Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — mai 4, 2013 at 10:39

Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui

by

sambata-mare-mormant-iisusSâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este dedicată unor superstiţii, tradiţii şi obiceiuri ce marchează încheierea unui ciclu al morţii şi al sacrificiului, inaugurând o vreme a renaşterii, a învierii şi a revigorării speranţei şi împlinirii întru Dumnezeu.

Dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu nici un chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile şi Domnul poate vedea şi dărui înlăuntrul fiinţei tale. De altfel, la fel ca şi în seara de Sfântul Gheorghe, comorile lumeşti adânc îngropate sub pământ, stăpânite de necuratul, se lasă întrevăzute, putând fi ghicite prin focurile magice ce se aprind peste câmp. Cine le pândeşte cu stăruinţă şi le descoperă, nu mai are griji cu banii întreaga sa viaţă!… Poate şi din această cauză, în unele zone folclorice, nu se dormea până spre dimineaţa de duminică, făcându-se focuri în curţi sau în apropierea bisericilor.

Sambata-Mare1În ultima zi a Postului de Paşte, femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului. Numai atuncea poate să îşi bată barbatul… mare păcat că nu îşi dă seama câtă putere zace în ea, pentru că este prea ocupată cu bucătareala.

În Sâmbăta Mare se face pască şi se coc cozonacii, mai ales cei în formă de pătrat sau dreptunghi, amintind de mormântul lui Iisus Hristos. Tocmai de aceea, dacă în această zi pomii nu sunt încă înfloriţi, este bine ca gospodina casei să lase puţin deoparte gătitul şi să îşi şteargă aluatul de pe mâini pe scoarţele copacilor. Femeile cărora le iese pasca frumoasă pot fi încredinţate că le va merge bine tot anul!… Prima pască facută de în casă se sfinteşte şi se păstrează tot timpul anului, pentru a se da fărâme din ea vacilor, astfel încât să nu fie stricate prin vrăji şi să fie îmbelşugate în lapte.

Potrivit altor superstiţii, se pastra o bucată din crucea de pe pască până în ziua sambata marede Sfântul Gheorghe (Paştele vitelor), pentru a fi data vacilor, drept apărare împotriva primejdiilor şi semn de îmbelşugare. În unele regiuni din România, crucea de la pască se ţinea tot anul, fiind folosită pentru a alunga grindina ce ameninţa viile şi livezile. Ouăle de Paşte sau cojile acestora se lăsau să plutească peste apele curgătoare, în aşa fel încât să li se dea de ştire şi Blajinilor că a sosit Învierea , sau ca să se poata înfrupta din ele toţi cei ce şi-au dat duhul spânzuraţi sau înecaţi. Se spune ca oamenii duşi de pe lumea asta  în Sâmbăta Paştelui nu sunt nici cu vii şi nici cu morţii.

Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate dupa ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.

Dacă vrei să furi fără a fi prins în tot restul anului, este musai să furi ceva în noaptea de Paşte. În acelaşi timp, ca nu ţi se fure nimic din câmp, nu este bine să dai nimic din casa în Sâmbăta Mare!

Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine sa ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de masele întreg anul. Daca te impiedici în drumul spre biserică, în noaptea de Înviere, îţi va merge prost pe tot parcursul anului. Pe de altă parte, când pleci de la slujba de Înviere, nu este bine să mănânci carne, ca să nu vină lupii la vite, şi nici ouă ca să nu îţi miroasă  gura în tot anul.

Deci, recapitulăm:

cosuri biserica paste– În Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti. Se sacrifică mieii.

– De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.

– Începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.

– Dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu nici un chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea şi dărui înlăuntrul fiinţei tale.

– Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.

– Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor  îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Sursa: agendadeiasi.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page