Evenimente, Ultimile Știri — martie 18, 2014 at 10:39

Sâmbătă, Domeniile Ostrov au fost gazdă, pentru Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească pentru tinerii basarabeni

by

Sâmbătă, 15 martie 2014, cei 50 de tineri basarabeni, prezenţi la Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească au petrecut şi şi-au desfăşurat  activităţile la Domeniile Ostrov. Oana Belu unul propietarii Domeniilor, Andrei Tencariu şeful departamentului de marketing şi Iordan Tudor au primit cu bucurie pe tinerii basarabeni şi au dat măsura ospitalităţii lor, pentru fraţii din Basarabia. Domeniile Ostrov au oferit şi vinul pentru dineul oficial  de vineri seara de la Hotelul restaurant Baden. Mulţumim!

ostrov foto 1

Tinerii au vizitat muzeul Domeniilor, crama de la Ostrov, Sala de artă , sculpturile în aer liber, din curtea cramelor Ostrov.

La Taverna Domeniilor Ostrov, am mâncat minunata ciorbă de pui făcută la ceaun, ostropel de pui cu mămăliguţă, plăcintă dobrgeană şi au băut din carafe, minunata licoare – vinul alb,roze,roşu.

IMG_6176

Am cântat la pian, am discutat foarte mult cu oamenii locului,am admirat operele de artă dar şi opera vinificaţiei, am gustat din istoria locurilor şi am trăit prezentul renaşterii podgoriilor şi al sentimentului unionist. Toată lumea s-a simţit bine, oaspeţi şi gazde, români deopotrivă,un soi de emoţie şi comunicare dulce, caldă, firească… ceva din care bei şi nu te satură… o emoţie  a regăsirii…

IMG_6233

Seara, am trecut cu bacul, pe o lună plină care a salutat românismul şi romantismul. Dunărea înserarea şi trecerea cu bacul au dat un aer feeric serii de 15 martie 2014 , la Domeniile Ostrov.

IMG_6275

Domeniile Ostrov sunt situate în Sud-Vestul județului Constanța, în unghiul format de Dunăre (Balta Ialomiței) și granița cu Bulgaria – traversat de paralela 44°10′ lat. Nordică, de-a lungul malului drept al Dunării pe Terasa Superioară, având o lungime de 30 de km. Ele se întind pe o suprafaţă de 2000 ha pe raza comunelor Ostrov şi Lipniţa, judeţul Constanţa,şi cultivă: struguri de vin pe  1100 ha, struguri de masă pe 200 ha, pomi fructiferi şi anume cais, piersic, prun, cireş, vişin, măr pe 500 ha, legume câmp pe 200 ha.

Expoziția dealurilor și luciul Dunării conferă culturii viței de vie condiții foarte bune pentru ca strugurii să ajungă la maturitate deplină și să îndeplinească toate caracteristicile organoleptice și fizico-chimice în vederea obținerii unor vinuri de înaltă calitate.

IMG_6183

Crama Ostrov & Crama Lipnița 

Domeniile Ostrov are în componență două staţii de vinificaţie cu cu o capacitate de 130.000 hl: Crama Ostrov (45.000 hl) este situată pe strada Regiei, comuna Ostrov, lânga punctul vamal Ostrov, având rolul de vinificare, depozitare și îmbutelierea vinului. Cea de-a doua stație este Crama Lipnița (85.000 hl), sitaută la ieșirea din comuna Lipnița, la 27 de km față de Crama Ostrov, având rolul de vinificare și depozitarea vinului.

IMG_6265

Deasemenea, la Domeniile Ostrov se derulează un amplu program de investiții în obiective turistice:
– o pensiune turistică 15 camere;
– un restaurant cu specific local dobrogean 250 locuri;
– un complex agrement ecvestru;
– un Centru Transfrontalier de Oenologie și Viticultură româno-bulgar dezvoltat    printr-un proiect de peste 1,5 milioane de euro
–  un hotel și vile cazare 25 camere.

Oana Belu a preluat în 2000 afacerea Domeniile Ostrov, a plătit toate datoriile către stat şi a adus compania pe profit, în 2013. Totul se datorează pasiunii sale pentru tot ceea ce implică vinul: tradiţie, cultură şi istorie, o pasiune cu care nu te naşti, ci care trebuie “cultivată şi întreţinuta constant”.

oana belu

Îşi doreşte ca afacerea ei să devină o opţiune populară printre turişti, cărora le ofera deja plimbări cu bacul pe Dunăre, vizite la Muzeul vinului, dar le dezvaluie şi secretul obţinerii aromelor chiar în locul în care strugurii se transformă în vin.

Nu în ultimul rând, oenologul îi învaţă pe toţi vizitatorii arta degustării vinului “pe care foarte puţini oameni o cunosc”.  “De asemenea, monumentele istorice Mânăstirea Dervent, insula Păcuiul lui Soare unde încă se mai văd zidurile fortăreţei Imperiului Bizantin sunt locuri pe care le recomandăm tuturor să le viziteze”, spune acţionarul podgoriei Domeniile Ostrov.

Planurile includ şi tranformarea podgoriei în punct de atracţie pentru croazierele pe Dunăre, însă până atunci ” vrem să creştem continuu producţia şi calitatea vinurilor de la Ostrov, de asemenea, să depăşim în calitate vinuri din ţări consacrate în producţie şi să repunem România în scurt timp pe harta mondială a producţiei de vin”, susţine Oana Belu, într-un interviu acordat Business24.

Nelu Bălaşa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page