Editoriale, People-Passion-Performance — martie 15, 2016 at 16:25

Savoarea Primăverii: Măiestrie gastronomică la Sinaia. Galerie Foto

by

Asociația maeștrilor bucătari  Euro-Toques Romania, membră a Euro-Toques International, în colaborare cu Hotel MARA Sinaia, sâmbătă, 12 martie 2016, a organizat prima ediție a expoziției-concurs „Savoarea Primăverii”. Evenimentul a avut drept scop promovarea și protejarea produselor alimentare.

savoarea primaverii096Arta culinară prezentată în cadrul expoziției-concurs ”Savoarea primăverii”, a fost un eveniment interesant pentru iubitorii preparatelor culinare și de artă, aș putea spune. Îndemnul general pentru participanții la concurs dar și pentru vizitatorii prezenți, a fost ”Haideți să ne schimbăm mentalitatea, sănătatea noastră depinde numai de noi”.

Manifestarea s-a desfășurat sub bagheta președintelui și membru fondator Euro-Toques România, Dumitru Burtea, care a subliniat faptul că prin tematica expoziției concurs ”Savoarea Primăverii”, Euro-Toques Romania dorește să promoveze o bucătărie sănătoasă,  prin folosirea ingredientelor proaspete si de calitate pentru o alimentație sănătoasă. ”Trebuie să facem cunoscută în lume bucătăria românească, să aducem arta culinară de la noi în pas cu arta culinară internaţională. Savoarea primăverii nu se referă doar la gust, ci și la simfonia de culori a primăverii”, a menționat președintele Euro Toques România, Dumitru Burtea.

Dumitru Burtea, Președintele Euro-Toques România și membru fondator, membru de onoare pe viata la WACS, membru de onoare la ANBCT

Dumitru Burtea, Președintele Euro-Toques România și membru fondator, membru de onoare pe viata la WACS, membru de onoare la ANBCT

În această competiție a bucătarilor, aflată la prima ediție, au participat hoteluri, pensiuni sau restaurante din Sinaia, Comarnic, Brașov, Predeal, Constanța, Mamaia și București, după cum urmează: Drăgan Laurențiu – Restaurant Alex Sinaia, Ileana Petrică – Restaurant Dragului Predeal, Ticu Ion – Restaurant Antonia Comarnic, Manea Cezar – Restaurant Roberto Sinaia, Bucur Eduard – Pensiunea Heracleea Jirilovca, Marinaș Vali – Hotel Mara Sinaia, Antohi Valentin – Crama Rina Sinaia, Simona Stoica – Restaurant Rossetya București, Dobre Mihai – Independent București, Stavarache Mihai – Greenfield Corner București, Spurcaciu Cătălin – Restaurant Riegler (Foișorul cu Flori) Sinaia, Mocanu Ion  maestru în arta culinară– Hotel Victoria Mamaia, Manea Rodica – Locanda Azzuro Mamaia, Chesoi Viorel – Hotel Ioana Constanța, Tapalagă Petru – Horeca School Brașov, Bucșe Monica – Restaurant Sarmis Brașov, Panțuru Nicoleta – Restaurant Autoservire Rapid Brașov, Pizzeria Bella Predeal.

Competițiile joacă un rol vital în arta culinară, deoarece acestea ridică continuu standardele de excelență culinare. Pentru un bucătar adevărat nu există nici o modalitate mai bună de a se perfecționa și de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele gastronomice, decât într-un cadru competitiv, iar sâmbătă la Sinaia a fost momentul și locul potrivit.

Juriul acestui concurs a fost constituit din: maestrul bucătar Gheorghe Ciutacu – Președintele juriului, sommelier Bogdan Dumitrescu – membru juriului, d-na Tatiana Iancu, Mocanu Ion, maestru în arta culinară – membru juriului

savoarea primaverii085Observator culinar Dumitru Burtea, Președintele Euro-Toques România și membru fondator, membru de onoare pe viata la WACS, membru de onoare la ANBCT.

Mâncarea este o capodoperă atunci când maestrul bucătar obține echilibrul dintre gust și estetică. Preparatele culinare prezentate la ”Savoarea Primăverii” au fost inventive, au    concentrat pasiune pentru estetică, aromă, culoare și un respect deosebit pentru alimente. În această expoziție s-a concentrat o armonie a formelor, a culorilor și a gustului, un repertoriu de rețete atemporale reinterpretate, atent alese, pentru a spori și de a prezenta ingrediente simple și naturale într-o manieră mai mult decât rafinată.

savoarea primaverii074”Savoarea Primăverii” a fost nu doar o expoziție de artă culinară, ci mult mai mult. A fost o explozie de frumusețe și de culoare… Aranjamentul diferitelor preparate care au fost prezentate în forme geometrice bine lucrate sau într-o expunere tridimensională, păreau lucrări de artă, nu preparate culinare. Cromatica oferită de multitudinea culorilor legumelor, fructelor sau a celorlalte ingrediente, combinată cu alegerea corectă a farfuriei, a platoului de prezentare sau a ansamblelor construite pentru prezentare, au reușit să transforme o simplă farfurie sau un platou cu mâncare, într-o operă de artă.

savoarea primaverii020Tot acest spectacol de artă culinară pus în scenă a fost posibil prin știința și măiestria bucătarilor, a echipelor de bucătari, ca să fiu mai precisă. Acești maeștri ai bucătăriei prin simfonie de arome, gusturi  și culori, care au reușit să impresioneze din toate punctele de vedere.

Toți participanții au primit medalii și diplome de merit, dar câștigătorii expoziției-concurs de artă culinară ”Savoarea Primăverii” au fost:

  • Locul I – Simona Stoica – Restaurant Rossetya București
  • Locul II – Mocanu Ion, maestru în arta culinară – Hotel Victoria Mamaia
  • Locul III – Spurcaciu Cătălin – Restaurant Riegler (Foișorul cu Flori) Sinaia
  • Premiu pentru originalitate – Chesoi Viorel – Hotel Ioana Constanța
  • Premiu pentru excelență – Marinaș Vali, maestru în arta culinară, lady-chef de la hotel Mara Sinaia
  • Premiu pentru excelență – Dobre Mihai – Independent București
  • Premiu pentru excelență – Ileana Petrică – Restaurant Dragului Predeal

savoarea primaverii088La finalul ceremoniei de premiere, maestrul bucătar Gheorghe Ciutacu, organizatorul și președintele juriului, s-a adresat tuturor celor prezenți adresându-le mulțumiri și câteva observații pertinente cu privire la acest eveniment.

”Mulțumim Hotel Mara pentru deschiderea și disponibilitatea de a găzdui acest eveniment și de altfel, mulțumim tuturor sponsorilor, oamenii fără de care azi, nu s-ar fi putut concretiza acest eveniment. De asemenea, mulțumesc tuturor colegilor mei de breaslă, care s-au străduit să se prezinte la acest eveniment, chiar dacă unii au venit din Constanța, București, Brașov, etc.

savoarea primaverii001

Gheorghe Ciutacu- maestru bucătar

Pentru realizarea acestui eveniment am ales Sinaia deoarece, așa, cu bune și rele, este locul meu de suflet, locul unde m-am format profesional, a fost rampa mea de lansare pentru mai departe. Am avut posibilitatea să lucrez cu maeștri bucătari de înalt rang, care mi-au deschis calea către noi orizonturi și care m-au făcut să înțeleg ce înseamnă o bucătărie modernă, adaptată la cerințele actuale.

Sinaia, fiind o stațiune cu renume trebuie să o aducem iarăși la ceea ce a fost odinioară, și anume să redevină ”Perla Carpaților”.

Nu în ultimul rând, doresc să-i mulțumesc d-lui președinte Dumitru Burtea, care este și membru fondator al Euro-Toques România, membru de onoare pe viață la Asociația Mondială a Bucătarilor, membru de onoare la Asociația Națională a Bucătarilor din Turism, pentru încredere și suportul moral pe care mi l-a oferit pentru aducerea la bun sfârșit al acestui eveniment. Dat faptul că suntem la prima ediție, avem speranța ca această manifestare culinară va avea loc și în anii ce vor urma.

Având în vedere faptul că în ultimii ani bucătăria românească a luat un avânt considerabil, observ cu stupoare că tânăra generație nu este atrasă de progresul acestei meserii extraordinare. Foarte mulți se limitează doar la simpla școală de profil pe care o urmează în adolescență. Această profesie, pe cât de frumoasă e, pe atât de grea este, pentru că necesită niște sacrificii foarte mari, trebuie investit foarte mult timp în studiu, cunoscut fiind faptul că un bucătar cu un bagaj informațional amplu nu poate ajunge decât la măiestrie.

În concluzie, despre această meserie pe care o consider ca fiind sfântă, spun că: Nu te va pierde niciodată, indiferent de capriciile timpului, pentru că aduce mereu veselie pe chipuri.”

[wzslider autoplay=”true”]

autor: Liliana Manea

co-autor:Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page