Mâncare şi Băutură — ianuarie 19, 2014 at 20:23

Salată cu carne de vită şi mango

by

O reteta de salata cu carne de vita prajita si mango din: muschi de vita, usturoi, zahar pudra, sos de soia, ulei de floarea soarelui, boia, praf de chilli, miere, ghimbir, otet de orez, zeama de lamaie, varza rosie, castravete, ardei rosu, mango, prune, frunze de nasturel, ceapa, menta si coriandru. In afară de gustul picant caracteristic, ghimbirul contribuie şi la îmbunătăţirea digestiei.

salata

Ingrediente:

  • 450 g muşchi de vită
  • 1 căţei de usturoi tocaţi mărunt
  • 1 linguriţă zahăr pudră
  • 2 linguriţe sos de soia cu conţinut redus de sodiu
  • 1 – 1/2 linguriţă ulei de floarea- soarelui

pentru dressing:

  • 2 linguriţe boia
  • 2 linguriţe praf de chilii nu prea iute
  • 1-1/2 lingură miere limpede
  • 2,5 cm de ghimbir ras
  • 4 linguri otet de orez
  • zeama de la 1 lămâie verde sau lămâie

pentru salată:

  • 1/4 varză roşie medie
  • 1/2 castravete
  • 1/2 ardei roşu
  • 1 mango curăţat, tăiat fâşii
  • 2 prune tăiate rondele
  • 55 g frunze de năsturel
  • 3-4 cepe de primăvară tocate
  • 2 linguri frunze verzi de mentă şi coriandru tocate

Mod de preparare:

Pentru a prepara dressingul se pun într-o cratiţă boiaua, praful de chilii, mierea, ghimbirul şi oţetul şi se adaugă 225 ml apă, puţin câte puţin, amestecând. Se aduce la fierbere, apoi se micşorează flacăra şi se fierbe la foc mic 5 minute. Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă zeama de lămâie. Se lasă deoparte.

Se toacă varza; se taie castravetele beţigaşe; se taie ardeiul fâşii subţiri. într-un castron mare se amestecă bine toate ingredientele pentru salată, cu excepţia arahidelor. Se pun deoparte.

Se taie carnea în fâşii subţiri pentru a fi prăjită. Se pune într-un castron împreună cu usturoiul, zahărul şi sosul de soia şi se amestecă bine, astfel încât fâşiile de carne să fie bine acoperite de marinată. Se încinge un vas wok sau o tigaie teflonată la foc iute, apoi se toarnă uleiul. Se adaugă carnea şi se prăjeşte rapid până când este rumenită uniform şi pătrunsă.

Se aşază carnea peste salată. Se toarnă dressingul pe deasupra şi se presară arahidele. Se serveşte imediat.

Variante: Se adaugă cubulete de ananas proaspăt sau din conservă (de preferat în suc propriu) sau de kiwi, pentru a spori conţinutul de fructe. Se condimentează salata cu fâşii foarte subţiri de ardei iute roşu – indicat mai ales în caz de răceală, deoarece contri­buie la descongestionarea căilor nazale.

Se înlocuieşte fructul de mango cu 2 nectarine curăţate de coajă şi tăiate felii. Pentru o salată vegetariană, se renunţă la carne şi se măreşte cantitatea de arahide la 150 g. Arahidele sunt o sursă excelentă de proteine şi conţin mult mai puţine grăsimi saturate decât carnea.

Poftă Bună!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page