Cultură şi Educaţie, Educaţie — martie 4, 2014 at 14:27

Sărbatoarea Dragobetelui la Şcoala Gimnazială Roseți

by

Dragobetele, sarbatoarea dragostei la români, iși are rădacinile, se pare, in tradițiile dace și in credința intr-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marchează  simbolic  și inceputul primăverii.

tn

Manifestarea, desfășurată la Centrul de Documentare al Scolii  s-a dorit a fi o continuare a activităţilor desfăşurate cu scopul cultivării respectului elevilor faţă de tradiţiile pur  româneşti. Copiii participanti au creat măști de primăvară, au cântat, au lecturat Legenda primăverii și a Dragobetelui şi au creat eseuri dar și  poezii tematice. Prof. Vasile Virginia Narcisa ( coordonator de proiecte și programe),  le-a captat atenția cu un power point  atractiv despre această sărbătoare românescă, cu rădăcini adânci în timp, care își are propriile credințe și obiceiuri. La sfârsitul prezentării, elevii au avut de răspuns la un scurt chestionar și au înțeles că Dragobetele este un zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii .

Prof.Manu Nicoleta si prof.Constantin Elena au coordonat elevii claselelor a VI a A si a VI a B in desfășurarea acțiunii, care a mai cuprins și recitări, scurte scenete,  confectionare de inimioare ecologice și o dezbatere despre semnificatiile acestei zilei, dezbatere ce a adus în atenția participanților formula verbală” Dragobetele sărută fetele!” Clasa a VII  a a realizat un panou cu tema Dragobetele, sărbătoare autohtonă, sub indrumarea prof. Catrangiu Dan. Clasele a VIII a au realizat felicitari în culorile alb-roșu și inimioare lucrate cu măiestrie, cu care au realizat o inedită expoziție la CDI-ul școlii sub coordonarea prof. Marin Georgeta.

Acțiunea nu ar fi fost posibilă fără sprijinul și prezența dir.adj. Cârjilă Daniel care a felicitat elevii  pentru talentul lor și pentru creativitate.

La final, prof. Vasile Virginia Narcisa a concluzionat :”Se știe că dacă vorbim de cultura populară, ne referim la o cultură a simbolurilor.De aceea, această sărbătoare prevestește începutul primăverii iar unii etnologi consideră că într-un timp oarecare a existat chiar o suprapunere între Dragobete  si Mărțișor. Copii au înțeles  că este bine să ne păstrăm tradițiile pur românești   și să le prețuim pentru simplul fapt că suntem români.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page