Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — iunie 8, 2019 at 15:28

Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași – „Școală Europeană” pentru a treia oară

by

Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași este singura școală din județul Călărași care a obținut pentru a treia oară titlul de „Școală Europeană”. În acest an, la cea de-a XVI-a ediție a Competiției Naționale „Școală Europeană”, au participat 136 de unități de învățământ preuniversitar din 37 de județe și din capitală, dintre care 87 au fost desemnate câștigătoare. Școala „Nicolae Titulescu” este singura școală din județul Călărași câștigătoare a competiției din 2019.

Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat marți, 4 iunie 2019, la Palatul Parlamentului (Sala „C. A. Rosetti”), festivitatea de premiere a unităţilor de învăţământ câștigătoare ale competiției. La festivitate au fost prezenți: Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației Naționale; Ionel Florian Lixandru, Secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar; Camelia Gavrilă și Liviu Marian Pop, președinți ai Comisiilor pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera deputaților și Senat; Marinica Stoian, Inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale; Monica Calotă, Director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale; delegațiile celor 87 de școli câștigătoare ale competiției. Delegația Școlii „Nicolae Titulescu” a fost compusă din: prof. Niculai Mirică – director, prof . Adriana Constantin – director adjunct, prof. Adriana Olaru – responsabil cu programe europene și eleva Maria Iuliana Grosu; din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași au participat prof. Elena Mihăilescu – Inspector școlar general și prof. dr. Nicolae Micescu, Inspector școlar pentru proiecte educaționale.

Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană 2019”, trofeul „Şcoală Europeană 2019” şi un premiu în valoare de 5000 lei pentru dotări.

Iorga spunea că un neam se înalță prin școală și eu consider că fiecare dintre dumneavoastră, cu fiecare lecție, în fiecare clasă, asta face, înalță neamul. Și pentru aceasta vă mulțumesc cu prețuire și respect”, a afirmat ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, în cadrul festivității.

Competiția se adresează unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în activităţi, proiecte și programe europene. Această competiţie constă în evaluarea calităţii şi coerenţei manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile desfăşurate în cadrul acestor proiecte şi programe le au asupra şcolii şi asupra comunităţii din care aceasta face parte. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.

Concursul „Școală Europeană” a fost lansat de Ministerul Educației Naționale în anul 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. La cele 16 ediții au participat 2.159 de unități de învățământ din toate județele țării și 862 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.

Criterii de evaluare a dosarelor de candidatură ale şcolilor înscrise în competiție:

  • Coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare și integrarea lor în programul curent al şcolii
  • Continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene
  • Dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană
  • Performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare
  • Calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2016-2019, formularul de candidatură şi portofoliul ilustrativ).

Titlul de „Școală Europeană” reprezintă o confirmare a performanțelor obținute de școala noastră în realizarea unei educații de calitate prin dezvoltarea dimensiunii europene a educației; este rezultatul eforturilor cadrelor didactice, elevilor, echipei manageriale și părinților. Acest titlu ne onorează, și, în același timp, ne obligă să ne menținem la standarde europene prin perfecționarea abilităților de cooperare europeană, prin valorificarea experienței dobândite în proiectele derulate în scopul inovării didactice.

Prof. Adriana Olaru, responsabil cu programe europene – Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page