, la care au participat aproape 200 de cadre didactice si specialisti in educatie.

Evenimentul a fost organizat la Sinaia, în perioada 23-24 octombrie, de Asociația C4C – Communication for Community.

scoala motivanta“Scoala-motivanta”, descrisa si de participanti, trebuie modelata si asumata ca viziune de catre toti actorii implicati in actul educational, pentru ca intr-o astfel de scoala copiii vor veni cu bucurie, abandonul nemaifiind o optiune.

Cadrele didactice au aratat ca este necesar ca programele de tipul “A doua sansa” sa fie, in primul rand, personalizate in functie de participanti, raspunzand nevoilor acestora de a se angaja, de a se integra in comunitate ori de fi parinti mai buni.

a doua sansa
Mesajul “scoala are rost” va fi astfel cu atat mai puternic in randul generatiilor tinere. Ma bucur ca acest lucru chiar se intampla in anumite scoli, care merita sa fie recunoscute ca modele de buna practica in sistem”, a declarat Daniela Visoianu, reprezentanta a  Asociatiei C4C – Communication for Community   si presedinta a Coalitiei pentru Educatie.

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului ”Cu mic, cu mare, din nou la scoala”, derulat de catre  Asociatiei C4C – Communication for Community , in parteneriat cu Inspectoratele Scolare Judetene din Gorj, Calarasi si Prahova.

In urma conferintei s-a desprins concluzia ca profesorii au nevoie sa se asocieze in organizatii care sa le promoveze interesele specifice.

Vocea cadrelor didactice este necesar sa fie auzita cu atat mai mult cu cat, in acesta perioada, se deruleaza un proces de consultare publica privind curriculumul national.

Pe 5 noiembrie, la Institutul Cervantes din Bucuresti, va avea loc o conferinta in cadrul careia vor fi prezentate rezultatele proiectului, precum si concluziile dezbaterilor de la Sinaia.

”In mediul rural, in special in grupurile dezavantajate, precum cele de etnie roma, statisticile privind abandonul scolar arata diferente chiar si de cateva ori mai mari fata de zonele urbane, cu populatie educata si venituri peste medie”, a explicat Serban Iosifescu, presedintele Agentiei de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), subliniind necesitatea de a pune accentul pe “prima sansa la educatie, pentru a nu mai fi nevoie de a doua”. Conform datelor Eurostat, la nivelul anului 2014, 18% din tinerii de 18-24 de ani din Romania au parasit de timpuriu sistemul obligatoriu de educatie, iar in ultimii cinci ani situatia s-a agravat

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page