Evenimente, Ultimile Știri — septembrie 16, 2013 at 14:44

Saptamana Mondiala a Apei

by

world-water-weekPeste 100 de seminarii, workshopuri si evenimente au avut loc recent la Stockholm, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Apei. Aproximativ 2.600 de profesionisti din mediul public si privat au dezbatut cele mai stringente provocari intampinate de companii in gestionarea resurselor de apa.

Evenimentul a fost organizat de Stockholm International Water Institute (SIWI) care a solicitat Organizatiei Natiunilor Unite ca managementul apei sa ocupe un loc important pe agenda dezvoltarii globale post-2015.

La consultari au participat reprezentanti ai unor guverne, oameni de stiinta si membri ai sectorului privat si ai societatiiwater_raport civile. Dintre organizatii, amintim: ONU, UNESCO, UNICEF, NASA, WWF, Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), International Union for Conservation of Nature (IUCN), dar si cele mai importante institutii de cercetare in domeniul apei. Mediul privat a fost si el reprezentant, prin: H&M, The Coca-Cola Company, Unilever, SABMiller,  Borealis & Borouge, Vitens Evides International etc.

Cele mai importante aspecte dezbatute au fost incluse in raportul, “Cooperation for a Water Wise World – Partnerships for Sustainable Development”. Iata cateva dintre acestea:

 • cooperarea pentru asigurarea, promovarea si conservarea unui ecosistem sanatos, folosind apa;
 • utilizarea resurselor de apa de catre sectorul privat;
 • folosirea tehnologiei pentru imbunatatirea politicilor de cooperare in privinta apei;
 • cooperarea trans-frontaliera pentru managementul apei;
 • folosirea apei in generarea energiei;
 • dezvoltarea unor instrumente pentru masurarea eficientei in folosirea apei etc..

De asemenea, participantii au stabilit, prin Declaratia de la Stockholm, obiectivele pentru anul 2030 privind managementul apei:

 • dublarea productivitatii in managementul apei – prin stimularea sau reglementarea folosirii apei in mod eficient;
 • garantarea dreptului la apa potabila si igiena – prin intermediul unor politici guvernamentale care sa asigure dezvoltarea optima a tuturor oamenilor;
 • prevenirea mai eficienta a dezastrelor naturale legate de apa (inundatii sau secete) – prin implementarea unor sisteme de management al riscurilor si prin asigurarea unor ecosisteme viabile.

water_premiuLa eveniment, s-au decernat si premii pentru activitatile desfasurate in scopul eficientizarii consumului de apa. Acestea au fost:

 •  Stockholm Water Prize – inmanat doctorului Peter Morgan din Zimbabwe, pentru intreaga sa activitate. Morgan si-a petrecut ultimii 40 de ani dezvoltand solutii practice si ieftine pentru a facilita accesul la apa potabila si igiena persoanelor din comunitati defavorizate.
 • Stockholm Industry Water Award – acordat companiei Netafim, furnizor mondial de sisteme de irigare prin picurare si micro-irigare. De la infiintarea companiei, in 1965, Netafim ofera solutii sustenabile pentru dezvoltarea agriculturii, ajutandu-i pe fermieri “sa cultive mai mult cu mai putin”.
 • Stockholm Junior Water Prize – a revenit studentilor Naomi Estay si Omayra Toro din Chile. Cei doi au realizat o cercetare, prin care au demonstrat cum organismele vii pot solutiona problema deversarilor de petrol la temperaturi foarte scazute. Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de 2 ani, timp in care studentii au calatorit in Antarctica si au identificat tulpini bacteriene capabile sa curete petrolul.

Saptamana Mondiala a Apei este una dintre cele mai mari intalniri pe teme de dezvoltare durabila la nivel planetar. apaReprezentanti ai tuturor partilor implicate se reunesc pentru identificarea unor solutii la provocarile generate de managementul apei. Evenimentul este organizat de Stockholm International Water Institute, un furnizor de servicii de consultanta pe tema politicilor de gestionare inteligenta a apei si de dezvoltare durabila, in parteneriat cu Global Water Partnership, WBCSD si WWF.

Irina-Nicoleta Breniuc, Colaborator ResponsabilitateSociala.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page