Evenimente, Ultimile Știri — ianuarie 10, 2019 at 21:06

Sărbătoarea Bobotezei  la Modelu rivalizează cu sărbătorile de la Călărași. Primarul Gheorghe Dobre un amfitrion implicat

by

 

Boboteaza, ziua când se deschid cerurile şi se sfinţesc apele. Această străveche şi însemnată sărbătoare creştină readuce în memoria colectivă semnificaţia Botezului lui Isus Christos în apele Iordanului ca o lucrare divină pusă în slujba mânturii omeneşti.

Ziua de Bobotează a fost prilej de mare sărbătoare şi în comuna Modelu. Încă de la primele ore ale dimineaţii, în cele trei biserici ale localităţii, enoriaşii au  luat parte la slujba Sfintei Liturghii. Apoi, pe malurile Borcei, modelenii într-un număr impresionant,peste  2500 de persoane, au participat alături de edilul comunei Gheorghe Dobre la slujba Aghiezmei Mari ce a fost oficiată de cei patru  preoţi de la cele trei biserici din comuna Modelu. A urmat momentul aruncării Sfintei Cruci în apele Borcei care a făcut deliciul modelenilor.

Deoarece apa a fost foarte rece fata de anii trecuţi, doar doi tineri s-au încumetat să se arunce în apă. Dintre cei doi curajoşi,  unul a prins Crucea, tânărul Ştefan Toader care a fost răsplătit de primarul Gheorghe Dobre cu un premiu în valoare de 300 de lei iar cel de-al doilea cu 200 de lei.

Toţi caii din comună au fost botezaţi de preoţi. Aşa cum era de aşteptat, primăria a pregătit şi în acest an 12 ceoane cu fasole. Toţi cei care au participat la sărbătoarea Bobotezei de pe malurile Borcei au savurat câte o porţie de fasole, asezonată cu un pahar de vin fiert.

,, Este al doisprezecelea an consecutiv când organizăm această mare sărbătoare creştinească. În felul acesta, reuşim să păstrăm, an de an, datinile lăsate de străbunii noştri”, a spus edilul Dobre.

La aceasta sărbatoare au participat senatorul Raducu George Filipescu,vicepresedintele Consiliului Județean Valentin Barbu,fostul prefect Jenel Serban si alte oficialități din județul Călărasi.

 

A consemnat ,

Nelu  Bălașa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page