Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — iunie 6, 2015 at 12:58

Sabrina Rotaru: Primar pentru o zi, o experiență absolut minunată şi unică, o provocare de neuitat!

by

Despre Sabrina Rotaru vă pot spune multe lucruri, dar cel mai important și mai interesant dintre ele cred că este acela că este o tânără cu un suflet sănătos, care știe ce vrea și care sub nici o formă nu vrea să plece din România. Face parte dintre acei tineri frumoși și ambițioși pe care îi avem și cărora trebuie să le acordăm șansa de a ne demonstra că știu și pot… Sabrina este acel copil care își dorește să fie ”cineva” în țara lui, acel cineva avid de cunoaștere și dornic să împărtășească din frumusețea sufletului său, celorlalți… este acel cineva în care merită investit încredere și speranță pentru că la rândul său oferă încredere și omenie celor din jur prin activitățile susținute de voluntariat și prin implicarea în proiecte care vin în sprijinul comunității în care trăiește și se dezvoltă ca individ… este acel cineva conștient că el trebuie să fie schimbarea pe care vrea să o vadă în lume…

sabrina rotaruAvem nevoie de tineri precum Sabrina, trebuie să avem grijă de ei, de formarea lor profesională dar și ca indivizi… trebuie să le dăm șansa să viseze și să zboare, pentru că dacă ei își îndeplinesc visurile și noi vom trăi într-o societate mai bună și mai frumoasă… nu sunt cuvinte goale, trebuie doar să avem răbdarea să îi ascultăm, să le canalizăm energia și mai presus de orice… să le permitem să și greșească, să nu îi acuzăm, să nu uităm că și noi am fost ca ei și cineva la rândul nostru ne-a acordat o șansă, ne-a investit cu încredere, ne-a învățat să zburăm… Felicitări domnului primar și celor din primăria Călărași, pentru inițiativă și oportunitatea pe care le-a dat-o acestor tineri!…  Dar, gata!… am terminat cu vorbăria, acum o las pe Sabrina să ne povestească…
Liliana Manea

Motto: „Şansele tale de succes în orice întreprinzi pot fi oricând măsurate prin cât de mult crezi în tine”

Ce aş putea să spun despre experienţa mea ca şi primar?!  A fost un mare proiect pentru mine, a fost un unul dintre acele proiecte importante, de suflet.

Totul a pornit într-o zi de aprilie, când împreună cu doamna profesoară Mihaela Felea… căreia îi mulţumesc în mod deosebit pentru tot sprijinul, ajutorul şi încrederea acordată…  alături de colegii mei din Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, din Cluburile de voluntariat IMPACT şi Ecoprovocarea, dar şi din Consiliul Elevilor, am fost în audienţă la domnul primar pentru a prezenta două proiecte, unul de tip Advocacy şi unul de mediu, pe care noi vrem să le derulăm  cu acordul şi sprijinul Primăriei. În timpul prezentării acestor proiecte  domnului primar Daniel Ștefan Drăgulin, care a fost profund încântat de inițiativa lucrurile frumoase pe care vrem să le realizăm și spontan, ne-a făcut propunerea de a organiza evenimentul numit “Ziua Porţilor Deschise la Primăria Călăraşi”.

Propunerea  domnului primar  am considerat-o din primul moment ca pe o experiență unică și provocatoare totodată, care ne poate aduce doar lucruri benefice, așa că, fără să stau pe gânduri, am răspuns clar şi răspicat că suntem de accord. Bineînţeles, dl primar a fost mai mult decât încântat să audă acest lucru, dar ae a fost şi mai drăguţ a fost faptul că secretara şi consiliera dânsului, au spus că sunt convinse că ne vom revedea cât de curând, pentru că cu siguranță voi ocupa o poziţie importantă.

sabrina rotaru4Foarte repede ne-am apucat să facem strategia organizării acestui eveniment, pentru ca totul să fie clar şi transparent. Fiecare elev care s-a înscris în această cursă a candidaturilor pentru postul de primar, pentru doi viceprimari şi un secretar, a completat o cerere prin care se solicita  acceptarea candidaturii pentru funcţia dorită. Am stabilit perioada de completare și depunere a cererilor, cine vor fi alegătorii şi ziua în care ne vom întâlni și vom organiza dezbateri pentru a convinge electorii să voteze un anumne candidat şi toate celelalte detalii care țin de organizarea  votării. După ce a fost pus la punct mecanismul după care vor funcționa alegerile, fiecărui candidat îi mai rămânea decât dificila sarcină de a convinge alegătorii să-l voteze.

Eu, personal, mi-am dorit încă din prima clipă să candidez la funcţia de primar , fiind determinată și convinsă să obţin această funcţie… Şi chiar aşa a şi fost!…

În data de 22 mai 2015, domnul primar Daniel Ștrefan Drăgulin a vrut să-i cunoască pe cei care au câștigat funcțiile de primar, viceprimar și secretar, așa că am fost invitată la primăria Călărași împreună cu colegele mele Lorena Vulpe şi Diana Balasca, care urmau să fie viceprimari şi Dana Gabriela Ştefan în funcţia de secretar.Am fost felicitate și în mod special, domnul Daniel Ștrefan Drăgulin mi-a spus că se bucură pentru faptul că am fost aleasă eu ca și primar.

sabrina rotaru3Din acel moment pot spune că începea “mandatul meu de primar”, urmând ca timp de o săptămână să participăm la activităţile desfăşurate de ”îndrumătorii” noştri.

Împreună cu colegele mele, luni, 25 mai, am participat la prima Şedinţa Operativă din viața noastră, în cadrul unei primării, unde ne-am luat notiţe, am observat modul de desfăşurare și mai apoi fiecare avea să meargă și să fie alături de cel pe a cărei funcție o reprezenta. Eu, ca și primar, am participat la Şedinţa de Fond Social și am fost pe teren împreună cu Elena Rogoz şi Andrei Rotaru, pentru a observa dacă se respectă planul de lucru al străzilor, iar în după amiaza aceleiași zile am participat la Şedinţa de Consiliu Local.

Marţi, am intrat în contact cu munca “din spate” şi am cunoscut oameni care lucrează în Direcţia pentru Programe şi Evenimente. Mi s-au arătat documente, mi s-a explicat care sunt demersurile pentru proiectele cofinanţate și chiar mi s-au enumerat și arătat toate parteneriatele pe care le are oraşul Călăraşi. D-na director Luminiţa Trifu, o femeie extraordinară, m-a luat “sub aripa dânsei” şi mi-a explicat, mi-a arătat, m-a pus la curent cu anumite aspecte ale unor evenimente şi demersurile pe care Primăria trebuie să le facă ca ele să se întâmple. De asemenea, am participat şi la întâlnirea cu tinerii arhitecţi, unde s-a discutat despre noua față a squar-ului de pe strada Prel. Bucureşti… o zi plină de lucruri noi și informații prețioase.

Miercuri a fost o zi foarte plină și emoționantă totodată… nu am putut fi prezentă la Primărie, întrucât am avut repetiții pentru ”Serbarea Absolvenţilor” de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, manifestare unde am avut un rol măreţ şi important, însă, între repetiţii şi spectacol am fost cu domnul primar Daniel Ștrefan Drăgulin,  la radio Arena.fm, unde mi s-a luat un interviu şi am fost foarte emoţionată, dat fiind faptul că era pentru prima dată când vorbeam la radio, dar din fericire m-am descurcat bine. Deasemenea, am apreciat foarte mult că domnul primar a venit la ”Serbarea Absolvenţilor”  să mă vadă, exact aşa cum îmi promisese.

sabrina rotaru1Joi am participat la câteva audienţe pe care domnul primar le-a avut şi mi-am petrecut din nou timpul cu câteva persoane dintre cei de la Direcţia de Programe, stabilind detalii despre evenimentul pe care urmă să îl desfăşurăm cu ocazia zilei de 1 Iunie.

Luni, 1 iunie, am participat la evenimentul desfășurat în Parcul Dumbrava, alături de colegele mele şi de doamnele din Primărie, unde am împărţit bomboane, apă, măşti, cretă şi baloane fiecărui copil.

sabrina rotaru2Marţi, 2 iunie a fost ziua cea mare! M-am trezit cu nişte emoţii teribile. Când m-am văzut îmbrăcată atât de elegant şi gata să ies pe uşa au început să-mi tremure picioarele. Nu mă gândeam că va fi atât de emoţionant în această postură. Am ajuns la primărie şi toată lumea mă saluta cu apelativul “doamna primar”, iar asta mi s-a părut grandiose, iar domnul primar mi-a făcut un compliment care m-a flatat foarte mult.

Mi-am luat rolul în serios și am coborât pentru ”operativă”. Când m-am văzut la prezidiu și că ochii tuturor erau ațintiți spre mine, m-am simţit şi mai emoţionată. De obicei îmi gestionez destul de bine emoţiile, însă acea dimineață a fost peste puteri. Am condus Şedinţa Operativă, care aparent în opinia mea a descurs ok, dar eu fiind o persoană perfecţionistă, sincer, crec că datorită emoțiilor care puseseră stăpânire pe mine, nu am fost în forma mea cea mai bună și cred că mă puteam descurca și mai bine. Dar, în ciuda emoțiilor pe care le-am avut, toți ceilalți au spus a spus că a ieşit bine. Bineînţeles că am avut onoarea de a sta la biroul şi pe scaunul de unde se iau cele mai importante decizii pentru oraşul nostrum și asta nu m-a făcut decât să fiu și mai mândră și să accord și mai multă importanță rolului pe care îl aveam pentru o zi. Se stabilise o mică conexiune drăguţă între mine şi locul respectiv. Apoi am fost pe teren din nou, pentru verificarea lucrărilor de pe străzi şi mai apoi am mers împreună cu domnul viceprimar Dumbravă pentru a găsi câteva soluţii în anumite parcuri din oraş. Când m-am întors de pe teren, am trecut prin birouri, am salutat pe toată lumea pe care o cunoscusem pe parcursul săptămânii pe care mi-am petrecut-o în primărie, ca să le mulţumesc pentru informații şi ajutor, iar una dintre tinerele care lucrează în cadrul primăriei mi-a dăruit un pix foarte drăguţ ca și amintire. Un singur lucru regret, faptul ca nu a venit nimeni în audienţă, dar oricum, pentru mine fost o zi absolut minunată şi unică, o provocare de neuitat.

sabrina rotaru5Despre toată această experienţă nu pot spune decât că sunt extrem de onorată că am avut ocazia să fiu prima care a făcut acest lucru împreună cu liceul Eminescu, din care eu fac parte şi că am descoperit o cu totul altă faţă a lucrurilor. Dacă înainte aveam impresia, bineînţeles, greşită, ca mai toţi cetăţenii, că în Primărie nu se face nimic, că doar se pierde vremea, că primarul se plimbă toată ziua şi alte lucruri de genul acesta, ei bine, acum privesc totul cu alţi ochii. Descoperind munca din spatele fațadei instituției, am realizat că este efectiv o muncă ca într-o fabrică. Am cunoscut oameni minunaţi, care m-au asigurat că oricând voi avea nevoie de ajutor pot apela la dânşii, iar asta înseamnă mult. L-am cunoscut mult mai bine pe domnul primar  Daniel Ștrefan Drăgulin şi tot ce pot spune este că e un om deschis, foarte de treabă şi care chiar crede în tineri.

Închei spunând că a fost o experienţă minunată și indiferent ce cuvinte aş încerca eu să folosesc, este ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, e ceva ce nu ai cum să ştii până nu trăieşti. A fost dincolo și mai mult decât stadiul acela de ”proiect”,  a fost mult mai mult decât incitantă, provocatoare şi interesantă… a fost ceva unic, care sunt sigură că mă va ajuta foarte mult în viitor. Mi-am dat seama şi mai mult, mi s-a confirmat încă o dată faptul că trebuie să rămân în România, că asta e ţară mea.

Vă mulțumesc,
Sabrina Rotaru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page