Familie, Lifestyle — aprilie 4, 2013 at 15:59

Şansa lor este terapia ABA

by

AUTISMUL… Definiţie: Autismul este o dificultate (handicap) complex(ă) de dezvoltare care apare în primii trei ani de viaţă. Copiii se nasc cu autism sau cu predispoziţia de a dezvolta autism în primii trei ani de viaţă. Este rezultatul unui dezechilibru neurologic care afecteaza funcţionarea creierului şi are impact asupra dezvoltarii normale a creierului în domenii ca interacţiunea socială şi abilitaţile de comunicare.

Frecvenţa cazurilor de autism :

Se estimeaza că autismul apare la 2 pana la 6 persoane din 1000. Autismul apare de patru ori mai frecvent la băieţi decât la fete şi nu depinde de rasă, etnie sau poziţie socială. Venitul per familie, stilul de viaţă sau nivelul de educaţie al parinţilor nu afectează incidenţa autismului la copii. În multe familii se pare că există o anume predispoziţie spre autism şi boli conexe, ceea ce susţine teoria factorilor genetici.

Autismul, este din păcate, o boală gravă, fără leac, dar care poate fi ameliorată dacă este depistată din timp şi tratată corespunzator. Primele semne pot apărea înca din primele luni de viaţă. Copilul autist, nu zâmbeşte, nu râde, nu se uită în ochii celuilalt, nu întinde mânuţele către părinţi şi are o expresie a feţei aproape imobilă şi nu reacţionează aproape deloc la ceea ce-l înconjoară. Preferă anumite poziţii ale corpului şi repetă mecanic anumite miscări. Când este la vârsta primelor gungureli, acestea întârzie şi nici cuvintele nu se grăbesc sa apară în guriţa lui. Mulţi părinţi ignoră acest aspect punându-l pe seama unei simple întârzieri în vorbire sau cel mult îl suspectează de probleme cu auzul şi vorbirea.

Este cumplit pentru părinţii unui copil autist, mai ales că, poate e singurul bebe şi a fost dorit atât de mult. E trist cum pe aceşti micuţi jucăriile îi lasă reci. Ursuleţii care se învârtesc deasupra patului o fac în zadar, sunetul jucăriei muzicale trece pe lângă urechea lor. Nu ştiu să ceară sau să arate cu degetul ceea ce îşi doresc. Această afecţiune durează toată viaţa şi determină diferite grade de izolare socială. Ce poate fi mai dureros pentru un părinte decât să nu poată să nu spere că, poate… copilul său se va face bine!

Trist este că aceşti copii sunt captivi într-o lume a tăcerii, într-o lume lipsită de zâmbete ,de copilarie. Uneori, ochii lor îţi lasă impresia că trăiesc într-o lume a lor, refuzând să o acepte pe cea a noastră, pentru că probabil nu este suficient de bună pentru ei. Chiar dacă încerci să le vorbeşti,ei nu te înţeleg, continuând să facă ceea ce făceau dând impresia că nu aud. Nu vorbesc deşi, privindu-i, simţi că ar avea multe de spus. Aceşti copii au fost descrisi sugestiv de către specialişti, ca fiind într-un labirint cu pereţii de sticlă, şi sunt în imposibilitatea de a comunica cu ceea ce este dincolo de aceşti pereţi. Ei nu pot decât să lovescă aceşti pereţi în speranţa de a fi auziţi şi înţeleşi.

Tatăl unui copil autist a adus pentru prima dată în România terapia de recuperare ABA, pe care a învaţat-o de la specialiştii americani. ABA, este un “program acasă” de 10 până la 40 ore /săptămâna , cu un model de exerciţii unu la unu efectuat de 2 sau 5 terapeuţi sau părinţi, este un program de lucru cu un consultant, din 2 în două săptămâni( sau din 12 în 12), pentru de la 2 ore la 2 zile, cu o medie de 1-2 ore/săptămânal. Săptămânal , întâlniri de echipă, fiind necesară prezenţa tuturor terapeuţilor pentru a compara rezultate şi a discuta problemele întâmpinate. Dar, toate acestea necesită bani.

În România sunt 1700 000 de copii diagnosticaţi cu autism. Şansa lor este terapia ABA. Ei, împreună cu părinţii lor trebuie să se joace forţat. Acest joc costă 1000 de euro pe lună. Jocul forţat e singura lor şansă. Drumul lor către normalitate trece prin Joc Forţat.

Multă lume nu cunoaşte faţa AUTISMULUI, viaţa, grijile cotidiene te fac să nu înţelegi de ce sunt unele persoane ALTFEL, de aceea trebuie să încercăm să tragem aceste persoane în lumea noastră … Şi ei merită dreptul la o viaţă frumoasă şi normală!…

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page